Nemzeti gyásznappá nyilvánítanák Karel Gott temetésének napját

Vágólapra másolva!
Állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gottot és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban. 
Vágólapra másolva!

Szerdán rendkívüli kormányülést tartottak Csehországban, ami után a miniszterelnök, Andrej Babis azt mondta, állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gottot és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban. A sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy a tervek megvalósításához

még szükség van a Gott család beleegyezésére.

Babis szerint a hivatalos állami gyászszertartásnak a prágai vár Szent Vitus-székesegyháza adhatna otthont.

„Jelenleg a család válaszára várunk, hogy ez megfelelne-e számukra, valamint hogy szerintük az elhunyt mit szeretett volna” – mondta a Babis. A gyásszertartás dátuma még nincsen kitűzve, és a kormányfő mondta, hogy nem is bocsátkozna találgatásokba arról, hogy milyen más helyszínek kerülhetnek még szóba. Karel Gott temetésének napjára állami gyászt is hirdetne a cseh kormány, ezért a minisztériumokat és egyéb közintézményeket is felkérték, hogy aznapra eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat és ugyanerre szólította fel a regionális és városi vezetőségeket is.

Karel Gott karrierje képekben

Kedd este szerettei körében meghalt Karel Gott. A 80 éves cseh popsztár szeptember elején jelentette be, hogy akut leukémiával diagnosztizálták. Pályafutása során majdnem 40 millió hanghordozót adott el, 1600 dalát rögzítették, de szerepelt filmekben is. Hazájában elképesztő népszerűségnek örvendett: szinte minden kitüntetést megkapott, készült róla tévésorozat, nevével parfümöt forgalmaznak.

Csehországban utoljára Václav Haveltől, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnöktől, drámaírótól és emberi jogi harcostól búcsúztak hivatalos állami gyászszertartással 2011. december 23-án. (Szintén az elhunyt államfő volt az utolsó, akinek tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki a cseh kormány.)

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában halt meg kedd éjszaka prágai otthonában. A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiával kezelik, amivel 2016 óta küzdött. Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.