Vágólapra másolva!
Bécsben adott telt házas műsort szerda este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Zsuráfszky Zoltán vezette együttes a Tenkes kapitánya című táncjátékával lépett színpadra.
Vágólapra másolva!

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, és ez adta az apropóját annak az együttműködésnek, melynek köszönhetően Kárpát-medencei turnéra indult a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Tenkes kapitánya című produkciójával. A turné a Magyarság Háza szervezésében valósul meg, és

a sorozat 11 állomásából 9 helyszín határon túli magyar település.

A Tenkes kapitánya a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában Bécsben Forrás: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A turné Budapesten kezdődött II. Rákóczi Ferenc születésnapján, március 27-én. Akkor kárpát-medencei magyar gyereknek adták elő. Ezt követően a felvidéki Martoson és Kassán, a vajdasági Zentán, valamint a muravidéki Lendván is bemutatta az együttes a produkciót, melyet Örsi Ferenc forgatókönyve alapján Zs. Vincze Zsuzsa írt színpadra.

Nem maradhatott ki a turné állomásai közül Szécsény sem,

ahol II. Rákóczi Ferenc 1705-ben összehívta az első rendi országgyűlést.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes bécsi előadása Forrás: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A fellépésre hatalmas stábbal érkezett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, több mint 70-en dolgoztak a műsor sikeréért, melyben a tánckar és a zenekar mellett szerepet kapott a Honvéd Férfikar is. Az előadásra rövid idő alatt elkapkodták a bécsiek a regisztrációs jegyeket, ami a Magyarság Háza támogatásának köszönhetően valamennyi helyszínen

ingyenesen tekinthető meg, ezzel is támogatva a határon túli minőségi magyar kultúra megjelenését.

Az osztrák előadás külön pikantériáját adta a kuruc és a labanc ellentét, jóllehet a közönség vidáman fogadta a vicces jeleneteket. „Jövő hétfőn a kárpátaljai Beregszászra, majd novemberben a felvidéki Révkomáromba megyünk A Tenkes kapitánya műsorral. Természetesen Erdély sem marad ki, ott Székelyudvarhelyen és Kolozsváron fogunk fellépni. Ezzel a misszióval gyakorlatilag egy kulturális Honfoglalást hajtunk végre a Kárpát-medencében” – mondta a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes labancai Forrás: Origo

„Cum Deo pro Patria et Libertate” – ez a felirat került II. Rákóczi Ferenc zászlajára és A Tenkes kapitánya előadás zárójelenetében is ez a zászló jeleneik meg. „Istennel a hazáért és a szabadságért” – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kurucai és labancait álló vastapssal ünnepelte a közönség.