Óriási siker, álló taps a Nemzeti Színház szentpétervári vendégjátékán

Rocco és fivérei
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház szerepelt a 2019-es színházi olimpián, Szentpétervárott - páratlan sikerrel. A Rocco és fivéreit adták elő. Vidnyánszky Attila rendezését ezt megelőzően csak egyszer játszották, szeptember közepén, a budapesti bemutatón. Most a világ egyik leghíresebb színházában, az Alekszandrinszkijban kétszer is. A közel négy órás, monumentális előadás végén a nézők közül sokan felállva ünnepelték a színészeket, és magát Vidnyánszky Attilát.
Vágólapra másolva!

A színházi olimpiát a kilencvenes évek közepe óta rendezik, az alapítók között a legnagyobb színházművészek voltak: Robert Wilson, Heiner Müller vagy éppen Jurij Ljubimov. A mostani olimpiára - mások mellett - a Magyarországon is dolgozott Andrei Serban, az Amerikában élő nagy román rendező és Krystian Lupa, a világhírű lengyel rendező válogatott. És természetesen a legjobb társulatok érkeztek, érkeznek: a milánói Piccolo Teatro (Giorgio Strehler egykori színháza, egyébként két előadással is szerepeltek a MITEM-en), a Berliner Ensemble (ez pedig Brecht színháza volt, ők is kétszer jártak a Nemzeti Színház fesztiválján), a berlini Schaubühne (itt a művészeti vezető az egyik legsikeresebb európai rendező, Thomas Ostermeier), a párizsi Théatre des Bouffes du Nord (ez volt Peter Brook színháza, sőt, valamelyest még most is hozzájuk kötődik az idős mester) vagy éppen a bukaresti Bulandra és természetesen a Nemzeti Színház.

Rocco és fivérei Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A kolozsvári és Vidnyánszky Attila beregszászi színházán kívül magyar színház sohasem szerepelt a színházi olimpián. A Nemzeti Színház most a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban játszhatott, kétszer is. Itt igazgató Valerij Fokin, a nagy orosz rendező. Társulatával többször járt a MITEM-en, és egy Dosztojevszkij-adaptációt rendezett is a pesti Nemzetiben. Sőt, Vidnyánszky Attila is rendezett az Alekszandrinszkijben, ő is Dosztojevszkijt, a Bűn és bűnhődést. A közel hatórás előadást az összes fontos kategóriában jelölték utána Arany Maszk díjra (ez a legnagyobb orosz színházi díj), személyesen Vidnyánszky Attilát is, végül egy Arany Maszk-díjat kapott az előadást.

Vidnyánszky Attila az Origónak a vendégjátékkal kapcsolatban elmondta, hogy a Rocco és fivérei olyan előadás, ami erős indulatokat vált ki a nézőkből, így a szünetben voltak olyanok is, akik elmentek. Akik kitartottak, ők a visszafogottabb orosz közönség szokásaihoz képest feltűnően, szívet melengetően lelkesen ünnepelték a végén az előadást.

A Rocco és fivérei második előadása Szentpéterváron, így ünnepeltek a nézők:

Ezen a fotón Vidnyánszky Attila ül háttal, az Alekszandrinszkij nézőterén, próba közben:

A színházi olimpián nagy sikert aratott Rocco és fivéreit - amit a színház csak 18 éven felüli nézőknek ajánl - októberben kétszer játssza Budapesten a Nemzeti Színház.

Rocco és fivérei Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A főszerepeket Berettyán Nándor, Barta Ágnes, Bordás Roland, Bánsági Ildikó, Schnell Ádám, Udvaros Dorottya, Berettyán Sándor, Katona Kinga és Nagy Márk játssza.

Rocco és fivérei Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt