Bibliai témájú előadással debütál Izraelben az Opera

2019.09.06. 12:03

Goldmark Károly Sába királynője című művével mutatkozik be tel-avivi Izraeli Operaházban 2019. szeptember 10-én a Magyar Állami Operaház. A főbb szerepeket Gál Erika, László Boldizsár és Sümegi Eszter alakítják, az előadás karmestere pedig Kocsár Balázs. A koncertszerű előadás a Magyar Kulturális Évad Izraelben 2019 elnevezésű programsorozat keretében valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt támogatásával.

135 éves története először látogat a Magyar Állami Operaház Izraelbe. Erre pedig a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév teremt lehetőséget. Az Opera vezetése régóta tervezte, hogy megismerteti az izraeli közönséggel Goldmark Károly remekművét, a Sába királynőjé-t, amelyet 2015-ben, Goldmark Károly halálának centenáriumán mutattak be Káel Csaba rendezésében.

Szulamit szerepében Sümegi EszterForrás: Rákossy Péter

A ritkán hallható mű Sába királynőjének Salamon királynál tett látogatását Asszád, a jeruzsálemi katonatiszt tragikus történetén keresztül mutatja be, aki jegyesét és istenét is megtagadja az egzotikus uralkodónő iránt érzett olthatatlan szerelemétől vezetve. A francia nagyopera hagyományait követő romantikus alkotás zenéjén jól érezhető a kortársak, köztük Wagner, Mendelssohn, Verdi, Liszt és Gounod hatása, de Goldmark egyéni stílusjegyei, különösen az orientalista és zsidó zenei motívumok terén is jól érzékelhetők.

László Boldizsár (Asszád) és Palerdi András (főpap)Forrás: Nagy Attila

A jelmezes, vetítéssel kísért koncertszerű előadás főszerepeit Gál Erika (Sába királynője), László Boldizsár (Asszád) és Sümegi Eszter (Szulamit, a főpap lánya) alakítja, akik az Opera 2018-as New York-i vendégjátékán kivívták a közönség és kritika elismerését. Ennek köszönhetően az előadás az év 10 legjobb komolyzenei produkciója közé választotta a New York magazin kulturális portálja. A további szerepekben Szemerédy Károly, Palerdi András, Töreky Katalin, Cserhalmi Ferenc és Rezsnyák Róbert hallható, az Opera Zenekart és az Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

további tartalmak a rovatból