Jövő szombaton temetik Karel Gottot, október 12-én nemzeti gyásznap lesz Csehországban

GOTT, Karel
2014. május 14-én egy prágai díjkiosztó ünnepségen készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről.
Vágólapra másolva!
Jövő hét szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett a cseh kormány, ugyanis aznap állami tiszteletadás közepette vesznek végső búcsút az október 1-én meghalt legismertebb cseh énekestől, Karel Gottól. Ezt maga Andrej Babis cseh kormányfő jelentette be prágai sajtótájékoztatóján, miután egyeztették a temetés körüli részleteket a 80 éves korában leukémiában meghalt világhírű cseh előadóművész családjával.                   
Vágólapra másolva!

Minden idők legismertebb cseh énekese, Karel Gott kedden nem sokkal éjfél előtt halt meg prágai házában, családja körében. A "Prága aranyhangja, Kelet Sinátrája, vagy az Isteni Kájaként (a Karol cseh beceneve) is emlegetett művésztől a családja kérésének megfelelően mégsem lesz állami temetése, hanem az egy fokozattal alacsonyabb, állami tiszteletadással egybekötött gyászszertartáson vesznek tőle végső búcsút. Ugyanakkor az eredeti terveknek megfelelően a cseh kormány október 12-re nemzeti gyásznapot hirdetett, és Karel Gott temetése körüli valamennyi teendőt is átvállata a prágai kabinet.

- mondta újságírók előtt Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki hozzátette a kormány képviselői folyamatosan egyeztetnek a művész özvegyével, Ivana Gottovával, aki állítólag férje akaratának megfelelően végül az állami tiszteletadással egybekötött gyászertatás mellet döntött.

2017. október 17-én Lipcsében a felesége, Ivana társaságában készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A cseh kormányfő hozzátette, hogy

a tisztelői, rajongói egy nappal korábban, azaz október 11-én pénteken reggel 8 és este 10 között a prágai Zofin-palotában róhatják le kegyeletüket Karel Gott előtt.

Másnap szombaton pedig meghívottak körében vesznek végső búcsút a legismertebb cseh művésztől a prágai várban található Szent-Vítus székesegyházban, ahol Dominik Duka prágai érsek mutat majd be gyászmisét.

2014. május 14-én egy prágai díjkiosztó ünnepségen készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Minden további, a temetéssel kapcsolatos információról innentől kezdve csak a család fog beszámolni Karel Gott hivatalos weblapján.

- nyilatkozta a cseh médiának Aneta Stolzová, Karel Gott szóvivője, aki azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy ne zaklassák, és tartsák tiszteletben a feleség gyászát.

Karel Gott halálhíre bejárta a fél világot. Őt tartják minden idők legismertebb cseh előadóművészének, akinek "anno a vasfüggönyön innenről" is sikerült sztárrá vállnia Nyugat-Európában is. Németországban például annyira népszerű volt napjainkig is - több száz dalt énekelt fel lemezekre németül is -, hogy halála másnapján szinte valamennyi német sajtótermék címlapon hozta a halálhírét, a tévétársaságok pedig rendkívüli hírekben számoltak be arról, hogy meghalt Karel Gott.

Csehország nyugati szomszédjánál így megy ez napok óta, de Ausztriában, Lengyelországban, a balti országokban, és Oroszországban is tele van Karel Gottal a sajtó, és érthető módon természetesen északi szomszédunknál, Szlovákiában is, ahonnan több száz, vagy ezer embert várnak Prágába a jövő hétvégi gyászszertartásra. A cseh fővárosban Karel Gott házához két napja ezrek zarándokolnak, hogy egy szál virággal, gyertyatyújtással emlékezzenek a kedden álmában meghalt cseh világsztárra.

Több ezer gyertya ég Karel Gott prágai villája előtt. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Karel Gott a 60-as években robbant be a csehszlovák könnyűzenei életbe. Mintegy hatvanéves töretlen pélyafutása alatt legalább 1600 dala jelent meg különböző nyelveken, és világszerte közel 50 millió lemeze kelt el. Magyarországon a legismertebb dala a '70-es években megjelent Lady Carnevál, amelyet ideheze Korda György vitt nagy sikerre. Azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy évtizedekkel ezelőtt Karel Gott még magyarul is énekelt.