Aretha Franklin emlékére rákkutató alapítványt hoztak létre

FRANKLIN, Aretha
Detroit, 2018. augusztus 13. 2011. december 5-én a munka ünnepe alkalmából tartott kampányrendezvényen készített kép Aretha Franklin amerikai soulénekesnőről a Michigan állambeli Detroitban. 2018. augusztus 13-i sajtóértesülések szerint az utóbbi évek során betegségei miatt folyamatosan gyengélkedő 76 éves énekesnő válságos állapotban fekszik detroiti otthonában, családjával és barátaival körülvéve. (MTI/EPA/Jeff Kowalsky)
Vágólapra másolva!
Az egy éve meghalt Aretha Franklin emléke előtt tisztelegve neuroendokrin daganatok gyógyításának kutatására hoztak létre alapítványt Detroitban.
Vágólapra másolva!

A soul királynője 2018 augusztusában

76 évesen halt meg neuroendokrin hasnyálmirigytumorban.

A Neuroendokrin Daganatkutató Alapítvány vezetője, Elyse Gellerman az énekesnő emlékére, a család hozzájárulásával hozta létre az Aretha Franklin Alapítványt.

"Azért hoztuk létre ezt az alapítványt, hogy azoknak, akik adózni akarnak Aretha emlékének, legyen módjuk támogatni a kutatást" - indokolta a döntést Gellerman.

Aretha Franklin amerikai soulénekesnő a Michigan állambeli Detroitban. 2011. december 5. Forrás: MTI/EPA/Jeff Kowalsky

Az énekesnő orvosai elmondták, hogy miközben Franklin világhírű díva volt, nem viselkedett dívaként, rendkívül kedves és tisztelettudó volt.

- idézte fel az Ohiói Állami Egyetemen dolgozó Manisha Shah.

Az énekesnő tumora a hasnyálmirigyében kezdődött, és sokkal lassabban fejlődött ki, mint a hasnyálmirigyrák agresszívebb változata, a gyakrabban előforduló adenokarcinóma. Az énekesnőnél kialakult tumor rendkívül ritka,

a hasnyálmirigyben kialakuló daganatoknak csupán 7 százaléka neuroendikrin tumor.

Shah elmondta, hogy ő azt követően találkozott Franklinnal, hogy az énekesnőnél 2010-ben diagnosztizálták a rákot, megműtötték és kezelték a detroiti Karmanos Rákközpontban. Elmondta azt is, hogy az énekesnő pontosan tájékozódott tőle arról, hogy mennyi ideig tart a kezelése, és milyen megszorításokkal jár, és e szerint alakította terveit. Néhány fellépését le kellett mondania, de 2017 novemberében énekelt Elton John 25 éves AIDS Alapítványának jubileumi gálaestjén, és 2015-ben a Kennedy Központban Carole King emlékére rendezett emlékesten is szerepelt, amelyen Barack Obama elnök is részt vett.

Aretha Franklin a New Orleans Jazz Fesztiválon 1994-ben. Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Leon Morris

Shah szerint Franklin méltósággal, bizakodva és türelemmel viselte betegségét. Amennyire a körülmények engedték, folytatta megszokott életét és továbbra is megtartotta pozitív gondolkodását.
Az orvos elmondta, hogy

az énekesnő ugyanabban a ráktípusban szenvedett, mint Steve Jobs,

az Apple társalapítója. Célzott gyógyszeres terápiával és kemoterápiával is kezelték. Felidézte, hogy egy olyan kezelést is ajánlott neki, amiért Európába kellett volna utaznia, de Franklin annyira rettegett a repüléstől, hogy erre nem volt hajlandó.

- emlékezett az orvos.