30 éve nem volt ilyen a zenepiacon

2019.09.09. 16:43

1986 óta nem volt olyan, hogy egy évben több pénzt termeltek volna a hanglemezeladások, mint a CD-ké. Ha minden igaz, 2019 lehet az első ilyen év a nagy szünet után. 

A 2019-es év zárhatja le a CD-k uralmát a fizikai hordozók eladási versenyében a zenepiacon. Már évek óta érkeznek a hírek az egyre jobb eladási számokról, és főleg arról, hogy a nagy, fizikai hordozók mindegyikét jelentő torta egyre nagyobb szeletét teszi ki a hanglemezek eladásából származó bevétel. Ez a 2019-es év első felét tekintve már nagyjából a torta harmada, és már csak néhány millió dollárral vannak lemaradva a hanglemezek (224,1 millió dollár) a CD-k bevételétől (247,9 millió dollár).

30 éve nem fogytak ilyen jól a hanglemezekFotó: Mudra László [origo]

Az utóbbi évek trendje pedig azt mutatja, hogy a vinyl-eladás folyamatosan nő a megelőző évhez képest (12-13%), miközben a CD-eladás nagyjából stagnál – írja a Rolling Stone az RIAA (Amerikia Hanglemezgyártók Szövetsége) legújabb, féléves beszámolójára hivatkozva. Ezért joggal lehet arra számítani, hogy az év végére a hanglemezek nyerik a versenyt. Ilyen utoljára 1986-ban fordult elő, utána pedig kezdődött a CD egyeduralma, legalábbis ami a fizikai hordozókat illeti. Aztán jött a digitális zenefogyasztás, így a CD-k is jócskán lemaradtak a streaming-szolgáltatók bevételeihez képest. Az összes zeneeladást tekintve a CD-k és a hanglemezek részesedése is csupán 4-4 százalékos. 

további tartalmak a rovatból