Damon Albarn Budapestre jön

81024396. México 24 Oct 2018 (Notimex-Gustavo Durán).- La banda británica virtual Gorillaz (2-D, Murdoc, Russel y Noodle), liderada por Damon Albarn, cerró exitosamente su gira mundial “The now now world tour” en el Palacio de los Deportes de la Ciudad de México. NOTIMEX/FOTO/GUSTAVO DURÁN/GDH/ACE/
Vágólapra másolva!
Damon Albarn (Blur, Gorillaz) és a Calexico + Iron & Wine is koncertet adnak a következő hónapokban a Müpában. 
Vágólapra másolva!

A könnyűzene nagyágyúi közé sorolható két produkció is érkezik a Müpába a következő hónapokban. Damon Albarn (Blur, Gorillaz) májusban, a Calexico + Iron & Wine pedig idén novemberben ad koncertet.

Damon Albarn többször és több felállásban (Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen) járt már Budapesten, legújabb, The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows elnevezésű projektjét a brüsszeli ősbemutató után a magyar rajongók hallhatják először egész pontosan 2020. május 20-án a Müpában. A Kelet-Londonból indult Damon Albarn 23 éves volt, amikor Graham Coxonnal közös zenekara, a Blur első lemeze, a Leisure megjelent. Az együttes villámgyorsan befutott, és a kilencvenes évek meghozták a britpop nagy vetélkedését az Oasis és a Blur között. A 2000-es évekre mindkét csapat kifulladt, addigra azonban az is egyre markánsabban látszott, hogy a Blur frontembere, vezetője, a multiinstrumentalista Damon Albarn

anyazenekara nélkül is nagyszerű dolgokra képes.

Damon Albarn a Gorillaz 2018-as, mexikói koncertjén Forrás: NOTIMEX/Gustavo Durán

Az elmúlt két évtizedben Albarn csupa izgalmas projekt élén-mögött tűnt fel. Még a Blur idején indította be virtuális zenekarát, a rajzolt tagokkal működő, hiphopos-elektronikus Gorillazt, amely világszerte milliós eladásokat ért el. 2002-ben Mali Music címmel afrikai zenészekkel készített albumot, írt filmzenét Michael Nymannal, és az izlandi rockikonnal, Einar Örn Benediktssonnal (ex-Sugarcubes) közösen, tető alá hozott supergroupot The Good, the Bad & the Queen, illetve Rocket Juice & the Moon néven, és még operát is szerzett. 2014-es debütáló szólólemeze, az Everyday Robots óriási siker lett.

A természet - és azon belül is Izland - régóta inspirációt nyújt Albarnnak, ő szerezte a 101 Reykjavík című film zenéjét is. Legújabb projektjét, az idő múlásáról és a természet sérülékenységéről filozofáló The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows egyedi vizuális megoldásokkal megkomponált mű, amelyet jövő májusban egy kéthetes európai turnén láthatja először a közönség.

Még idén, november 12-én egy másik műfaj meghatározó zenekara zenél a Müpában, egy Magyarországon még sohasem látott formációban. Az arizonai Tucsonba való, a kilencvenes évek első fele óta létező Calexico zenéjét nem könnyű besorolni kategóriákba: van benne indie rock, country, folk, rock, ezek sajátos elegyét sokszor hívják Americana vagy Tex-Mex muzsikának is.

Calexico + Iron & Wine Forrás: Calexico + Iron & Wine

A Calexico alapítói, Joey Burns (gitár, ének) és John Convertino (dob) két emlékezetes Sziget-koncert után most az Iron & Wine-nal közös produkcióval érkezik a Müpába. Az Iron & Wine név mögött megbúvó Samuel Beam gitáros-énekes melankóliával átitatott, ám lágy és melengető stílusa nagyszerűen szólal meg a Calexicóval. Az idén megjelent Years to Burn című közös album bemutatása mellett Calexico- és Iron & Wine-dalokat is hallhat a közönség - utóbbiakat élőben először Magyarországon.