Rendhagyó módon zárja az évet a Csík Zenekar

Csík zenekar, Csík János, Bartók József, Szabó Attila, Barcza Zsolt, Makó Péter, Majo
Csík zenekar (B-J): Csík János, Bartók József, Szabó Attila, Barcza Zsolt, Makó Péter, Majo
Vágólapra másolva!
Év végén rendhagyó, óévbúcsúztató koncertet ad a Csík Zenekar. Az estet Borbás Marcsi a magyar gasztrohagyományokkal fűszerezi, és a Csík vendége lesz a Vígszínház ifjú színművésze, Vecsei H. Miklós is, aki énekes és prózai szerepben színesíti az előadást.
Vágólapra másolva!

December 28-án rendhagyó óévbúcsúztató koncertet ad a Kongresszusi Központban az immár 31 éves Csík zenekar. A formáció munkásságának első két évtizedében az autentikus népzenei kincs megismerésén, tanulásán, a táncházakban és a táncegyüttesekkel közös produkciókban pedig ennek továbbadásán dolgozott. „Ez a népzenei kincs segítette későbbi munkánkat is, hiszen az utóbbi évtizedben, miközben megőriztük eredendő kötődésünket a hagyományos magyarországi, felvidéki és erdélyi népzenékhez, az igényesen kiválasztott populáris dallamokat

a magyar népzene szövetébe” – mondta Csík János, a zenekar vezetője. Mindezt úgy csinálták, hogy nem rettentek vissza az alternatív rock, a jazz, vagy éppen a komolyzene műfajától sem.

Csík zenekar: Csík János, Bartók József, Szabó Attila, Barcza Zsolt, Makó Péter, Majorosi Marianna Fotó: Polyak Attila - Origo

A Kossuth-díjjal, Magyar Örökség díjjal és Príma Primissima díjjal is elismert zenekar egy hagyományos, nagyszabású koncertet tervez december végén. Csík János azt mondta, „koncertünk címe, a Sose lesz vége idén különleges jelentőséggel bír. Egyrészt egyik legújabb és legkedvesebb dalunk címe is egyben, másrész pedig műsorunk gondolatiságára, mondanivalójára is utal.”

Csík János: Mi így próbáljuk végezni a dolgunkat

1983 óta zenél, és 30 éve vezeti Magyarország egyik legismertebb népzenei együttesét, a Csík Zenekart. Az együttes legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a szellemiség, a lelkiség ott legyen a zenéjükben. A legújabb generációk kíváncsiságáról, önmeghatározásról és a múltról is mesélt nekünk Csík János. Interjú. Idén 30 éves Magyarország egyik legismertebb népzenei együttese, a Csík Zenekar.

A koncert tematikáját tekintve

az emberi élet fordulópontjait mutatja be a születéstől a halálig,

felvonultatva a jeles eseményekhez kapcsolódó néphagyományokat, zenéket és gasztronómiai szokásokat. „Legfőbb üzenetünk ugyanakkor mégiscsak az, hogy a hagyományok tovább éltetése, a következő nemzedékek számára való átörökítése fontos felelősségünk, hiszen

Ha jól végezzük dolgunkat, a történetnek sose lesz vége. [...] Az értékek és hagyományok megidézésében segítségünkre lesz Borbás Marcsi, aki gasztronómiai szempontból is rá- és betekintést enged a magyar hagyományokba. Úgy gondoljuk, hogy tánccal együtt a népzene teljes pompájában tud megmutatkozni, ezért zenéinket a Fitos Dezső Társulat fogja a színpadon tánccal illusztrálni. Vecsei H. Miklóst, a Víg Színház ifjú színművésze pedig énekes és prózai előadóként vesz részt műsorunkba. [...] A koncerten élő adás technikával szeretnénk a színpadon történteket a nézőkhöz még közelebb vinni: élő közvetítéssel, egy kamera állandó színpadi jelenlétével fogjuk a közönségünknek közvetlen közelről megmutatni a színpadon történő eseményeket: Borbás Marcsi zenére megkomponált kalács-tészta nyújtását, Fitos Dezsőék látványos táncait mind testközelből szeretnénk láthatóvá tenni” – mondta Csík János.