Nobel-díjas beugratás miatt indítottak vizsgálatot

men06997 Mencarini
"Libri Come", Festival of Books and Reading, Rome 2012. Irish writer John Banville (he has also written some novels under the nom de plume Benjamin Black) / "Libri Come" Festa del Libro e della Lettura, Roma 2012. Lo scrittore irlandese John Banville (ha scritto qualche romanzo anche con lo pseudonimo di Benjamin Black) - ©Marcello Mencarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Egy erős telefonos beugratás miatt indított vizsgálatot az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia, hogy kiderítsék, ki és honnan hívta fel John Banville ír írót a hivatalos bejelentéssel egy időben, azt állítva, hogy ő kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. Banville a hétvégén beszélt a The Irish Times ír napilapnak arról, hogy csütörtökön egy telefonáló, aki Mats Malmként, a Svéd Akadémia szóvivőjeként mutatkozott be, arról tájékoztatta, hogy neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

John Banville Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

A férfi később újból felhívta, és telefonüzenetet hagyott, amelyben azt állította, hogy az akadémia az utolsó pillanatban visszavonta a díjat, mert a tagjai nem értettek egyet a döntésben. Banville szerint a telefonos beugratást valószínűleg olyasvalaki követte el, aki le akarta járatni az akadémiát. „Az az érzésem, hogy nem ellenem irányult valójában. Szerintem azt gondolta, hogy nagy botrányt csinálok a sajtóban, és ez újabb vitát vált ki az akadémia tagjai között” – mondta az író a lapnak.

A történet egyik legérdekesebb része,

hogy Banville megpróbálta visszahívni a számot, amelyet a telefonja rögzített, és az a Svéd Akadémia irodájában csöngött ki. Malm a dpa hírügynökséghez eljuttatott e-mailjében közölte, hogy az akadémia ellenőrzi a telefonok híváslistáját, hogy megállapítsák, honnan hívhatták az írót, és vajon tényleg az akadémia központjából érkezett a hívás, vagy csak valaki úgy akarja beállítani.

Az osztrák Peter Handke a 2019-es irodalmi Nobel-díjas

Október 10-én, csütörtökön jelentette be a Svéd Akadémia, kinek ítéli oda a legjelentősebb irodalmi elismerésnek számító irodalmi Nobel-díjat. Az idei a díjazottak száma miatt rendkívüli év, ugyanis korábban soha nem fordult elő olyan, hogy két külön díjat adtak volna át. Korábban soha nem fordult elő a lassan 120 éves irodalmi Nobel-díj történetében, hogy egyszerre két díjazottat is bejelentsenek.

A Svéd Akadémia képviseletében csütörtökön Malm jelentette be, hogy a 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónőnek, a 2019-es díjat pedig Peter Handke osztrák írónak ítélték oda.
Az akadémia tavaly egy szexuális zaklatási ügy kirobbanása és a díjazottak nevének kiszivárogtatása miatt súlyos válságon ment keresztül, ezért az irodalmi Nobel-díj átadását is egy évvel elhalasztották. A megújult akadémia idén ezért hirdetett dupla irodalmi Nobel-díjast.