Meghalt Mariss Jansons lett sztárkarmester

Mariss Jansons
(FILES) This file photo taken on January 1, 2016 shows Latvian conductor Mariss Jansons conducting the traditional New Year Concert with the Vienna Philharmonic Orchestra at the Vienna Musikverein. - Jansons died on December 1, 2019 at the age of 76. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Meghalt Mariss Jansons lett sztárkarmester, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks) vezető dirigense - közölte vasárnap az együttes a honlapján.
Vágólapra másolva!

A művész 76 éves korában, szentpétervári otthonában halt meg szívbetegségben. Nemzedéke legnagyobb karmesterei között tartották számon, Magyarországon is többször koncertezett.
Mariss Jansons 1943-ban, a náci megszállás idején született a rigai gettóban. Szülei a rigai operában dolgoztak, édesapja karmester, édesanyja mezzoszoprán énekes volt. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, és szülei révén már hároméves korára kívülről ismerte a klasszikus opera- és balettirodalmat.

Mariss Jansons Forrás: AFP/Herbert Neubauer

A család Rigából az akkori Leningrádba - a mai Szentpétervárra - költözött, ahol édesapja állást kapott az operában, ő pedig hegedülni, zongorázni tanult, és megkezdte zenekarvezetői tanulmányait is. Egy ösztöndíj révén 1969-ben eljutott Bécsbe, és felkarolta a kor legtekintélyesebb karmestere, Herbert von Karajan. A leginkább meghatározó hatással mégis az egykori Szovjetunió legnagyobb karmestereként számon tartott Jevgenyij Mravinszkij volt rá, aki 1971-ben maga mellé is vette asszisztensnek a Szentpétervári Filharmonikus Zenekarhoz.

Első jelentős nyugati megbízatása Oslóba vezette, ahol 1979-től 21 évig dolgozott,

a világ vezető együttesei közé emelve a norvég főváros nemzeti szimfonikus zenekarát (Oslo Filharmonien).

Vezető karmesterként dolgozott a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarnál is, a Bayerischer Rundfunk együttesének irányítását pedig 2003-ban vette át.

Több mint egy évtizedig - 2004-től 2015-ig - párhuzamosan dolgozott Münchenben és Amszterdamban, ahol a szintén világhírű Királyi Concertgebouw Zenekarnál is a vezető karmesteri feladatokat látta el.
Mindkét munkát "200 százalékos odaadással végezte, és úgy törődött a zenekarokkal, mint egy szerető apa a két fiával" - emelték ki a Bayerischer Rundfunk közleményében, amely szerint Mariss Jansons szerződése 2024-ben járt volna le.