A világirodalom Budapestre látogat szeptemberben

EFF1187 Letteratura  iró Littérature Ritratto 21 21e 21eme XXI XXIe XXIeme siecle Effigie Scrittore Inghilterra Great Britain - British Photographie Grande Bretagne - Britannique Britanniques Angleterre Anglais Anglaise Anglaises England
Portrait de l'écrivain, Tibor Fischer, né ŕ Stockport, Angleterre en 1959 ©Effigie/Leemage
Vágólapra másolva!
Szeptember 24 és 28 között a világirodalom Budapestre látogat a PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál keretében, olyan hírességeket felvonultatva, mint Kun Árpád író, Tibor Fischer író, David Szalay író, vagy épp a hálózatkutató Barabási Albert-László. Az esemény a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében, a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.
Vágólapra másolva!

Szeptember 24 és 28 között rendezik az első PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivált, amit a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerveznek a Visegrad Fund támogatásával. A 2019-ben induló PesText Fesztivál

egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait.

Tibor Fischer Forrás: AFP

A Borders and Bridges szlogennek megfelelően a nemzetközi kitekintés fókuszába a visegrádi országok és a nem Magyarországon élő magyar származású alkotók kerülnek. A PesText behálózza Budapest belvárosát: az ötnapos fesztivál központi helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum, melynek udvarán a beltéri programokat esténként irodalmi piknik követi. Emellett az A38 Hajó, a Lumen Kávézó, a Gdansk Könyvesbolt és Büfé mellett az Egyetem téren, a Mikszáth téren és a Városfalnál is lesznek irodalmi programok. Érkeznek vendégek többek között Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Izraelből, Horvátországból, Németországból, Szerbiából, Romániából, Angliából, Ausztriából, Törökországból és Indiából. Az irodalmi programokon túl kiállítások, koncertek és szabadtéri összművészeti produkciók is várják az érdeklődőket. A kísérőprogramok között illusztrációs kiállítás, szerzői jogi konferencia, műfordító műhely és fanzinkészítő workshop is szerepel.

A PesTexten bemutatják többek között a PIM V4-es rezidens programjában részt vevő alkotókat, de érkeznek vendégek többek között Indiából, Izraelből, Törökországból, Horvátországból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Ausztriából is.

A MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) csapata úgy gondolta, hogy az első PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztiválhoz kapcsolódóan

nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet.

Arra voltak kíváncsiak – ezzel is megemlékezve a visegrádi országok rendszerváltozásainak jubileumáról –, mit jelent ma a kortárs magyar szerzők számára a szabadság. A Neked mit jelent a szabadság? elnevezésű pályázatra beérkezett művek száma minden várakozásukat felülmúlta. Összesen 201 érvényes magyar nyelvű pályázat érkezett be a határidő lejárta előtt. 124 prózai mű (leginkább novellák, valamint néhány esszé), 75 vers és 2 dráma. A beérkezett alkotásokból fiatal írók választották ki a 12 legjobbat.

Az előzsűri tagjai voltak:

  • Csepregi János Junior Prima-díjas író, mentálhigiénés szakember, a MISZJE munkatársa;
  • Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és
  • Zelei Dávid Bodor Béla-díjas kritikus, történész, a kettő metszetében pedig hispanista.


A szakmai zsűri tagjai voltak:

  • dr. Hansági Ágnes irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem docense,
  • Mészáros Sándor, a Kalligram Könyvkiadó vezetője, a MISZJE elnöke és
  • Kukorelly Endre író, költő.

A szakmai díjat odaítélő zsűri az értékelési folyamat alatt nem ismerte a művek alkotóinak kilétét. A shortlistre került írások közül 1 nyerte a szakmai zsűri fődíját, a maradék 11 pályázó közül 1 pedig közönségdíjat kap az augusztus végéig tartó szavazás alapján. Bárki szavazhat a művekre a fesztivál hivatalos weboldalán. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg, ami szintén a fesztivál oldalán olvasható. A pályázat közönségdíját Láng Anikó Glamúr című novellája nyerte el. Izsó Zita 1986-ban született Budapesten, gyermekkorát Budaörsön töltötte. 2004-ben érettségizett a Szent Margit Gimnáziumban, majd az ELTE jogi karán szerzett diplomát. 2007 óta publikál verseket és műfordításokat. A FISZ Világirodalmi Sorozatának szerkesztője (angol, német, spanyol és francia nyelvből fordít). Kötetei: Tengerlakó (FISZ, 2011, versek), Színről színre (Prae, 2014, versek), Pesti nő (Bach Mátéval, Athenaeum, 2017, interjúk), Éjszakai földet érés (Scolar Kiadó, 2018, versek). A szervezők mind a szakmai, mind a közönségdíjas írást

lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint a nyertes művek megjelennek a fesztivál zinjében is.

Szerzőik pedig bruttó 200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

Exkluzív POKET Zsebkönyvvel is készültek a szervezők: június végén a sorozat részeként jelent meg a kortárs lengyel irodalom kiemelkedő írója, Piotr Szewc magyar nyelven hosszú idő után újra megjelenő kultkönyve, a Pusztulás című regény – a fesztiválon pedig Szewccel is találkozhatnak az olvasók, szeptember 25-én 17 órától a PIM kertben, a Lengyel Intézet sátra melletti felolvasáson közreműködik a Pusztulás regény nagykövete, Kováts Adél színésznő, a Radnóti Színház igazgatója.

A fesztivál lesz az Isztambuli Magyar Intézet Duna menti országokra kiterjedő programsorozatának egyik állomása. Az Interkulturális dialógus a Duna hullámain projekt keretében a kortárs török költészet számos kiemelkedő alkotója lép fel az A38-hajón (Haydar Ergülen költő, szerkesztő), de eljön egy török zenekar, a Bursai Etnomuzikolkógiai Egyesülettől, akik hagyományos török hangszerekkel (saz, bağlama) és a török és balkáni népzene legszebb darabjaival ismertetik meg a közönséget.

A PesText Fesztivál PIM Piquniq Light programsorozatának keretében adják át idén a Csáth Géza-díjat szeptember 27-én 21 30-tól. A kizárólag adományokból alapított díj átadásának helyszíne évenként változik: egyszer a budapesti Neurológiai Klinikánál vagy annak közelében, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál rendezik meg az eseményt. Idén kapcsolódva a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth 100 kiállításához a PIM udvarán lesz a díjátadó. A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik, aki idén szintén a fesztivál vendége lesz. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához.

A díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza irodalmi szellemiségéhez, és aki nagy figyelmet fordít a fiatal alkotókra. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális magánmecenatúra hiánya is adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

A PesText Fesztivál a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében, a Visegrad Fund támogatásával valósul meg, három fő helyszínen: a PIM-ben, az A38 Hajón és a Lumenben. A városi tereken is bele lehet futni majd irodalmi és összművészeti programokba: a MAPoetry néven futó programok között irodalmi koncertek, zenés felolvasások, performanszok is lesznek az Egyetem téren, a Mikszáth téren és a Bartók Béla úti Gdansk Kávézó és Könyvesboltban.