Színházak Éjszakája a Nemzeti Színházban

UDVAROS Dorottya; VIDNYÁNSZKY Attila
Budapest, 2019. szeptember 18. Udvaros Dorottya (k) a Rocco és fivérei című darab fotóspróbáján a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 18-án. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében szeptember 19-én mutatják be. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Rengeteg programmal várja a Nemzeti Színház szeptember 21-én a Színházak éjszakáján a látogatókat. Mutatjuk a programokat.
Vágólapra másolva!

13:00 (tervezett időpont) Nemzet Színésze emléktábla avatás
Helyszín: II. kerület Torockó köz 2.

Bitskey Tibor a Nemzet Színésze, szeptember 20-án lenne 90 éves, és ebből az alkalomból emléktáblát helyez el a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület a színművész lakóházának falán.

13:00-14:00 Hajókirándulás
Indulás: Jászai Mari tér 9-es kikötő. Érkezés a MÜPA- Nemzeti Színház hajóállomáshoz.

A kiránduláson kiderül, milyennek álmodta meg gróf Széchenyi a Magyar Játékszínt. Az is, hogy mi köze a Parlamentnek, az MTA-nak, a Március 15-e térnek, a Petőfi hídnak, vagy például a Műegyetemnek a Nemzeti Színházhoz. Megérkezéskor ünnepélyes kiállításmegnyitó lesz a Nemzeti Színház II. emeletén. (A hajókirándulás nem akadálymentesített.) A túra vezetője Murányi Ami, nemzetközi asszisztens lesz, és közreműködik Bakos-Kiss Gábor színművész. A kirándulás díjtalan, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet.

14:00-19:00 Kulisszajárás
A programon a Nemzeti olyan rejtett zugaiba lehet eljutni, ahová hétköznapokon csak az itt dolgozók léphetnek be. Kizárólag aznap látható az útvonal részeként Az ember tragédiája-kiállítás. A szervezők figyelmeztetnek, hogy a séta alatt viszonylag sokat kell lépcsőzni. A csoportok fél óránként indulnak, és ez a program is regisztrációhoz kötött. Csoportonként 40 főt tudnak kísérni a színházban. (A program nem akadálymentesített.)

14:00-17:00 Gyerekprogramok – benne színházi nyomkereső
Helyszín: A színház épülete és parkja.
Játékos barangolás Pintér Szilviával a színházban és az előtte elterülő parkban. Regisztrálni aznap lehet az információs pultnál. Színházi nyomkeresésbe indulhatnak a gyerekek. Különböző nyomkereső feladatokkal várják az érdeklődőket a Színház információs pultjánál. A feladatok segítségével bebarangolhatják a Színházat, a parkot és közben érdekes felfedezéseket tehetnek. A kincsvadászatért ajándék is jár. Emellett a gyerekeknek (is) egész délután lehetőségük lesz kipróbálni magukat akár csak egy sor erejéig költőként. Lesz közös rajzolás is: a cél, hogy létrejöjjön egy hatalmas rajz a színházról. A fenti programok bárki számára, akár egyénileg, akár családosan, vagy kis csapatba összeállva, a Színházak éjszakája karszalagja nélkül is látogathatók. (A kiindulópont a Színház Információspultjánál, Pintér Szilviánál lesz.)

Forrás: Facebook.com/nemzetiszinhaz/

14:00-16:00 Jelmezpróba
Helyszín: I. emelet, zsöllye bal, íves folyosó
Bárki felpróbálhatja a színházi jelmezeket a színház szakavatott öltöztetőinek segítségével. A legjobb szelfiket díjazni fogják. (Akadálymentes program.)

14:30-15:00 „Nemzeti kincsestár”
Helyszín: II. emelet, Balkon baloldal
Kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen, az 1912-es Nemzeti Színház tervpályázat pályamunkáiból. A kiállítást Dr. Prof. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója nyitják meg. (Akadálymentes program.)

15:00-16:00 „Papír-színház” - Könyvbemutató
Helyszín: III. emelet, karzat baloldal

Megismerkedhetnek a Nemzeti Színház kiadványaival, és a színház által kiadott könyvekkel. A program 18 óráig tart, és Pálfi Ágnes, valamint Szász Zsolt dramaturgok lesznek a moderátorok. Egyébként ők a Szcenárium főszerkesztői is egyben. (Akadálymentes program.)

15:00-16:00 „Szó és gondolat fordítás”
Helyszín: Panoráma Terem, V. emelet
Egy vetélkedő keretein belül lehet kipróbálni a narrálást és a jelelést. A részvétel regisztrációhoz kötött. (Akadálymentes program.)

15.00-16:00 Rendhagyó, nyílt próbaRocco és fivérei
Helyszín: nagyszínpad
Luchino Visconti Rocco és fivérei című filmjének forgatókönyve alapján. Az öt Parondi fivér apjuk halála után Milánóba költözik, az 1950-es évek elején. Egy család, melynek boldogulását az elköltözés, a sorssal való szembeszállás, és a visszatérés reménye határozza meg. (A próba és a majdani előadás 18 éven aluliaknak nem ajánlott.)

15:15-16:15 Mit üzennek a szobrok? – séta a Nemzeti parkjában
Indulás a Melocco kaputól
A programon a következő kérdésekre is választ lehet kapni:

  • Mit üzennek a szobrok?
  • Mekkora zöldterület tartozik a színházhoz?
  • Mit jelképez a medencében található épület részlet?
  • Kié a pár bronzcipő?

A program egy egyórás séta a Bajor Gizi nevét őrző parkban. A sétát Flament Krisztina vezérigazgatói asszisztens tartja majd, és közreműködik Farkas Dénes színművész is. (A program végén, kb. 16:30-kor lesz a Jávor Pál páholyavató) A program regisztrációhoz kötött, és nem akadálymentes.) A sétán maximum 50 ember tud részt venni.

16.00–16.45 „Ifjú Pegazusok”
Helyszín: Panoráma Terem, V. emelet
A színház művészeinek, munkatársainak írásaival lehet megismerkedni. A programot Szabó Sebestyén László színművész és Verebes Ernő vezető dramaturg vezetik, és közreműködnek a színház „ifjú Pegazusai”. A program regisztrációhoz kötött.

16.00–17.00 Bokszedzés
Helyszín: Hajóorr
Bedák Pál Világbajnoki ezüst és Európa-bajnoki bronzérmes ökölvívó vezetésével készülnek a színház színészei a Rocco és fivérei előadásra. A szinte profi bokszedzésen Berettyán Nándor és Bordás Roland színművészek vesznek részt.

17.00–18.00 Villámrandik Roccoval és fivéreivel, nővéreivel, rokonaival...
Helyszín: I. emelet sajtófal

Beszélgetés a színház új bemutatójának, a Rocco és fivéreinek szereplőivel. Programterv: 17.00-17.30-ig Berettyán Sándor, Katona Kinga, Bánsági Ildikó, Schnell Ádám, Tóth Auguszta és Szabó Sebestyén László; 17.30-18. 00-ig Bordás Roland, Berettyán Nándor, Barta Ágnes, Nagy Márk, Szép Domán, Herczegh Péter, Mészáros Martin

15.00–16.30 „Egy falat színház”
Helyszín: jó idő esetén a Hajóorr, rossz idő esetén az I. emeleti büfé

Bemutatkozik a török gasztronómia a színház egyik legnépszerűbb előadása, az Egri csillagok kapcsán. A kóstolást és bemutatót Tóth Ágnes, a Nar Gourmet blog szerkesztője vezeti, és Rácz József színművész is közreműködik.

16.30–17.00 Jávor Pál páholyavató
Helyszín: II. emelet, balkon baloldal
A nézők szavazatai alapján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója felavatja a legendás színészről, Jávor Pálról elnevezett páholyt a II. emeleten. Az avatáson Csurka László színművész is közreműködik.

18.40–19.00 Ádámok és Évák Ünnepe
Helyszín: I emelet

Minden évben hatalmas siker az Ádámok és Évák diákszínjátszó gálája. Most sorsolják ki a következő év feladatait.

19.00–kb. 22.00 Euripidész: Médeia
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad

Az idei évad második bemutatójában Szűcs Nellinek és Trill Zsoltnak Médeia és Iászon szerepében való bemutatása mindenképp izgalmas előadást ígér, nem beszélve arról, hogy a rendező, Eirik Stubø, a stockholmi Királyi Színház rendezője. Tőle két előadást is láthattunk már a MITEM-en. A program regisztrációhoz kötött.

22.00–23.30 Esztelen NESZ-telenség
Helyszín: Az amfiteátrum előtti árnyas liget.

Este lesz a Nemzeti Színház színészeiből alakult zenekar, a NESZ rock-koncertje. A zenekarban játszik Szép Domán, Bordás Roland, Katona Kinga, Herczegh Péter, Berettyán Sándor, Mátyássy Bence, Mészáros Martin, Szabó Sebestyén László, Szűcs Nelli és Verebes Ernő.