Ebből a filmből írja élete első musicaljét Paul McCartney

2019.07.18. 10:44

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os Frank Capra filmklasszikusból - írta meg a BBC News.

Pályafutása alatt McCartney számos filmzenét, oratóriumot, költeményt, gyermekkönyvet és több mint száz toplistás slágert írt, és most egy musicalt fog. Méghozzá Az élet csodaszép című, 1946-os Frank Capra rendezte filmklasszikusból. A 77 éves McCartney-nak ez lesz az első musicales projektje. Frank Capra fekete-fehér filmdrámájában egy öngyilkosjelöltet ment meg az őrangyala. McCartney, aki négyéves volt a film bemutatásakor, olyan egyetemes történetnek nevezte a filmet, amellyel mindenki tud azonosulni.

Sir Paul McCartneyForrás: Getty Images/2018 Jim Dyson/Jim Dyson

A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a West Endre, London színházi negyedébe. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik. A musical dalszövegeit McCartneyval együtt írják. „Az élet csodaszép a kedvenc filmem. Minden benne van: vígjáték, pátosz és ritka emberség, ami minden nemzedéket megérint” – mondta a Tony-díjas Lee Hall.  McCartney-t magasztalva azt is mondta, hogy önmagában az is ajándék, hogy részt vehet a színpadra állításában, de az már mindennek a csúcsa, hogy ezt Paul McCartney-vel teheti. „Paul bölcsessége, őszinte érzelmei, zenei kiválósága új mélységet és új életet ad a klasszikus mesének” – mondta még Hall.

A film főszerepét egykor James Stuart alakította, Zuzut, a lányát pedig Karolyn Grimes játszotta. Capra Oscar-jelölt filmjéből a nyolcvanas években már készült egy musical Amerikában Sheldon Harnick dalszövegeivel és Joe Raposo zenéjével. A darabot a Michigani Egyetemen mutatták be, de szerzői jogi kérdések miatt éveket csúszott a bemutató. Mire 1991-ben kitűzték a színházi premiert, Raposo meghalt. A 2006-os off-Broadway felújítást vegyes érzelmekkel fogadták a kritikusok. A The New York Times hiányolta a film átütő érzelmi erejét a darabból. A film egy későbbi adaptációja, amelyet Keith Ferguson és Bruce Greer írt, az Egyesült Államokban turnézik templomokban és iskolákban. A McCartney-verzió producere, Bill Kenwright emlondta, hogy ő még jóval az amerikai feldolgozások előtt, pályafutása kezdetén magától Frank Caprától kért jóváhagyást filmje musicalfeldolgozásához, de akkor csak kedves hangú visszautasítást kapott. Évtizedekkel később azonban felajánlották neki a lehetőséget, ekkor kereste meg Paul McCartneyt a tervvel.

A világhírű zenész, a Beatles egykori tagja elmondta, eddig nem gondolt arra, hogy musicalt írjon, de a Lee Hall-lal és Kenwrighttal való találkozás után érdekelni kezdte a dolog. Bár a film bemutatásakor nem aratott kasszasikert, végül népszerű karácsonyi darabbá vált, az Amerikai Filmintézet pedig a száz legjobb amerikai film közé választotta. McCartney zenéit gyakran használják színpadon, a Cirque Du Soleil pedig Love címmel egy Beatles-műsorral is bővítette repertoárját. A sztár nevéhez fűződik az Add át üdvözletem a Broad Streetnek című filmmusical is, amelyet azonban 1984-es bemutatásakor lesöpört a kritika.

további tartalmak a rovatból