Kiszakadt a tömeg miatt a Sziget sátra a lányok vizespóló-versenyén

2019.08.07. 19:19

Manapság, a #metoo után már elképzelhetetlennek tűnik, de éveken át rendeztek vizespólós versenyt lányoknak a Szigeten, sokan pedig még a pólót is levették az elégedetten hörgő férfitömeg előtt. Dolgok, amelyeket 2019-ben hiába keres a Sziget Fesztiválon, 1. rész.

Húsz év telt el, volt időközben #metoo kampány, a női testet sem úgy használja a reklámipar, mint az ezredfordulón: ma már nehezen lenne elképzelhető az a kanbuli, ami éveken át ismétlődött a Szigeten, ráadásul a fesztivál ideje alatt minden este. A nyolcvanas években tele volt a Palatinus strand és a Balaton monokiniző nőkkel (ma ilyesmit nemigen látni), 18-19 éve a Szigeten félmeztelen nőket ünnepelt az ittas, nyálcsorgató tömeg – mára nyilvánvalóan megváltoztak a dolgok.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A Durex találhatta ki a vizespólós versenyt, nyilvánvalóan önpromóciós célból, a Táncdalesztivál sátorban rendezték, része volt a cég nyári kampányának minden évben. Minden este megrendezték 2000-től négy-öt éven át, az utolsó táncdalfesztiválos fellépő után kezdődött az őrület, a női mellek mámoros ünneplése után pedig DJ Paplan nyomta a muzsikát hajnalig.

Már az első este lekerült a póló

Az első műsorvezető, akit felkért a Durex, az egykori Est FM-es Ördögi Roy volt, aki úgy emlékszik, hogy nem volt kristálytiszta koncepció az elején, csak az, hogy menjenek fel a csajok a színpadra, és majd lesz valami. Folyamatában alakult ki a válogatás metódusa: a kérdésre, miszerint az adott lány menjen vagy maradjon, a sátorban összegyűlt sok száz férfi kezeit balra lendítette a feje fölött, ha nem akarta továbbjuttatni, és jobbra, ha elégedett volt a látvánnyal – azaz a kis pólóban feszítő, vízzel lecsurgatott lányokkal. Mondani sem kell, a tinédzser és huszonéves férfiközönség köreiben hamar híre ment a dolognak, pár nap után be sem lehetett férni a sátorba.

„Talán már az első alkalommal történt, hogy három lány maradt a végére, de a férfitömeg nem tudta eldönteni, ki a győztes. Negyedszer szavaztattam meg, nem volt döntés, emelni kellett a tétet, és mondtam a lányoknak, hogy mindenki saját belátása szerint dönthet, mennyit mutat, mit vet be a győzelemért" – mesélte a műsorvezető. Mivel ez 2000-ben lehetett, az emlékek megkoptak, de mintha egy lány lement volna a színpadról, a másik kettő viszont a pólót is felhúzta, mutatván meztelen melleit sok száz ismeretlen férfinak.

Íme egy videó:

Onnantól ez a szexuálisan túlfűtött, éjjeli fieszta egyfajta tébollyá vált, a közönség is folyton kiabálta, hörögte, hogy „pólót le!”. Olyan este is akadt, amikor 20-25 lány ment fel a napi verseny elején, hogy elvigye a címet: egy részüknek semmifajta aggálya nem volt, lelkesek voltak, de akadtak, akik vonakodtak, mert soha nem volt ilyen élményük, gyámoltalannak tűntek. „Ez olyan helyzet, amikor a te melleidért ezer férfi fog őrjöngeni, de te döntesz, felmész-e vagy sem” – mondták nekik a szervezők.

Csoda, hogy nem nyomtak agyon senkit

Hamar híre ment az eseménynek, a második alkalommal már sok fotós is volt, a bulvárlapok is lehozták, milyen féktelen tivornya, szexista őrület megy az éjszakában. A versenyt amúgy nem a főszínpadra, hanem a rendezői balra tették, egy kis színpadra, oda tolódott a nézősereg. A kis helyen összepréselődött férfiak miatt egyszer kiszakadt a sátor oldala, gyakorlatilag kiömlött a tömeg: eldőltek, feküdtek az emberek, mások rájuk léptek, kész csoda, hogy nem esett senkinek nagyobb baja.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A címmel nem járt amúgy jelentősebb jutalom, csak egy Durex ajándékcsomag, egy hátizsák, benne különös, kétrétegű egérpaddal. Ördögi Roy három vagy négy évig volt porondmester ezen a mulatságon, utána talán még pár évig mehetett a vizespóló-verseny (2007-ben még volt, akkor már más cég szponzorálta).

Ma már ötször meggondolnák a lányok

2008-ban még biztos volt ilyen esemény, egy akkori tudósítás szerint a neotonos Csepregi Éva és Végvári Ádám léptek fel, majd a program két műsorvezetője Ricsipí és Qka MC, az Animal Cannibals két rappere volt, akik megállás nélkül locsolták a lányokat. Más idők voltak, prűdebb lett a világ, vagy csak szimplán olyan este volt: senki nem vette le a pólót, de persze így is győztest hirdettek.

2019-ben ilyesmi természetesen már nem lehet a Szigeten, más lett a nemiség, és számos szervezet protestálna a női test szexuális tárgyként való ábrázolása miatt. Azt se feledjük, hogy akkoriban még nem volt mindenki zsebében, kezében kiváló fotókat készítő mobil: ma már azt is mérlegelni kell, mit tesz valaki az éjszaka közepén a fesztiválon, ha nem akarja viszontlátni magát másnap reggel a neten, a közösségi oldalakon, hogy aztán heteken át pironkodhasson.

további tartalmak a rovatból