Gondatlan tervezés miatt kapott pénzbírságot a híres építész

Ponte della Costituzione
A photo taken on April 15, 2016 shows people walking across the Constitution Bridge (Ponte della Costituzione) which spans the Grand Canal in Venice. AFP PHOTO / TIZIANA FABI - The bridge, designed by Santiago Calatrava, was installed and opened to the public in 2008. (Photo by TIZIANA FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz számvevőszék 78 ezer euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatrava világhírű katalán építészt, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat.
Vágólapra másolva!

Első fokon még felmentették a spanyol tervezőt, a fellebbviteli eljárás során azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a 2008. szeptember 11-én átadott Alkotmány híd fenntartása a tervezési hibák miatt ró hatalmas költségeket az önkormányzatra. Ezért az olasz számvevőszék 78 ezer euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatrava világhírű katalán építészt. Ugyanis az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, az Alkotmány hídat.

Az Akotmány híd, azaz a Ponte della Costituzione a Canal Grande fölött Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A helyiek és a turisták által csak Calatrava-hídnak nevezett átjáró Tronchetto szigetét köti össze a buszpályaudvarral. A szárazföldről érkezők számára ez az első híd a Canal Grande csatornán. Híres üveg lépcsőfokait tavaly februárban kőre, trachitlapokra cserélték, miután

több mint 5000 kártérítési igény érkezett az önkormányzathoz a csúszós üvegen elesett és megsérült emberektől.

A járólapok cseréje egy hónapig tartott, és 40 ezer euróba került, a hídon főleg esős időben eleső emberek kártérítésére további 60 ezer eurót költött a városvezetés.

Az ítélet szerint a tervezési hiányosságok már 2011-ben megmutatkoztak, amikor öt centiméterrel eltolódtak a híd pillérei. A számvevőszék bírái szerint a tervező súlyos hanyagságot követett el, amikor durván alábecsülte az építés és a fenntartás költségeit, amelyek az általa választott anyagok és megoldások miatt szokatlanul magasak.

Nem tudni, hogy a számvevőszék miért csak 78 ezer eurós bírságot szabott ki, amikor az amúgy felmentéssel végződő első fokú eljárásban még 3,9 millió euróra becsülték a gondatlan tervezés okozta kárt. A projekt az eredetileg tervezett 6,7 millió helyett 11 millió euróba (3,5 milliárd forintba) került, ami miatt kezdettől fogva sok bírálat érte az önkormányzatot. Hetven év után ez volt az első új híd Velencében.