Még maradt pár jegy a budapesti Scorpions-koncertre

2019.10.04. 10:28

1986-ban játszott először a német együttes itthon, az akkor még MTK-pályának hívott helyen, ahol ma a Hidegkúti Nándor stadion áll. November 18-án a Budapest Arénában bebizonyíthatják, hogy 70 felé is ugyanúgy dübörög a rock.

Nem mai együttes a Scorpions, szó se róla: megdöbbentő, de 54 éve, 1965-ben alapította Hannoverben Rudolf Schenker. 1978 és 1992 között volt a banda fénykora, Klaus Meine énekelt, Rudolf Schenker ritmusgitáron játszott, Matthias Jabs szólógitáron jeleskedett, Francis Buchholz basszusgitározott, Herman Rarebell pedig a dobokat püfölte. Százmillió fölötti lemezeladásával talán a legsikeresebb európai zenekar, nevét és pár alapvető slágerét mindenki hallotta, aki valaha is bekapcsolta a rádióját.

2018-ban Kínában is zenéltekForrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A Scorpions-féle rocknak, metálnak, hard rocknak pedig épp a nyolcvanas években volt itthon egy felfutása. Még állt, de rozsdásodott, düledezett a vasfüggöny, sorra jöttek a német, angol együttesek, egyre több nyugati zene jutott el egyre több fiatalhoz. 1986 pompás év volt ebből a szempontból, júliusban volt a legendás Queen-koncert a Népstadionban, augusztus végén a Scoprpions zárta a nyarat egy remek bulival a romos MTK-pályán, majd ugyanott az Iron Maiden bedurrantotta az őszt három héttel később.

Idén augusztusbanForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Rtn, Gary Von Der Ahe

Utána a Scorpions még járt errefelé 1990-ben, 1993-ban, 1999-ben, majd tíz év szünet után 2009-ben. Két évre rá megint jöttek, azt mondták, hogy ez a búcsúturné, de öreg rockereknél tudjuk, hogy megy ez, csak visszatértek a nagy búcsú után újfent. Üljenek otthon a karosszékben, fejtsenek rejtvényt, macskával az ölükben? Utoljára három évvel ezelőtt jártak mifelénk, egy világturné keretén belül.

Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Most is ugyanarra számíthat a néző: a Scorpionsé dallamos, már-már slágeres rockzene, néha pár keményebb dallal megspékelve. Klaus Meine, Matthias Jabs és Rudolf Schenker a klasszikus formációból megmaradt, ennyi pedig épp elég, mellettük Paweł M±ciwoda és Mikkey Dee zenél még. A banda olyan együttesekre volt hatással, mint a Saxon, a Metallica vagy a Guns'n Roses, a neves Rolling Stone magazin úgy írt róluk, mint a „heavy metal hőseiről", az MTV zenecsatorna pedig a „rock nagyköveteiként" hivatkozott rájuk. Alább pár alapszám, ha hangolódni szeretne a koncertre.

Ha hiszi, ha nem, 717 milliónál tart a Winds of Change, amely a kelet-európai rendszerváltáshoz köthető:

A legjobb balladákat a rockbandák írják, ez köztudott. Itt egy, bő 200 milliós megtekintéssel:

A Still Loving You is klasszikus, a 80-as évek második felében erre lassúzott sok fiatal:

 És ez a dal is nyilván elhangzik majd, óriási sláger volt:

Még akad pár jegy, itt tud vásárolni.

további tartalmak a rovatból