Hörgéssel kompenzálták Ed Sheeran finomságát

2019.08.08. 11:10

Családiasan indult, de néhány szám után már beindult a szünet nélküli pogó. Az Of Mice & Men pechére az idei Sziget legnagyobb neve, Ed Sheerannel osztotta meg a főműsoridőt a nyitónapon, de még így is jóval többen voltak, mint a két évvel ezelőtti, VOLT-os koncertjükön. Ott még délután játszottak, alig ezer embernek. A kaliforniai metalcore-együttes hozta, amit nekik kell: a hangerőt, a hörgést, a zúzást. 

Még néhány perccel a kezdés előtt is úgy tűnt, hogy ez lesz a legcsaládiasabb szigetes koncertem, amit nem kis színpadon rendeznek. Az Of Mice & Men amerikai metalcore-együttes buliját néztem meg, ami éppen egy időben volt az idei fesztivál legnagyobb nevének, Ed Sheerannek a Szigetet berúgó fellépésével. Azt már napokkal előre lehetett tudni, hogy elsősorban a gitáros fiú miatt telt házas lesz a szerda, de arra nem gondoltam, hogy a második legnagyobb színpadon, a Sheerannel szinte egy időben kezdő Of Mice & Men kezdésekor majd 30 méterre állok a kordontól, és másik 4-5 fejjel együtt mi alkotjuk a teljes 8. sort.

Ed Sheeran szívó hatása: jobbra bőven van még helyForrás: sziget.hu/rockstarphotographers

Még 5 perccel a koncert előtt is csak 60-an voltunk a színpad előtt. Persze van előnye is az ilyen sztárelszívó erőnek is. Ed Sheeran miatt ugyanis minden vizesblokk csak úgy kongott az ürességtől, így ezzel nem volt gond. Azzal már igen, hogy az ember vegyen magához valami folyadékot. Szinte hívtak az A38 és a Mastercard óriássátrának üres pultjai, de semmit nem tudtam venni, mert nem sokkal a koncert előtt leállt a bankkártyás fizetőrendszer, és nem töltöttem fel a karszalagos kártyát. Még volt pár perc, mikor megláttam egy négytagú családot. Az apuka és az anyuka a színpad felé lépdeltek a 2-3 éves gyerekükkel, akinek a 4-5 éves bátyja már a kordonnál állt. Volt köztük vagy 10 méter, én meg rögtön a barátomra gondoltam, aki nem akarta elhozni a gyerekét egy Gyík Zenekar-koncertre a Szabadság hídra... Előkerültek a szatyorból a fülvédők, és volt is rájuk szükség, ismerve az Of Mice & Men zenéjét. Még a porondmesterük is segített a felkészületleneknek. A szokásos „készen álltok?” jellegű szövegek után odatette még, hogy

egy probléma van: ez hangos és kemény lesz. Erre persze beindult a közönség, ami még mindig alig volt több 100 embernél. Majd kijött a zenekar, a frontember, Aaron Pauley pedig nem sokat bajlódott a szavakkal. Csak annyit mondott, hogy „ki*szott heavy metál”, közben bőszen villázgatott, és ennyi elég is volt mindenkinek.

A frontember, Aaron PauleyForrás: sziget.hu/rockstarphotographers

A színpadkép letisztult volt, hátul, a nagy LED-falon leginkább csak az albumaik borítóit mutogatták, talán azt gondolván, hogy semmi flanc nem kell az ilyen hörgéshez. Víz viszont annál több, Pauley negyedóra elteltével már szinte minden szám közé beiktatott egy-egy ivó- és törlőszünetet. Ő pár éve még vokálos basszusgitáros volt, és a korábbi énekes kiválása miatt volt kénytelen előre lépni. Elődje, Austin Carlile 2016-ban az egyre súlyosabb tünetekkel járó Marfan-szindrómája miatt szállt ki. Ez egy örökletes betegség, aminek súlyos szív- és érrendszeri betegségek, nagyon komoly ízületi gyulladások, vázrendszeri deformitások lehetnek a következményei. Carlile-nak korábban már szívműtétje is volt, és olyan is előfordult, hogy a bordái elmozdultak koncertezés közben. Kiderült, hogy az erőltetett hörgés és üvöltés egyáltalán nem tesz jót az állapotának. Végül kiszállt, és az addig vokálozó Pauley vette át a helyét, aki a turnék alatt már nem is basszusgitározik. Egy beugró basszusgitáros járja velük a világot, Pauleynak pedig egy dolga van, az éneklés, és az azt kiegészítő hörgés. Komoly színpadi szereplésre ebben a műfajban nincs olyan nagy szükség, hiszen a pogózóknak elég egy-egy mikrofonba üvöltött „Sziget”, vagy az, hogy megkapják, hogy „rohadtul jók vagytok!”. Pauley nagyjából ezeket hozta, meg a koncert végén, az utolsó számnál vállalt egy közönségre dőlést is.

A zenekar szeptemberben adja ki legújabb, sorban a hatodik lemezét Earthandsky címmel. A címadó dalt pedig el is játszották a Szigeten:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"Earth & Sky" live from @szigetofficial

Of Mice & Men (@omandm) által megosztott bejegyzés,

A két alaptag gitáros két oldalt állt szinte végig, és csak nagyritkán álltak fel a térdmagas őrjöngő emelvényre, amiből négyet raktak ki a színpad hegyére. A legtöbbször Pauley állt a neki szánt középsőre. Ahogy gitárja, úgy zoknija sem volt, amit azért volt könnyű kiszúrni, mert csak a vádlija közepéig ért a viszionylag szűk gatyája. Alatta pedig egy edzőcipő, fent pedig az a bővenöl alá lógó póló volt rajta. De legalább fekete. Hosszú haját a koncerteken szinte végig az arcába lógatva hordja. 35 percet kellett várnom az első hátratúrásra. Alan Ashby gitáros hosszú fekete cuccokban reszelte a húrokat, ritkán énekelt a mikrofonjába, szinte egy helyen állta végig a koncertet. A legüdítőbb látvány a vicsorogva csörömpölő dobos, a tarajas Tino mellett a másik gitáros, Phil Manansala volt, aki színes ingében szinte mosolyogva játszotta végig az összes számot. A lobogó hajától persze nem lehetett látni, de valószínűleg a fejrázások közben is felfelé görbült a szája. A színes, nem kifejezetten metalcore-hoz passzoló ruháját egy nagyon tarka gitárral egészítette ki, amit csak néhányszor cserélt feketére. A színpadi fényektől olyan volt, mintha világítana az a remekmű. (A képen a cseregitár.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BUDAPEST! Thanks for coming out! We love this city!!!! #hotboysummer @mattchuuuveitch

Phil Manansala (@mrmoneycat) által megosztott bejegyzés,

Ahogy néztem, a közönség 90 százaléka férfi volt, és az a kevés nő és lány, akik megjelentek, láthatóan nem véletlenül jöttek. A hangosításhoz vezető folyosó mindkét oldalán volt egy tomboló góc, ami szinte le sem állt a koncert végéig. Nyilván voltak cserélődések, és az az alacsony, de nagyon hosszú szakállas srác is kiállt egy időre, aki egy fél számot csak előre görnyedve tudott hallgatni, mert kapott egy nagyobb csomagot a mellkasára, azt masszírozta, míg vissza nem állt. Többen azonnal megkérdezték, hogy jól van-e, és ahogy láttam, a következő szám alatt már igyekezett törleszteni a körben. A benti csata két legnagyobb hőse az a két tini lány volt, akik több percig verődtek ide-oda, majd röhögve jöttek hátrébb pihenni a fejét vakaró apjukhoz.

Az első sorok aktívjaiForrás: sziget.hu/rockstarphotographers

A banda tartotta a programot, 10-kor kezdték, és negyed órával 11 után már el is köszöntek. Ment még egy kis csata a közönségben Tino 4, bedobott dobverőjéért, aztán mindenki útnak indult. Egy-két üzenet után én is kifelé vettem az irányt, és noha tudtam, hogy Ed Sheeran komoly tömegeket vonzott a nyitónapra, arra azért nem gondoltam, hogy nem jutok el a K-hídig. Negyed óra után feladtam, mert úgy láttam, hogy az utolsó 300 méteren szinte semmilyen mozgás nincs az összeszorult emberek miatt. Egy ideig úgy volt, hogy egy Manchesterben élő magyar hölgynek segítek kivinni az akkor még a fűbenalvó, 4 éves lányát, hogy ő nyugodtan foghassa a karjában lévő, 10 hónapos testvért, de végül meglett a család. Ennek ellenére több mint egy órát vártam, hogy biztonsággal elindulhassak kifelé. A kritikus 300 méter így negyed óra volt, de a K-híd rendesen imbolygott alattunk, amitől csak néhányan ijedtünk meg, a többség – furcsa mód – örömmel vette a hintázást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK