Évente 700 ezer gyerek tanulását segíti az új program

Vágólapra másolva!
Már regisztrálhatnak az előadóművészeti szervezetek a Lázár Ervin Programba. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.
Vágólapra másolva!

Elindult az előadóművszeti szervezetek regisztrációja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított, Lázár Ervin Programjába. A szerdai sajtótájékoztatón Kásler Miklós miniszter elmondta, hogy az oktatási infrastruktúra fejlesztésére az elmúlt időszakban

több száz milliárd forintot fordított a kormány,

ezzel párhuzamosan elkészült a Nemzeti alaptanterv munkaanyagának átdolgozott tervezete, amely a klasszikus egyetemes, európai és magyar értékeket fogja tükrözni. A miniszter annak fontosságáról is beszélt, hogy a diákok a tanórákon kívül, szórakozva is ismereteket szerezhessenek. Ezt a célt szolgálja a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás tanuló számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. Minderre a kormány idén 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán.

Kásler Miklós elmondta, hogy a program nemcsak az állami fenntartású oktatási intézményeket érinti, hanem az összes 1-8. osztályos diákot, több mint 700 ezer gyereket. Tavasszal lezajlott a Lázár Ervin Program kísérleti projektje hat kulturális intézmény és 10 ezer gyerek részvételével, közülük

sokan életükben először jutottak el színházba.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarországon az állami fenntartású színházak, bábszínházak száma meghaladja az ötvenet. Ezek a társulatok eddig is rendkívül sok gyerekelőadást tartottak, amelyeken évente mintegy 300 ezer gyerek vesz részt. Ez is magas szám, de a Lázár Ervin Programnak köszönhetően ezentúl mind a 700 ezer általános iskolás évente el fog jutni ezekre az eseményekre. Fekete Péter azt is elmondta, hogy természetesen nem csak az állami fenntartású kulturális intézmények jelentkezését várják a Lázár Ervin Programban.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pedig azt mondta, az iskola nem csupán tantárgyak halmaza, annál sokkal több, ahogy az Emmi több államtitkárságának együttműködésével elindult program is a kultúrafogyasztóvá nevelést, a tanórai kereteken túlmutató információátadást szolgálja. Hajnal Gabriella, a Lázár Ervin Programot lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke elmondta: első körben a kínálatot kell felmérni, ezért az első pályázati ütemben a projektben részt venni kívánó előadóművészeti és őshonos állatok bemutatását ellátó szervezetek regisztrálhatnak a KRÉTA felületen. A jelentkezések bírálatát a miniszter által felkért szakmai bizottság végzi, majd ezt követően az iskolák tudnak az így felkínált programokra jelentkezni, várhatóan már november közepétől.