Képregényben a V4-ek történelme

Vágólapra másolva!
Cseh, szlovák és lengyel alkotók is bemutatkoznak azon a történelmi képregényfesztiválon, amit szombaton rendeznek meg a magyarországi Esztergomban. A rendezvényen a V4 országainak alkotói képregényen keresztül mesélnek a négy ország közös történelméről. A Brüsszelben épp debütáló "Királyok és keresztek" című alkotás második részét - Szent Imre herceg történetét - itt láthatja először a közönség.
Vágólapra másolva!

Történelmi képregényfesztivált rendeznek szombaton Esztergomban, a rendezvényen a legismertebb történelmi regény-írókkal személyesen is találkozhatnak a látogatók.

Az esztergomi királyi vár lovagtermében rendezett találkozón mutatják be a Királyok és keresztek című, Nyugat-Európában is megjelenő magyar történelmi képregény második kötetét.

Vereckei András múzeumpedagógus, a rendezvény szervezője szerint a történelmi képregény műfaja a fantázia és a nagyon hiteles, akár történelemkönyvbe is beilleszthető történelem határán helyezkedik el.

, mondta, hozzátéve, hogy a képregény műfaji adottságaival képes kitölteni olyan lyukakat, amelyek a történelemben a források hiányából fakadóan keletkeztek. Tapasztalatuk szerint a képregények felkeltik a fiatalok érdeklődését a történelem és az olvasás iránt is.

A fesztiválon a magyarok mellett lengyel, cseh és szlovák rajzolók mutatják be közös történelmünket a képregényen keresztül.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az idei év újdonságaival, lesz a kiterjesztett valóság technológiáját használó bemutató, valamint térbeli vármakett-nyomtatás és közös képregényrajzolás.

Tomasz Biernacki és Witold Tkaczyk előadást tart arról, hogy milyen szerepet tölt be a képregény műfaja a lengyel oktatásban.