Süsü a világűrt is meghódítja

Süsü a sárkány emlékbélyeg bemutatója az MTVA székházában
Vágólapra másolva!
A Süsü-trilógia harmadik része, a Süsüke világot lát jövő karácsonyra készül el teljesen, de Csuikás István már el is készült a tervezett 13 résszel. 
Vágólapra másolva!

Jövő karácsonyra elkészül a Süsü-trilógia harmadik része, ami a Süsü világot lát címet kapta. A sorozat tervezett mennyiségét, a 13 részt már meg is írta Süsü atyja, Csukás István. A szerző a Borsnak elmondta az indulásról, hogy Pap Dániel, az MTVA vezérigazgatója kereste fel az ötlettel, hogy volna-e kedve folytatni Süsü történetét. „Hát kell ennél nagyobb inspiráció? Az első sorozatban Süsü, a sárkány története az emberek földjén játszódott, a második, a kis Süsüvel a sárkányok földjén,

Az emberek, a sárkányok földjét már ismerik, hát hová menjenek? Felnéznek az égre, és úgy döntenek, hogy a csillagok közé. A varázsló varázsol két űrhajót, amit tüsszentésmeghajtású hapcirakéta működtet, mert tüsszenteni mindenki tud, sosem fogy ki az üzemanyag. A második rakéta kétütemű, mert a kancellár köhögni tud. Nagyon vidám, röhögős történet lesz.”

Forradalmárok, ávósok és A Nagy Ho-ho-ho-horgász

Egy fiatal költőt jobban érdekelt a fix fizetésnél, hogy meg-megjelentek a versei. A hatvanas évek közepén aztán Kormos István bevitt a kiadóba, ahol bekerültem egy nagyon komoly csapatba. A kirekesztett írók közül olyanok találtak menedéket akkoriban a gyerekirodalomban, mint Szabó Magda, Mándy Iván, Tamási Áron, Tersánszky Józsi Jenő.

A trilógiát lezáró részről még azt is mondta, „Süsüke és a kis királyfi utazik a végtelen űrben. Meglátnak egy bolygót, ami felrobban, mert az ott élők mindig veszekedtek. A gyerekek a bolygó darabjait összeszedik, összegyűjtik a lakókat is, összerakják, és elnevezik Boldogság bolygónak, mert megszűnt a civakodás. Hálából Süsüke páratlan, a kis királyfi pedig páros napokon lesz király, vasárnap meg szünnap van. A tanulság, hogy szeressük egymást. Igazi gyerekparadicsom bolygó jön össze. Úgyis a gyerekeké lesz a világ. A tizenhárom részt nem akarom elmondani, tessék megnézni mindet.”

Katonabarátság

Csukás István és Bodrogi Gyula jó ideje ismerik egymást, többek között együtt voltak katonák. „Gyuszi főiskolára járt, én egyetemre, amikor megkaptuk a behívót a seregbe. Együtt katonáskodtunk, ahol komoly felkészítést kaptunk a háborúra. Nyáron összevonták az értelmiségieket Kecskemét mellé, majd Lentibe, a határhoz. Futottunk, fára másztunk, kézigránátot dobtunk lövészárokból, és nagyon utáltuk az egészet. Gyula akkor már ismert színész volt, és én mindent megnéztem, amiben játszott. Amikor a Vidám Színpad igazgatója lett, műsorra tűzte a Süsü színpadi változatát. Mindig telt házzal ment. Gyuszi még verset is írt az egyik születésnapomra. Többek közt azért szeretem, mert ő mindent tud, mindent játszik, a drámától a komédiáig, és énekel, táncol is. A Süsühöz csinált egy külön hangot. Remek színész, mindenki szereti. Nyáron meglátogatott Szárszón, a Sárkány Fesztiválon. Hál' isten teljesen fitt, nagyon jól bírja magát” – mesélte Csukás István.
Természetesen az új sorozatban is Bodrogi Gyula lesz Süsü hangja.

Bélyegre nyomták Süsüt

A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehőseiről készült alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta hétfőn. Hétfőn ünnepélyes keretek között mutatta be a Magyar Posta azt a bélyegblokkot, amire a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehősei kerültek. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában rendezett ünnepségen az MTVA és a Magyar Posta Zrt.