Továbbra is titkolózik a Katona József Színház a zaklatási ügyről

Katona József Színház
Vágólapra másolva!
Továbbra is hallgat a Katona József Színház az intézményben kedden kirobbant szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatban. Az Origo úgy tudja, egy neves rendező volt az, akit a színház név nélkül emlegetett keddi közleményében. A Bors információ szerint pedig egy bocsánatkéréssel akarták elrendezni a botrányt a színházon belül. Ma is kerestük a színházat.
Vágólapra másolva!

Kedden újabb szexuális zaklatási botrány robbant ki a magyar színházi világban. A Katona József Színház a délelőtti órákban kiadott egy közleményt, amelyben nem sok konkrétum található. A lényege, hogy kedden kitiltották egy korábbi, szerződéses munkatársukat, aki több ízben is az erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.

Úgy tudjuk, egy ismert rendezőről van szó,

és a színházat még kedden a következő kérdésekkel kerestük fel:

- Rendező volt-e a munkatárs?
- Az átláthatóság miatt nem kellene részletesebben tájékoztatni a közvéleményt?
- Hogyan előzik meg, hogy ez a személy más társulatokban garázdálkodhasson?
- Tettek-e rendőrségi feljelentést? Értesítették-e a két színházi szövetséget?

A színháztól még aznap azt a választ kaptuk, hogy „a Katona József Színház az érintettek személyiségi jogainak védelme érdekében a közleményben leírtaknál többet nem tud és nem is szeretne mondani”.

Tehát nem nevezik meg, ki volt az, aki több esetben, több munkatársánál is átlépte az erkölcsi határokat. Ami azért is érdekes, mert információink szerint súlyos szexuális zaklatásról van szó.

Katona József Színház Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Annyit tudni a színház közleményéből, hogy a meg nem nevezett zaklatót kitiltották a színház területéről, bontották a szerződését, és a társulat minden tagjának felajánlották pszichológus segítségét az ügy feldolgozásához. A közleményükben az is szerepelt, hogy az ügy miatt vizsgálóbizottságot állítottak fel, ami külső szakértők bevonásával le is folytatta a vizsgálatot.

A Katona József Színházat szerdán, azaz ma is kerestük,

de azokra a kérdéseinkre, hogy

  • pontosan milyen külső szakértőket kértek fel a vizsgálathoz (idézet a korábbi közleményükből: "A vizsgálatot külső szakértők bevonásával lefolytatta, a vezetőség pedig azonnali hatállyal a következő döntéseket hozta meg: az érintett személy a mai naptól, azaz 2019. november 19-től kezdve nem léphet az intézmény területére, illetve a színház a vele való közös munkát a továbbiakban befejezi.")
  • és hogy értesítették-e a többi színházat, hogy az illető ne garázdálkodhasson máshol, összesen az alábbi választ kaptuk:

A hatályos jogszabályokra hivatkozás viszont ebben az esetben értelmetlen, világos, hogy védeni akarnak egy, a balliberális világ számára fontos személyt.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Gy. Németh Erzsébetet, Karácsony Gergely Gyurcsány-párti humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettesét, mert kíváncsiak voltunk, hogy a főpolgármester-helyettesnek is azt jelenti-e az átláthatóság, hogy a színház nem árulja el a zaklató nevét. És azt is szerettük volna megtudni, milyen következményei lesznek az ügynek, de egyik kérdésünkre sem kaptunk választ.