Aranytorok, avagy láthatatlan aranysorok Moldován Stefánia emléktáblájára

Vágólapra másolva!
ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA 2/120. levélária
Vágólapra másolva!

Kedves Tatjána Néném!

Néhány napja avattuk egy nagy magyar énekesnő emléktábláját, az évekkel ezelőtt elhunyt Moldován Stefániáét. Az érdem a XIII. kerületé, amelyben négy évtizeden át volt otthona, de ha ma megkérdeznék a művésznőt, otthonául biztosan az Operát is felsorolná. Két lakóhelye van az énekesnek, ráadásul ő olyan családban működött, ahol testvére operát is rendező filmes, Moldován Domonkos, sógornője pedig egy másik operai szopránfach kiválósága, Csengery Adrienne. A róla való gondolkodás közben teszteltem az Opera öt éve készülő, most a végfázisba érkezett DigiTár-rendszerét is, és az az ötletem támadt, hogy demonstratíve azt a végtelennek tetsző listát is elküldöm Önnek. A valódi, majd szeptember végén „felavatandó" adattömeg természetesen tovább is nyílik a címnél és szerepnél: fotókat, teljes szereposztást, színlapokat is ígér, de erről még később.

"Ölj meg engemet Bánk, ó, ölj meg" – kezdi egy több évtizedes, ám ma is bárki által megtekinthető felvételen egy olyan énekesnő, akire ma, egy másik hangi korban már egészen biztosan mást osztanának. Éppenséggel Gertrudisszal kínálgatná az igazgatóság, a legteljesebb jó szándék mentén, hisz királynéi termete, hangvolumene és stabilitása talán inkább arra a szerepre predesztinálná. De Moldován Stefánia, hisz ő énekelt az imént, a szegény, az egész világ által magára hagyott Melinda alakját ölti fel, hisz ő maga is tudja, kortársai is akkor még, hogy elsősorban nem az alkat keres szerepet, hanem a hang és a lélek. És akinek ilyen finom, áttetsző, olvadó magasságot adott a Jóisten – az ortodox örmény is meg a "katolikus magyar" is, az hagyja meg Gertrudist a mezzoszopránoknak.

Moldován Stefánia titokzatos művész, nem egy a sorban, hiába szoprán, senkire sem hasonlít. Stefánia a romániai Sajóudvarhelyen születik 1931. augusztus 24-én. Az apai ágon örmény származású művész családja 1944-ben költözik Magyarországra, ahol hamarosan megkezdi zeneakadémiai tanulmányait. 1948 és 1953 között dr. Sipos Jenő tanítványa, majd az Operaház ösztöndíjasa, később énekkari művésze. Még mindig türelemmel kell lennie, de ő csak érik eközben! Vaszy Viktor szerződteti Szegedre 1954-ben, ahol Mimiként debütál Puccini Bohéméletében. A Szegedi Nemzeti Színház tagja marad 7 hosszú éven át egészen 1961-ig, amikor is visszatér Budapestre, és a híressé vált Manon Lescaut-felújítás egyik címszereplője lesz.

Repertoárján főként Verdi és Puccini hősnői szerepelnek, de a német operairodalomból is énekel olyan szólamokat, mint a Fidelio Leonórája, A bolygó hollandi Sentája, vagy A bűvös vadász Agátája. Leghíresebb alakításai közé tartozik mégis Erkel Bánk bánjának Melindája, ez a tüllfinomságú koloráló szólam, amely a rejtett tartalékot mutatja fel egy nagyon tudatos, a hangszerével bánni minden körülmény között képes művész aranyfedezetét. Nem lehet véletlen, hogy 25 esztendő spinto és drámai alakjai után mégis Melindaként kívánja ünnepelni operaházi aranymiséjét. Az előadásról így ír Fodor Géza: „Amit Moldován Stefánia tud erről az alakról, amit az emberi integritás póztalan méltóságáról és megsértésének jóvátehetetlenségéről, az erős és gyöngéd hitvesi, anyai érzelmekről árnyalatgazdagságban el tud mondani ezzel a szereppel, az ma egyedülálló helyet biztosít neki a Melindát alakító művészek között. Aligha lehetett volna ezt a jubileumot szerencsésebben és szebben megünnepelni."

A kiváló szoprán híre külföldre is eljut, sőt, a legnagyobb tenorok játszanak vele szívesen, mert remek partner a színpadon, mint mondják: „a hátán is szeme van". (Egy zárójelet talán megér, hogy habár Mario Del Monacóval közös éneklését emlegette az emléktábla-avatáson Baranyi Ferenc, a tántoríthatatlan operabarát – 1970 tavaszán az Erkelben két emlékezetes Sámsont énekeltek együtt –, de számomra még fontosabb adat, hogy 1977. június 20-án, amikor egy még feltörekvő, fiatal, de már akkor is szinte sztártenor, bizonyos José Carreras egyetlen magyarországi Don Carlosát énekli, Erzsébetet „természetesen" Moldován Stefánia alakítja, II. Fülöpként mindezt a kiváló partnerolást elég közelről követheti nyomon Kováts Kolos, aki az avatáson most volt szíves levelemet is felolvasni...)

Stefi fellép apai őseinek földjén, Örményországban is, ahol lenyűgözi a világhírű örmény zeneszerzőt, Aram Hacsaturjánt: aki neki ajánlja három koncertáriáját. Az örmény közönség is kirobbanóan lelkes: amikor egy fellépésén elmondja, hogy ő is örmény, kiürül a terem – aztán pár perc múlva újra megtelik – a nézők csak elszaladtak konyakot, süteményt hozni neki...

Mai fejjel, pláne hosszabb időre bezárult Operaházzal a hátunk mögött döbbenetesen nehéz elképzelni, de (énekkari éveit most nem számolva) csak szólistaként Budapesten töltött 25 esztendeje 26 szerep, konkrétan 566 előadását jelentette az Opera kötelékében... Irtózatos szám, a szakmai felkészültség, az elhivatottság és a stabil idegzet piramisán nyugvó adat.

Csak egyetlen szereposztást említek konkrétan, amely máskülönben nem lehet benne az 566-ban (hisz nem a nálunk, nem a mi szervezésünkben folyt), abban viszont nagyon is, hogy a rendszerváltás környékéig sikerült valamiféle operai tudást átadni a fiataloknak. 1976. november 14-én délelőtt mindenki Stefikéje elénekelte legalább századszor azt a "pillekönnyű" szerepet, amelyet Beethoven talán par excellence az ő torkára irt. Egyszóval Leonórát, a négyből az egyiket, mert neki mindegyik megadatott: Verdi két nőalakja (Trubadúr és Végzet hatalma), és Beethoven operájának korai alakja is, ahol szintén övé volt a címszerep, csak néha nem Fidelióként, hanem Leonóraként. Érdemes tehát megfigyelni a másnapi rádiós "munkáshakni" szereposztását. Vasárnap délután felállt egy félreeső színpadra ő is, miközben ez idő alatt más kollégáik nyilván az Operaházban és az Erkelben is domborítottak valamit. Ezt mondta 19 óra 10 perckor a szpíker, merthogy noch dazu még egyenes adás is volt:

"Most pedig kapcsoljuk a Csepeli Munkásotthont.

Verdi: A trubadúr – hangversenyszerű előadás

Négyfelvonásos opera

Szövegét Salvatore Cammarano írta. Hevesi Sándor fordításának felhasználásával Lányi Viktor fordította.

Vezényel: Fischer Ádám

Közreműködik az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Szereposztás:

Leonóra – Moldován Stefánia
Manrico – Simándy József
Luna gróf – Miller Lajos
Azucena – Komlóssy Erzsébet
Inez – Takács Klára
Ferrando – Gregor József
Ruiz, Hírnök – Horváth József
Öreg cigány – Póka Balázs"

Ezek a művészek voltak és maradtak Stefi játszótársai...

Moldován Stefánia nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt, legutolsó éveit pedig immár a Gobbi Hilda által alapított Ódry Árpád Színészotthonban töltötte, betegen. Stefi még egy nyolcvanas években kiadott szakácskönyvbe eredeti örmény recepteket írt, az olvasók megtanulhatták belőle, hogyan kell elkészíteni az örmény gombafőzeléket, a mazsolás rizst és a diósbélest. Azon kívül három mozifilmben, dokumentumfilmekben, zenés tévé-színház adásokban szerepelt. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjává választották. 2012-ben, áprilisi halála után pedig az Opera posztumusz Örökös Tagja lett.

„Csak ne bántsad kisfiam" – ugye, így folytatódik az elején kezdett Melinda-ária. Most írjuk át gondolatban arra: csak ne bántsd az emlékemet! Ha kisfia nem is született, lánya igen, aki két unokával is megajándékozta. Férje, Révész Miklós filmgyári igazgató. A szépséges emléktábla most a hétéves szomorúság utáni első örvendetes és szükséges lépcső. Mi pedig az Operával Moldován Stefániára is kiterjesztjük lemezprogramunkat, a közeljövőben ritka, kiadatlan felvételeiből megjelentetünk egy csokorra valót, és az immár szokásos képes album sem maradhat el. Mert az énekest hangjával megőrizni a legfontosabb: Moldován Stefánia istenáldott vocéja és művészete pedig igazán megérdemli, hogy széfben, de hozzáférhető módon őrizzük az idők, de legalábbis a magyar és az európai kultúra végezetéig.

Eddig az elmélkedés, most pedig nézzük, mit tartalmaz – valamennyi operaházi előadását! – ez a milliós adatbázis a magyar operavilág Stefijéről. (Legközelebb Nénémnek hadd írjak a keddi dévai, meg a mai beregszászi élményekről!!!)

„Zsdú átvétá, kák szálávej létá!"

2019. szeptember 1. Beregszász

1957.11.29.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1958.03.02.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1959.02.05.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1959.02.22.de.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1961.10.13.

Leonora

A trubadúr

1961.10.28.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1961.12.26.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.01.03.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.01.21.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.02.09.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.02.22.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.02.27.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1962.03.03.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.03.07.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.03.10.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1962.03.15.

Donna Elvira

Don Giovanni

1962.03.24.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.04.10.

Donna Elvira

Don Giovanni

1962.04.27.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1962.05.13.de.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.05.25.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.06.16.

Donna Elvira

Don Giovanni

1962.09.12.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1962.10.12.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1962.10.18.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.10.28.

Xénia

Borisz Godunov

1962.12.01.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1962.12.07.

Xénia

Borisz Godunov

1962.12.20.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1963.01.03.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1963.01.18.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1963.01.25.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1963.02.02.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1963.02.07.

Donna Elvira

Don Giovanni

1963.02.14.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1963.03.03.

Donna Elvira

Don Giovanni

1963.03.16.

Donna Elvira

Don Giovanni

1963.03.30.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1963.04.07.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1963.04.17.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1963.04.30.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1963.05.23.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1963.05.26.de.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1963.06.06.

Xénia

Borisz Godunov

1963.06.20.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1963.06.22.

Xénia

Borisz Godunov

1963.06.30.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1963.09.18.

Xénia

Borisz Godunov

1963.09.24.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1963.10.01.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1963.10.06.de.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1963.10.19.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1963.11.02.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1963.12.12.

Mimì

Bohémélet

1963.12.18.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1964.01.05.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.01.11.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1964.01.19.de.

Mimì

Bohémélet

1964.02.02.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1964.02.05.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.02.12.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.03.13.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1964.03.19.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.04.03.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.04.17.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1964.04.19.de.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1964.04.22.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.05.02.de.

Xénia

Borisz Godunov

1964.05.19.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.05.22.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1964.06.04.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1964.06.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1964.06.28.

Xénia

Borisz Godunov

1964.09.15.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.09.16.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1964.09.26.

Feleség

Vérnász

1964.11.04.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.11.08.

Feleség

Vérnász

1964.11.12.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.11.27.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1964.12.09.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.12.11.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.12.15.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1964.12.20.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1964.12.25.

Donna Elvira

Don Giovanni

1964.12.27.

Feleség

Vérnász

1965.01.05.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1965.01.06.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1965.01.12.

Feleség

Vérnász

1965.01.23.

Xénia

Borisz Godunov

1965.02.10.

Feleség

Vérnász

1965.02.19.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1965.02.27.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1965.03.06.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1965.03.16.

Feleség

Vérnász

1965.03.31.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.04.21.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1965.04.27.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.05.01.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1965.05.08.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1965.05.28.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.06.01.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.06.22.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1965.06.25.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.09.17.

Xénia

Borisz Godunov

1965.09.23.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1965.10.07.

Donna Elvira

Don Giovanni

1965.10.14.

Feleség

Vérnász

1965.10.21.

Feleség

Vérnász

1965.10.29.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1965.11.07.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1965.11.13.

Feleség

Vérnász

1965.11.16.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1965.11.25.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1965.12.12.

Xénia

Borisz Godunov

1965.12.15.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1965.12.26.

Leonora

A trubadúr

1966.01.02.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1966.01.20.

Leonora

A trubadúr

1966.02.04.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1966.02.10.

Donna Elvira

Don Giovanni

1966.02.20.

Xénia

Borisz Godunov

1966.02.23.

Feleség

Vérnász

1966.03.02.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1966.03.08.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1966.03.20.de.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.04.17.

Xénia

Borisz Godunov

1966.04.24.

Feleség

Vérnász

1966.04.26.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.04.29.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.05.08.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.05.18.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.06.11.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.06.24.

Donna Elvira

Don Giovanni

1966.09.10.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.09.23.

Feleség

Vérnász

1966.09.29.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1966.10.07.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1966.10.09.

Donna Elvira

Don Giovanni

1966.10.23.

Minnie

A Nyugat lánya

1966.11.01.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1966.11.25.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1966.12.01.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1966.12.29.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1967.01.01.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1967.01.08.de.

Minnie

A Nyugat lánya

1967.01.12.

Donna Elvira

Don Giovanni

1967.01.25.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1967.01.29.de.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1967.02.08.

Rosalinda

A denevér

1967.02.19.

Felice, Cancian felesége

A négy házsártos

1967.02.21.

Rosalinda

A denevér

1967.02.26.

Rosalinda

A denevér

1967.03.04.

Minnie

A Nyugat lánya

1967.03.07.

Rosalinda

A denevér

1967.03.15.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1967.03.24.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1967.04.03.de.

Rosalinda

A denevér

1967.04.13.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1967.04.18.

Rosalinda

A denevér

1967.05.21.

Rosalinda

A denevér

1967.05.28.

Rosalinda

A denevér

1967.06.06.

Rosalinda

A denevér

1967.06.17.

Leonora

A trubadúr

1967.09.24.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1967.09.29.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1967.10.01.de.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1967.10.13.

Rosalinda

A denevér

1967.10.21.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1967.10.29.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1967.11.02.

Rosalinda

A denevér

1967.11.14.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1967.11.18.

Rosalinda

A denevér

1967.11.24.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1967.12.06.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1967.12.20.

Minnie

A Nyugat lánya

1967.12.31.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1968.01.03.

Rosalinda

A denevér

1968.01.14.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1968.01.28.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1968.02.06.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1968.02.14.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1968.02.22.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1968.02.27.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1968.03.06.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1968.03.20.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1968.03.31.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1968.04.03.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1968.04.14.de.

Rosalinda

A denevér

1968.04.24.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1968.05.12.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1968.05.31.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1968.06.19.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1968.06.22.

Feleség

Vérnász

1968.06.29.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1968.09.28.

Feleség

Vérnász

1968.10.13.

Rosalinda

A denevér

1968.10.20.

Donna Elvira

Don Giovanni

1968.11.17.de.

Rosalinda

A denevér

1968.11.24.de.

Rosalinda

A denevér

1968.12.07.

Leonora

A trubadúr

1968.12.27.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1969.01.02.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1969.01.12.de.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1969.01.21.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1969.02.02.de.

Primadonna / Ariadné

Ariadné Naxosz szigetén

1969.02.25.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.03.21.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.03.29.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1969.04.02.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.04.06.

Donna Elvira

Don Giovanni

1969.04.18.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1969.04.19.

Minnie

A Nyugat lánya

1969.04.23.

Minnie

A Nyugat lánya

1969.05.02.

Rosalinda

A denevér

1969.05.07.

Senta

A bolygó hollandi

1969.05.30.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.06.06.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1969.06.21.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1969.09.16.

Rosalinda

A denevér

1969.10.09.

Donna Elvira

Don Giovanni

1969.10.11.

Donna Elvira

Don Giovanni

1969.10.12.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1969.10.26.

Donna Elvira

Don Giovanni

1969.11.16.de.

Senta

A bolygó hollandi

1969.11.25.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1969.11.29.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.12.01.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1969.12.04.

Donna Elvira

Don Giovanni

1969.12.07.

Senta

A bolygó hollandi

1969.12.12.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1969.12.19.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1969.12.26.

Rosalinda

A denevér

1969.12.31.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1970.01.08.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1970.01.15.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1970.01.22.

Senta

A bolygó hollandi

1970.02.06.

Senta

A bolygó hollandi

1970.02.14.

Santuzza

Parasztbecsület

1970.02.15.de.

Donna Elvira

Don Giovanni

1970.02.25.

Leonora

A trubadúr

1970.02.28.

Leonora

A trubadúr

1970.03.05.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1970.03.19.

Santuzza

Parasztbecsület

1970.04.02.

Rosalinda

A denevér

1970.04.04.de.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1970.04.08.

Rosalinda

A denevér

1970.04.19.de.

Feleség

Vérnász

1970.05.01.

Feleség

Vérnász

1970.05.03.

Feleség

Vérnász

1970.05.05.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1970.05.09.

Leonora

A trubadúr

1970.05.24.de.

Feleség

Vérnász

1970.05.26.

Donna Elvira

Don Giovanni

1970.06.05.

Rosalinda

A denevér

1970.06.16.

Minnie

A Nyugat lánya

1970.06.27.

Feleség

Vérnász

1970.07.01.

Leonora

A trubadúr

1970.09.20.

Santuzza

Parasztbecsület

1970.09.27.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1970.10.01.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1970.10.09.

Leonora

A trubadúr

1970.10.15.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1970.11.01.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1970.11.17.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1970.11.29.de.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1970.12.05.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1970.12.13.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1970.12.23.

Rosalinda

A denevér

1970.12.31.

Santuzza

Parasztbecsület

1971.01.15.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.01.19.

Leonora

A trubadúr

1971.01.21.

Feleség

Vérnász

1971.01.28.

Rosalinda

A denevér

1971.02.05.

Minnie

A Nyugat lánya

1971.02.12.

Minnie

A Nyugat lánya

1971.02.23.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1971.03.05.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.03.17.

Rosalinda

A denevér

1971.03.20.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1971.04.01.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1971.04.06.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1971.04.11.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1971.04.15.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.04.17.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.05.09.de.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1971.05.23.

Leonora

A trubadúr

1971.05.27.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.06.05.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1971.06.12.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1971.06.20.

Feleség

Vérnász

1971.09.18.

Feleség

Vérnász

1971.09.21.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1971.10.01.

Santuzza

Parasztbecsület

1971.10.10.de.

Feleség

Vérnász

1971.10.24.

Leonora

A trubadúr

1971.10.29.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1971.11.07.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1971.11.12.

Leonora

A trubadúr

1971.11.18.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1971.11.23.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1971.12.15.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1971.12.16.

Leonora

A trubadúr

1971.12.22.

Minnie

A Nyugat lánya

1972.01.07.

Rosalinda

A denevér

1972.01.15.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1972.01.20.

Rosalinda

A denevér

1972.02.06.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1972.03.12.de.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1972.03.24.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1972.04.03.

Leonora

A trubadúr

1972.04.07.

Minnie

A Nyugat lánya

1972.04.23.

Minnie

A Nyugat lánya

1972.04.27.

Leonora

A trubadúr

1972.04.30.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1972.05.09.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1972.05.10.du.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1972.05.27.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1972.06.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1972.09.15.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1972.10.01.de.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1972.10.08.de.

Santuzza

Parasztbecsület

1972.10.13.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1972.11.26.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1972.11.30.

Leonora

A trubadúr

1972.12.16.

Rosalinda

A denevér

1972.12.31.

Leonora

A trubadúr

1973.01.06.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.01.11.

Leonora

A trubadúr

1973.01.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.02.07.du.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.02.11.

Leonora

A trubadúr

1973.02.21.

Leonora

A trubadúr

1973.03.01.

Leonora

A trubadúr

1973.03.04.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.03.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.04.21.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1973.04.25.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1973.05.13.de.

Rosalinda

A denevér

1973.05.19.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.05.20.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1973.06.06.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.06.13.

Feleség

Vérnász

1973.06.20.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.06.22.

Feleség

Vérnász

1973.08.27.

Feleség

Vérnász

1973.08.29.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.09.22.

Leonora

A trubadúr

1973.09.28.

Floria Tosca

Tosca

1973.10.17.

Floria Tosca

Tosca

1973.10.26.

Floria Tosca

Tosca

1973.11.04.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.11.08.

Leonora

A trubadúr

1973.11.22.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1973.11.25.de.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1973.12.13.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1973.12.23.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1974.01.06.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1974.01.17.du.

Rosalinda

A denevér

1974.01.19.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1974.01.31.du.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1974.02.08.

Rosalinda

A denevér

1974.02.14.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1974.02.22.

Leonora

A trubadúr

1974.03.01.

Leonora

A trubadúr

1974.03.21.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1974.03.28.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1974.04.13.

Leonora

A trubadúr

1974.05.05.de.

Rosalinda

A denevér

1974.05.12.de.

Leonora

A trubadúr

1974.05.29.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1974.06.18.

Leonora

A trubadúr

1974.06.23.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1974.09.21.

Feleség

Vérnász - II. felvonás

1974.10.11.

Leonora

A trubadúr

1974.10.16.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1974.10.18.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1974.11.03.

Leonora

A trubadúr

1974.11.08.

Floria Tosca

Tosca

1974.11.26.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1974.12.17.

Leonora

A trubadúr

1974.12.22.

Leonora

A trubadúr

1974.12.29.

Rosalinda

A denevér

1975.01.12.de.

Floria Tosca

Tosca

1975.01.17.

Leonora

A trubadúr

1975.01.26.de.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1975.02.14.

Rosalinda

A denevér

1975.02.16.de.

Floria Tosca

Tosca

1975.02.21.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.03.02.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.03.15.

Leonora

A trubadúr

1975.03.28.

Leonora

A trubadúr

1975.04.10.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1975.04.23.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1975.05.01.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1975.05.08.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1975.06.01.de.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1975.06.13.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.09.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.10.01.

Leonora

A trubadúr

1975.10.05.de.

Leonora

A trubadúr

1975.10.14.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1975.10.15.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.11.08.de.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1975.11.15.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1975.11.23.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1975.11.26.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1975.11.29.

Leonora

A trubadúr

1975.12.13.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1975.12.16.du.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1975.12.21.de.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1975.12.26.

Rosalinda

A denevér

1976.01.11.de.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1976.02.01.

Floria Tosca

Tosca

1976.02.12.

Leonora

A trubadúr

1976.03.09.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1976.03.21.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1976.04.04.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1976.04.11.de.

Rosalinda

A denevér

1976.04.22.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1976.04.28.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1976.05.25.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1976.05.30.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1976.06.01.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1976.06.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1976.06.25.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1976.09.17.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1976.10.03.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1976.10.20.du.

Leonora

A trubadúr

1976.11.07.de.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1976.11.14.de.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1976.12.08.

Floria Tosca

Tosca

1976.12.19.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1977.01.09.de.

Leonora

A trubadúr

1977.01.13.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.02.13.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1977.02.20.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.03.13.

Manon Lescaut

Manon Lescaut

1977.03.26.

Leonora

A trubadúr

1977.04.07.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1977.05.06.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1977.05.11.

Leonora

A trubadúr

1977.06.07.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.06.11.

Erzsébet királyné

Don Carlos

1977.06.18.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.09.21.

Santuzza

Parasztbecsület

1977.09.28.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1977.11.11.

Leonora

A trubadúr

1977.11.19.

Leonora

A trubadúr

1977.11.27.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.12.04.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1977.12.16.du.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1977.12.21.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1978.01.03.

Santuzza

Parasztbecsület

1978.01.10.

Desdemona, Otello felesége

Otello

1978.01.11.

Coigny grófné

André Chénier

1978.01.14.

Coigny grófné

André Chénier

1978.01.19.

Leonora

A trubadúr

1978.02.02.

Coigny grófné

André Chénier

1978.02.07.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1978.03.16.

Coigny grófné

André Chénier

1978.03.30.

Coigny grófné

André Chénier

1978.04.07.

Coigny grófné

André Chénier

1978.04.15.

Leonora (Fidelio), Florestan felesége

Fidelio

1978.04.23.de.

Floria Tosca

Tosca

1978.04.30.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1978.05.23.

Coigny grófné

André Chénier

1978.06.15.

Örzse, Háry mátkája

Háry János

1978.09.28.

Floria Tosca

Tosca

1978.10.01.de.

Coigny grófné

André Chénier

1978.10.07.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1978.11.04.

Leonora

A trubadúr

1978.11.12.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1978.11.17.

Coigny grófné

André Chénier

1978.12.30.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1979.02.09.

Coigny grófné

André Chénier

1979.02.11.

Coigny grófné

André Chénier

1979.02.18.

Leonora

A trubadúr

1979.03.04.de.

Coigny grófné

André Chénier

1979.04.15.de.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1979.04.24.

Amelia, Renato felesége

Az álarcosbál

1979.04.28.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1979.05.06.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1979.05.10.du.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1979.05.25.

Leonora

A trubadúr

1979.06.14.

Császárné

Háry János

1979.11.08.

Császárné

Háry János

1979.11.11.

Császárné

Háry János

1979.11.18.de.

Leonora

A trubadúr

1979.11.28.

Coigny grófné

André Chénier

1979.12.23.

Császárné

Háry János

1980.01.04.

Császárné

Háry János

1980.01.06.

Császárné

Háry János

1980.01.13.

Coigny grófné

André Chénier

1980.01.23.

Coigny grófné

André Chénier

1980.02.28.

Császárné

Háry János

1980.03.08.

Coigny grófné

André Chénier

1980.03.16.

Császárné

Háry János

1980.03.21.

III. norna

Az istenek alkonya

1980.03.23.

III. norna

Az istenek alkonya

1980.03.27.

Császárné

Háry János

1980.04.23.

Császárné

Háry János

1980.04.25.

Leonora

A trubadúr

1980.05.25.de.

Császárné

Háry János

1980.06.01.

Leonora

A trubadúr

1980.06.12.

Szigorú nővér

Angelica nővér

1980.10.18.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.10.18.

Nella, Gherardo felesége

Gianni Schicchi

1980.10.18.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.10.19.

Szigorú nővér

Angelica nővér

1980.10.21.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.10.21.

Nella, Gherardo felesége

Gianni Schicchi

1980.10.21.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.10.24.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.11.15.

Szigorú nővér

Angelica nővér

1980.11.21.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.11.21.

Nella, Gherardo felesége

Gianni Schicchi

1980.11.21.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1980.11.28.

Császárné

Háry János

1980.12.16.

Császárné

Háry János

1981.01.18.

Szigorú nővér

Angelica nővér

1981.03.04.

Nella, Gherardo felesége

Gianni Schicchi

1981.03.04.

Császárné

Háry János

1981.03.07.

Szigorú nővér

Angelica nővér

1981.03.12.

Szarka néni, a Vakond felesége

A köpeny

1981.03.12.

Nella, Gherardo felesége

Gianni Schicchi

1981.03.12.

Császárné

Háry János

1981.03.26.

Császárné

Háry János

1981.04.23.

Császárné

Háry János

1981.04.26.

Császárné

Háry János

1981.09.27.

Császárné

Háry János

1981.10.24.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.11.08.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.11.13.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.11.15.

Császárné

Háry János

1981.11.22.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.11.28.

Császárné

Háry János

1981.12.06.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.12.10.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1981.12.31.

Császárné

Háry János

1982.01.09.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.01.10.de.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.01.23.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.01.29.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.02.23.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.02.26.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.03.07.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.05.01.

Császárné

Háry János

1982.06.06.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.06.13.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.10.31.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.11.17.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1982.12.08.

Császárné

Háry János

1983.01.23.

Császárné

Háry János

1983.03.26.

Floria Tosca

Tosca

1983.11.04.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1983.12.17.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1984.01.03.

Császárné

Háry János

1984.01.07.

Császárné

Háry János

1984.01.14.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1984.01.18.

Clémentine királyné

Kékszakáll

1984.01.25.

Császárné

Háry János

1984.03.31.

Leonora di Vargas

A végzet hatalma

1984.06.18.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1984.11.23.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1985.02.24.de.

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán

1986.03.02.de

Melinda, Bánk felesége

Bánk bán