Meghalt Peter Lindbergh

2019.09.04. 14:00

Élete 75. évében meghalt Peter Lindbergh német sztárfotós. Halálhírét szerdán párizsi stúdiója erősítette meg.

Kedden meghalt Peter Lindbergh német fotóművész. Halálának hírét szerdán erősítette meg párizsi stúdiója. A halál okát egyelőre nem tudni. Lindbergh volt az elmúlt 40 év egyik legbefolyásosabb divatfotósa, jelentős hatása volt a 90-es évek szupermodell-jelenségének megalkotásában.

Peter Lindbergh a 2011-es Cannes-i FilmfesztiválonForrás: AFP/2016 Getty Images/Francois Guillot

Alkotásai számtalan kiállításon voltak láthatók, legutóbb Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban. 1944-ben született a mai Lengyelország területén lévő, akkoriban német megszállás alatt álló Warthelandban Peter Brodbeck néven. Először kirakatrendezést tanult, majd beiratkozott a Berlini Művészeti Egyetemre, ahol esti tagozaton rajzot tanult, majd szabad festészetet Krefeldben.

Milla Jovovich Peter Lindbergh 2016-ban megjelent könyvének bemutatóján a maga példányával. A kiadvány borítóján is a modell-szénésznő vanForrás: AFP/2016 Getty Images/Frazer Harrison

A fotózás felé viszonylag későn, 27 évesen fordult, ekkor kezdte meg kétéves képzését Hans Lux német fotósnál. Az áttörést az 1978-ban bemutatott Stern című fotósorozata hozta meg számára. 

A Peter Lindbergh néven világhírűvé vált művészt elsősorban modellekről, Naomi Campbellről, Linda Evangelistáról, Tatjana Patitzról, Christy Turlingtonról és Cindy Crawfordról készített képei tették ismertté. Olyan híres dizájnereknek dolgozott, mint a Jean-Paul Gaultier és Giorgio Armani. Jellegzetes fekete-fehér képeivel jelentős hatással volt a divatfotózásra.

további tartalmak a rovatból