Két év után találtak helyet a 30 tonnás tulipáncsokornak

Vágólapra másolva!
Két évig tartó vita után mindenki számára elfogadható helyet találtak Párizsban egy óriásszobornak, amelyet Jeff Koons amerikai művész ajánlott fel a városnak.
Vágólapra másolva!

Két évig tartott a huzavona, és végül Párizsban megfelelő helyet találtak Jeff Koons világhírű művész óriásszobrának. Hétfőn bejelentették, hogy a 10 méter magas és 30 tonnás szobrot, amely egy tulipáncsokrot tartó kezet ábrázol, a városi művészeti múzeum, a Petit Palais előtti kis parkban állítják fel, nem messze a Champs-Élysées-től.

A 67 éves amerikai szobrász 2016 végén, a 2015-ben és 2016-ban elkövetett párizsi terrortámadások áldozatainak emlékműveként és az amerikai és francia nép közti barátság szimbólumaként ajánlotta fel Párizsnak a monumentális acél- és bronz köztéri alkotást.

A párizsi kulturális élet számos személyisége azonban bírálta a szoborállítás tervét, részint a kiszemelt kiemelt helyszínt két modern és kortárs művészeti múzeum között, az elegáns 16. kerületben, de főleg azt, hogy

szerintük az amerikai sztárszobrász gesztusa csak kereskedelmi célokat szolgál,

mivel a szobor elkészítésének három millió euró (100 millió forint) költségének fedezését nem maga Koons, hanem francia műgyűjtők és mecénások ajánlották fel. A viszály megoldása céljából az önkormányzat több helyszínt is javasolt a szobrásznak, de a művész sokáig egyiket sem találta eléggé központi fekvésűnek.

Nyúlért még soha nem fizettek ennyit, az biztos

Jeff Koons amerikai képzőművész Rabbit ( Nyúl) nevű szobra 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie's New York-i árverésén, élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen. A szakértők legkevesebb 50 millió dollárra becsülték Jeff Koons Rabbit ( Nyúl) nevű szobrát, de végül aukciós rekorddal, 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christi's New York-i árverésén.

Az óriásszobor első részei a napokban érkeztek meg Németországból, Frankfurt mellől, ahol legyártották őket. A mű felavatását október közepére tervezik.