Nemzetközi versenyt hirdetett a világhírű magyar művész

Roby Lakatos, zenei előadó, hegedűművész interjú, 2019.06.06.
Vágólapra másolva!
Decemberben rendezik meg első alkalommal a Roby Lakatos Alapítvány által meghirdetett nemzetközi improvizációs hegedűversenyt. A döntő a budapesti Hagyományok Házában lesz. 
Vágólapra másolva!

2019. december 7-én és 8-án rendezik az első, Roby Lakatos Alapítvány által meghirdetett nemzetközi improvizációs hegedűversenyt, amely a világhírű magyar művész nevét viseli. A zsűriben – Nadia Menuhin elnökletével – a hazai zenei élet prominensei lesznek: Roby Lakatos mellett Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester. A verseny fővédnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke Dr. Ragány Misa, az EMMI előadó-művészeti főosztályának vezetője.

A Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny plakátja Forrás: Origo

A versenyen a zsűri az improvizációs készséget és technikát értékeli majd, amelynek előfeltétele a hangszeres tudás. A felhívást a Facebookra töltik majd fel a szervezők, amiben lesz egy rövid szöveges bevezető, illetve elhangzik benne Roby Lakatos interpretációjában az a dallam, mely a verseny improvizációs alapját képezi majd. Erre a motívumra készíthetnek minimum 2, maximum 5 perces videós demóanyagot a jelentkezők. A hivatalos oldalra feltöltött produkciókból

6 döntőst választ ki a zsűri, kettőt pedig a portál látogatói.

A jelentkezés és a részvétel ingyenes, de a helyezettek – tudásuk fejlesztésére – pénzdíjat is nyernek: az első díjas 5000, a második 3000, a harmadik 1000 eurót fordíthat zenei tanulmányaira. A döntőt a Hagyományok Házában rendezik december 7-én és 8-án. A versenyt a 19 órakor kezdődő nyilvános gálaest zárja a győztesek produkcióival, a műsort vendégzenekar, Ferenczy György és az első pesti rackák nyitja.

Sok időt tölt itthon a virtuóz hegedűművész, aki a legnagyobbakkal lép fel

Bihari János, Dankó Pista és Járóka Sándor - a három talán valaha volt leghíresebb prímás. Roby Lakatos mindhármukkal így, vagy úgy kapcsolatba került. Bihari egyenes ági leszármazottja, Dankó hegedűjén játszott hatévesen - a hangszert csak a koncertre, a múzeumból vitték ki - Járókának pedig játszott a zenekarában. 11 évesen.

Roby Lakatos 2018-ban alapítványt hozott létre, aminek célja a fiatal tehetségek mentorálása. Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így fontosnak tartja, hogy segítse a felnövekvő generációk fejlődését és érvényesülését. A Roby Lakatos Alapítvány azokat a tehetséges gyerekeket, fiatal zenészeket szeretné támogatni,

akiknek a zene jelenti az önmegvalósítást.

Ezért is rendezik meg az első nemzetközi hegedűversenyt, amely ugyan improvizációs versengés, mégsem a dzsessz műfajra épül. Roby Lakatos a keddi bejelentésen azt mondta, „a szabad megvalósítás a zenei szabadságot hivatott jelképezni. Bármilyen stílusban improvizálhatnak, a lényeg a saját hang és a gondolatok.” A decemberi döntőn egy szabadon választott és három kötelező darabot kell majd eljátszaniuk kísérőzenekarral a versenyzőknek. A részletes kiírást a verseny hivatalos oldalán teszik közzé.

Roby Lakatos Fotó: Mudra László - Origo

Roby Lakatos a brüsszeli Les Ateliers de la Grand Ile színpadán eltöltött

tizenkét éve alatt alakította ki egyéni stílusát,

amely a klasszikus zenét, a cigányzenét és a dzsesszt ötvözi. A klub vendégkörét rendszeresen gazdagították a nemzetközi zenei élet hírneves képviselői, így találkozott és kötött barátságot sokak mellett Jehudi Menuhinnal, akinek lánya, Nadia Menuhin, apja azonos szellemisége miatt is vállalta a budapesti verseny elnökletét.

A belgiumi évek után egy New York-i menedzseriroda, a Columbia szervezte Roby Lakatos koncertjeit, hosszú ideje szerte a világon fellép. 2004-ben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a magyar kultúra, azon belül a cigányzene terjesztéséért, 2007-ben munkássága elismeréseként az Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke a keddi bejelentésen azt mondta, „a Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny azon programok közé tartozik, amelyek lehetőséget adnak új tehetségek felfedezésére, valamint segítenek abban is, hogy zeneművészeti értékeinket népszerűsítsük és zenei kulturális értékeinket továbbörökítsük.”