Bibliai témájú előadással debütál Izraelben az Opera

Magyar Állami Operaház
László Boldizsár
Palerdi András
Sába királynője
Vágólapra másolva!
Goldmark Károly Sába királynője című művével mutatkozik be tel-avivi Izraeli Operaházban 2019. szeptember 10-én a Magyar Állami Operaház. A főbb szerepeket Gál Erika, László Boldizsár és Sümegi Eszter alakítják, az előadás karmestere pedig Kocsár Balázs. A koncertszerű előadás a Magyar Kulturális Évad Izraelben 2019 elnevezésű programsorozat keretében valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt támogatásával.
Vágólapra másolva!

135 éves története először látogat a Magyar Állami Operaház Izraelbe. Erre pedig a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév teremt lehetőséget. Az Opera vezetése régóta tervezte, hogy megismerteti az izraeli közönséggel Goldmark Károly remekművét, a Sába királynőjé-t, amelyet 2015-ben, Goldmark Károly halálának centenáriumán mutattak be Káel Csaba rendezésében.

Szulamit szerepében Sümegi Eszter Forrás: Rákossy Péter

A ritkán hallható mű Sába királynőjének Salamon királynál tett látogatását Asszád, a jeruzsálemi katonatiszt tragikus történetén keresztül mutatja be, aki

jegyesét és istenét is megtagadja az egzotikus uralkodónő iránt érzett olthatatlan szerelemétől vezetve.

A francia nagyopera hagyományait követő romantikus alkotás zenéjén jól érezhető a kortársak, köztük Wagner, Mendelssohn, Verdi, Liszt és Gounod hatása, de Goldmark egyéni stílusjegyei, különösen az orientalista és zsidó zenei motívumok terén is jól érzékelhetők.

László Boldizsár (Asszád) és Palerdi András (főpap) Forrás: Nagy Attila

A jelmezes, vetítéssel kísért koncertszerű előadás főszerepeit Gál Erika (Sába királynője), László Boldizsár (Asszád) és Sümegi Eszter (Szulamit, a főpap lánya) alakítja, akik az Opera 2018-as New York-i vendégjátékán kivívták a közönség és kritika elismerését. Ennek köszönhetően az előadás az év 10 legjobb komolyzenei produkciója közé választotta a New York magazin kulturális portálja. A további szerepekben Szemerédy Károly, Palerdi András, Töreky Katalin, Cserhalmi Ferenc és Rezsnyák Róbert hallható, az Opera Zenekart és az Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.