Meghalt Maléter Pál özvegye

2019.12.02. 20:42

Meghalt Maléter Pál özvegye - írja a Népszava.

A laphoz eljuttatott közleményben az olvasható, hogy Nagy türelemmel viselt, hosszú betegség után meghalt Gyenes Judith.

Gyenes Judith az 56-os mártír, Maléter Pál második felesége volt. Már az esküvőjük sem volt szokásos, a Gyenes család ellenérzései miatt titokban tartották meg 1954-ben, s akár szimbolikusnak is nevezhető, hogy a rendszerből ekkorra már kiábrándult Maléter nemcsak polgári szertartáson vette el Gyenes Judithot, hanem néhány napra rá a házasságot megáldotta egy evangélikus pap is.

A Gyenes család aztán megbékélt a férjjel, akit ezredesi rangban ért az 1956-os forradalom, amely egyszerre hozott neki történelmi hírnevet és 1958. június 16-án elkövetkező mártíromságot. A forradalom után Gyenes Judithot állásából kitették, hosszú ideig csak segédmunkásként és háztartási alkalmazottként dolgozhatott. Csak az 1980-as években kaphatott könyvtárosi beosztást.

Nagy Imre és Maléter PálForrás: kommunizmuskutato.hu

A rendszerváltozás után az 56-os intézetben dolgozott. Hosszú élete végéig hű maradt nemcsak férje, hanem a forradalom eszméjéhez is. Nem fogyó energiával tartott előadásokat, beszélgetett fiatalokkal, hogy elmondja az igazságot a forradalomról, így ápolta hűségesen férje és 1956 emlékét.

Gyenes Judith temetéséről később intézkednek.