Földi Lea: Nem az vagyok, aki vár az életre

Földi Lea interjú, balett-táncos
Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt, a Táncművészeti Egyetem elvégzése után került a Magyar Nemzeti Balett együtteséhez kartáncosként. Ma már címzetes magántáncos, és Földi Lea tavaly nyár óta a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Balett együttesének már négy éve tagja Földi Lea, aki a Táncművészeti Egyetem elvégzése után közvetlenül került a társulathoz. Tavaly megkapta a kis Étoile-nak is nevezett kamaraművészi díjat, ma már

címzetes magántáncosa a társulatnak,

A vágy villamosá-ban nyújtott alakításomért, Balanchine Téma és variációk-jában táncolt szólókért kaptam, de A bahcsiszeráji szökőkút és az LOL is szerepeltek az indoklásban” – mondta Földi Lea a Színház.org-on megjelent interjúban a kitüntetésről. Azt is elmondta, mennyire hálás, hogy ennyi lehetőséget kapott az elmúlt négy évben a tanulásra.

Földi Lea Fotó: Mudra László - Origo

Földi Lea még az egyetemi vizsgakoncertje előtt, a képesítő vizsgája idején kereste fel az Operaház balettigazgatóját, Solymosi Tamást, hogy megkérdezze, számítana-e rá. Erről azt mondta, „biztosan van ebben egy adag bátorság is, de akkor mi már ismertük egymást. [...] Úgy gondolom,

Egyébként sem vagyok az a típus, aki csak úgy vár az életre.”

Az első szerepe már az Operaházban a Víg özvegy alteregója volt, és erről azt mondta, „nem is látta a közönség az arcomat, én mégis repestem az örömtől. Ahogy telt-múlt az idő, egyre több lehetőséget kaptam.”

Földi Lea azt mondta a „kis Étoile” címéről, hogy egyfajta ösztönzést jelent a további munkára, egy ugródeszkát jelent, ami azt jelzi, hogy bíznak az emberben, miközben még többet kell tanulnia és dolgoznia is.

- teszi hozzá..

Földi Lea Forrás: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház

Szerepeiről azt is mondta, „szerencsére nemcsak a drámai, cselekményes balettekben kapok szerepeket, hanem a nekem nehezebb, tőlem távolabb álló, technikás szimfonikus balettekben is. Ilyen például a Balanchine-darab. Solymosi Tamás szokta azt mondani nekem, hogy »Lea, a marketing már csillagos ötös, a technikai dolgokon még csiszolhatsz!« Természetesen minél többet táncolok, annál nagyobb önbizalommal és magabiztossággal, technikai felkészültséggel megyek neki a következő szerepnek.”