70 négyzetméternyi üveget lehet megálmodni

2019.09.06. 16:53

A Városmajori Jézus Szíve templom két, még üresen álló, egyenként 35 négyzetméteres díszüvegablakának megtervezésére.

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Mindszenty Alapítvány pályázatot ír ki a Városmajori Jézus Szíve templom két, még üresen álló, egyenként 35 négyzetméteres díszüvegablakának megtervezésére. A Városmajori templom a 20. századi magyar művészet és különösen az egyházművészet kiemelkedő értéke. Nem csoda, hogy műemlékké nyilvánították, ugyanis az építészekhez társult más alkotók révén valódi összművészeti alkotásról van szó.

A templombelsőForrás: Sztehlolili.hu

A templombelső rendkívül fontos részét alkották az Árkayné Sztehlo Lili tervezte színes üvegablakok. A művész az 1933-ban épült templom nyolc nagyméretű ablakából hatra készített terveket. Azonban az ezek alapján elkészült gyönyörű díszüvegablakok azonban egy 1942-es bombatámadásban megsemmisültek. A rekonstrukció véglegesen 2018-2019-ben zárult le, mikor a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület célkítűzése nyomán az utolsó, Szent Erzsébet üvegablak is a helyére került.

A Városmajor Jézus Szíve plébániatemplom az 1942-es bombatámadás utánForrás: Fortepan / Lissák Tivadar

A templombelső tökéletesítésének érdekében felmerült az igény arra, hogy a két fennmaradó ablakba is kerüljön színes kompozíció, amelyekre Sztehlo Lili nem készített terveket. Erre írt most ki pályázatot közösen a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Mindszenty Alapítvány. A pályázat teljesen nyilvános, részt vehetnek benne megfelelő szakmai felkészültséggel bíró magyar (és külföldi) állampolgárságú alkotóművészek, tervezők, hazai felsőoktatásban jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő alkotók, vagy alkotói csoportok. Egy személy vagy egyéni, vagy csoportos pályázatot adhat be, mindkét formában nem pályázhat. Az egyesület és az alapítvány meghatározták az ablakok témáit:

  • Isten Tiszteletreméltó Szolgája Mindszenty József bíboros
  • Az Eucharisztia forrás a világ életéért

A kétfordulós pályázat első körében a pályázatok név nélküli elbírálása történik, itt jelölik ki a második fordulóba kerülő pályamunkákat. A második fordulóba jutott munkák jeligéjét az egyesület honlapján teszik majd közzé, és végül eldöntik, melyik három alkotás került az első három helyre. Az első helyezettet 500 ezer forinttal díjazzák, a másodikat 300 ezerrel, a harmadikat 150 ezerrel. Egyébként pedig minden, a második fordulóba jutott, de nem dobogós alkotó 30-30 ezer forintot kap. A pályázat első fordulójának beérkezési határideje: 2019. november 30. A pályázati kiírás teljes szövege megtalálható a honlapon

további tartalmak a rovatból