Jótékonysági gálaest a Csángó Központ és Szeretetszolgálat javára

Bákó, 2019. január 27. Résztvevők moldvai csángó népviseletben az első magyar nyelvű római katolikus szentmisén a romániai Bákóban, a Szent Miklós-templomban 2019. január 27-én. Engedélyezte a jászvásári (Iasi) római katolikus püspökség, hogy havi egy magyar misét tartsanak moldvai megye székhelyén. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Szeretünk Csángók II. címmel szervez jótékonysági gálaműsort a Bánffy György Kulturális Szalon november 21-re, a Duna Palotában tartják majd. A Csángó Szeretetszolgálat javára gyűjtenek sok művészbarátukkal együtt.
Vágólapra másolva!

Az est fővédnöke Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász, valamint Mádl Dalma, a Katolikus Karitász Jószolgálati Nagykövete. A vendégeket Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója fogja köszönteni, míg Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese ünnepi beszédet mond.

Közreműködik többek között:

Bagi Iván
Császár Angela
Duna Művészegyüttes
Erdős Róbert
Fehér Adrienn
Fenyvesi Gabriella Rea
László Attila
Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei
Nemcsák Károly
Posta Victor
Takács Bence

Az est háziasszonya Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke.

A bevétel kedvezményezettje a Csángó Központ és Szeretetszolgálat, melynek missziója több mint 30 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban szinte az összes moldvai csángó faluban, és segíti őket a mindennapokban.

Felmérték a nagycsaládok helyzetét, hogy milyen személyre szabott programmal tudnak jelen lenni a közösségek, családok vagy képzések területén. A Tehetség Mentor Programja sikerét a majdnem 40 gyermek a Fölszállott a Páva műsorban sikeres szereplése mutatja.

Ennek az alapja a nyári tehetségtábor, melyet erdélyi helyszínen, ottani nevelőotthoni gyermekekkel integrálva valósítanak meg, ahol ezen kívül Csíksomlyón egy gyógynövénykerti mintaprogram, a Kájoni Herbáriumkert is megvalósult. Rendszeres felnőtt és gyermek motivációs képzéseket tartanak, illetve a Médiamissziós Programjuk Moldvában évek óta sikeresen folyik.

Asszonyok moldvai csángó népviseletben - illusztráció Forrás: MTI/Veres Nándor

Egyházaskozáron, ahová több mint 75 éve csángó menekülteket telepítettek,

elkezdték egy csángó hagyományőrző központ, tájház és gyűjtemény létrehozását, mindezt a moldvai csángó falvakkal és emberekkel közösen, együttműködve.

Elindították a Csángó Falu mozgalmat ami a hagyományos csángó életből származó értékek összegyűjtését és bemutatását tűzte ki célul.