Ingyenes koncerten lép fel Bryan Adams a Hősök terén

Adams, Bryan; énekel FOTÓ ÁLTALÁNOS koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET SZEMÉLY zenél zenész
Budapest, 2012. július 29. Bryan Adams kanadai pop- és rockénekes koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában 2012. július 29-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Szeptember 28-án a budapesti Hősök terén lép fel Bryan Adams. Az ingyenes koncertet a Skandináv lottó 20. születésnapjára szervezik, és Adams kifejezetten erre az estére összerakott, kétórás exkluzív show-val készül. A budapesti koncert kapcsán kerestük fel a kanadai zenészt. Interjú.
Vágólapra másolva!

Legutóbbi, az idén tavasszal megjelent Shine A Light című albumának címadó dalát Ed Sheerannel közösen írták. Lehet tudni, hogy mielőtt felkérte volna Sheerant, egyszer találkoztak élőben is. Általában szüksége van a személyes kapcsolatra ahhoz, hogy felkérjen valakit a közös munkára, vagy elegendő, ha ismeri az illető dalait?

Ed esetében egyszerűen volt egy érzésem, hogy vele nagyon jól működne a közös írás. Azóta pedig tudom, hogy valóban ő volt a legjobb választás a dalhoz.

Van bárki, akivel hasonló közös munkán gondolkodik, csak még nem küldte el azt a bizonyos e-mailt?

Jelenleg nincs ilyen előadó.

Bryan Adams Forrás: APA-PictureDesk/ APA /Georg Hochmuth

Tavaly mutatták be az ismert film alapján készült, Pretty Woman című musicalt a Broadwayn, aminek ön írta a dalait. Egy bő év távlatából mit gondol, hogy sikerült megbirkóznia az új feladattal?

Egy teljes évig volt műsoron a Broadwayn, mostanában mutatják be Németországban, jövőre megy az előadás Londonba. Szóval azt mondanám, hogy egész jól sikerült.

És mit mondana, ha holnap megint bekopogna valaki egy hasonló, musicales szerződés ötletével?

Természetesen igent.

És ha ki is választhatná, hogy melyik filmből készüljön az a musical?

Ha valóban ez volna a helyzet, akkor szívesen választanék egy gyerekfilmet. Azt például nagyon élveztem, mikor a Szilaj, a vad völgy paripája című, 2002-es animációs filmhez írtam dalokat. Biztosan valami hasonlót választanék, ha lehetne.

Forrás: Getty Images/WireImage/Samir Hussein

Mennyiben más a munkája, ha musicalhez vagy ha éppen egy zenei albumhoz ír zenét?

A zenei résznél én nem érzek különbséget, leginkább csak a történetben. Egy musical esetében az ugye adott, készen van, mikor az ember hozzáfog a zenéhez. Egy saját album esetében pedig nekem kell kitalálnom a sztorit, ahogy haladok előre.

A turnéja állomásait böngészve látható, hogy van egy nagyobb szünet a budapesti koncertje után. Lehet, hogy valamivel tovább marad nálunk, és körülnéz?

Igen, ez a terv.

Egyszer azt mondta, hogy minden egyes daláról tudja, hogy hol írta. Esetleg van olyan Bryan Adams-szám, ami Magyarországon született? Vagy nem is szokott turnézás közben zenét írni?

Nem, még nem írtam itt dalt. Soha nem lehet tudni, hogy mikor születik meg egy-egy dal, ahogy azt sem, hogyan formálódik a születése után. Nekem az íráshoz le kell ülnöm, és hagyni, hogy a dolog megtörténjen. Ja, és még egy fontos dolog: ehhez ki kell kapcsolnom a telefonomat.

A legutóbbi a 14. stúdióalbuma, és gondolom, rengeteg olyan dala van fiókban, amik még nem kerültek lemezre. Nagyjából mekkora mennyiséget kell elképzelnünk?

Nagyon meglepődne, ha kiderülne, hány dalt nem adtam még ki. Nem olyan sokról van szó. Nálam ez úgy van, hogy ha valami még nem jelent meg, akkor az vagy nincs még kidolgozva, vagy egyszerűen nem elég jó. Ha utóbbi, akkor nyilván nem is fog megjelenni, ha előbbi, akkor csak idő kérdése a kiadás.

Az első ötlettől a tökéletesre csiszolásig melyik zeneszerzési folyamatot kedveli a leginkább?

Az biztos, hogy az egyik legjobb érzés, mikor az ember hallhatja a már elkészült, de még ki nem adott dalt, de legalább annyira jó érzés, mikor az ember először lejátszik egy új zenei ötletet. A legjobb pedig az, amikor először hallja az új dalt a rádióban.

Forrás: Getty Images/AFP/Chris Jackson

Nyilván nehéz egy ekkora életműből válogatni, de ki tudna emelni olyan dalt, amelyre a legbüszkébb? Vagy olyat, amelyiket nagyobb kihívásnak érzett?

Most elsősorban 14 album dalairól beszélünk, és azt kell mondanom, hogy én is azokat kedvelem a legjobban, amiket az emberek is. A dalok természetes módon másznak bele az ember fülébe. Például a Summer of '69 című nótának 10 évre volt szüksége ahhoz, hogy slágerré váljon. És óriási dolog, hogy 35 év után is azt mondhatjuk, hogy sláger.

És ha már konkrétabban kell választani, mint például egy koncert esetében, akkor hogyan válogat? Készül valami különlegességgel a budapesti koncertre?

Elsősorban azokat válogatom ki, amik a legjobban működnek élőben. Ezen kívül nyilván szempont az is, hogy mit hallottak, vagy mit hallhattak az emberek korábban, miket játszottak a rádióban. És Budapesten is előadok néhányat az új számaim közül. A koncertre való készülésnek ezt, a válogatós részét én kifejezetten kedvelem.

Bryan Adams egyik, 2008-as fotókiállításán pózol a Mick Jagerről készült fotója előtt Forrás: ddp images/AFP/Sascha Schuermann

Lehet tudni, hogy a zenélés mellett szenvedéllyel fotózik, már-már profi abban a szakmában is, jelent meg albuma. Amikor úton van, belefér, hogy szórakozásból lövöldözzön?

Én mindig átgondolt, jól előkészített módon fotózom. Úgy is mondhatnám, hogy ha én fotózom, annak oka van, soha nem random módon fényképezgetek. Ennek némileg ellentmond, hogy mindig van nálam fényképezőgép. Soha nem lehet tudni...

Már évek óta vegán életmódot folytat, és lehet tudni, hogy otthon paradicsomokat is termeszt. Hogyan oldja meg ezt a fajta étrendet, mikor úton van, és próbálta-e már a magyar terményeket?

Nagyon várom már, hogy megkóstolhassam a magyar gyümölcsöket és zöldségeket. A turnéinkon ezzel nem lehet gondom, hiszen egy 40 fős csapattal utazunk, és minden nagyon jól meg van szervezve. A csapattal rengeteg eszköz, így konyha is utazik.

A lányai mennyire tudnak részt venni a turnékon?

Alkalmanként jönnek el koncertjeimre, és szerencsére a nagyszüleiknél is nagyon szeretnek időt tölteni. Ahhoz még nagyon fiatalok, hogy egy teljes turnén részt vegyenek, de én nagyon örülnék neki, mert együtt lehetne a család.

Mi a fő célja a gyereknevelésben? Mi van a csomagban, amit útravalóként ad nekik?

Mindenkinek megvan a maga útja, és szerintem szülőként legfeljebb csak irányt tudunk mutatni. Az én célom, hogy jó példával járjak előttük, és ezt minél jobban élvezzem. Eddig ez bevált.