Háromszoros Grammy-díjasként tér vissza a Müpába Cécile McLorin Salvant

Cécile McLorin Salvant
Vágólapra másolva!
Cécile McLorin Salvant 2016-ban, nem sokkal első Grammy-díja után járt először Budapesten. Három évvel, két újabb lemezzel és két újabb Grammy-díjjal később az énekesnő Sullivan Fortnerrel duettben tér vissza, ezúttal a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
Vágólapra másolva!

Cécile McLorin Salvant 2010-ben megnyerte a műfaj előszobájának számító Thelonious Monk Jazzversenyt. Azóta albumai mind a közönség, mind a szakma körében egyöntetűen pozitív fogadtatásra találtak.

Cécile McLorin Salvant Forrás: Origo

Az énekesnőt gyerekkora óta körülvette a zene és a művészet – haiti származású édesapja és Tunéziában született, de francia, guadalupei és amerikai gyökerekkel rendelkező édesanyja gondoskodtak róla, hogy a legtágasabb bepillantást kapja szülei örökségébe. Bár 4 éves korában már zongoraleckéket vett, 8 évesen pedig klasszikus zenét és éneklést tanult, egészen a középiskola végéig nem foglalkozott különösebben a jazz-zel.

18 évesen felvették a dél-franciaországi Darius Milhaud Konzervatóriumba, ahol a jazzszaxofonos Jean-François Bonnel hatására került közelebbi kapcsolatba a műfajjal. A New York Times egyenesen

Billie Holiday, Sarah Vaughan és Ella Fitzgerald méltó utódjának kiáltotta ki.

2013-ban aztán megjelent az első saját nevén futó albuma, a WomanChild, ami rögtön egy Grammy-jelölést hozott.

Cécile McLorin Salvant és Sullivan Fortner Forrás: Origo

A két év múlva, 2015-ben megjelent For One to Love koronggal pedig már nemcsak a jelölést, de magát a díjat is begyűjtötte. Innentől pedig nem volt megállás: a 2017-es Dreams and Daggers-ért és a tavaly megjelent The Window-ért is hazavihette a legjobb vokális jazzalbumnak járó arany gramofont.

November 18-án tehát immáron háromszoros Grammy-díjasként érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, ahol ezúttal a New Orleans-i zongoristával, Sullivan Fortnerrel duettben érkezik.

Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner
2019. november 18. hétfő 20:00 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyek itt.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/411667196205788/