Meghalt Franco Zeffirelli

Franco Zeffirelli, Romeo and Juliet, Rómeó és Júlia
Roméo et Juliette (1968) Romeo and Juliet (1968) UK / Italy Leonard Whiting, Olivia Hussey Director: Franco Zeffirelli
Vágólapra másolva!
Életének 97. évében meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott, és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.
Vágólapra másolva!

Ő volt a második világháború után alkotni kezdő olasz rendezőóriások - köztük Federico Fellini Lichino Visconti, Vittorio De Sica - generációjának utolsó élő tagja.

Zeffirelli fogadott fia, Luciano közölte, hogy édesapja szombat délben római otthonában halt meg.

Franco Zeffirelli hosszú ideje beteg volt, és állapota sokat súlyosbodott az utóbbi hónapokban.

Franco Zeffirelli hosszú ideje beteg volt, de még akkor is aktív maradt, amikor egészségi állapota már meggyengült, kerekesszékbe kényszerült.

Zeffirellit egész pályafutása során az örök értékek vonzották, a kultúra magva, amely nincs kitéve korok divatjának. Alkotásaiban az érzelem áll a középpontban, hősei a boldogság után kutatnak, a vallási és társadalmi bezártságból keresik a kiutat.

Franco Zeffirelli Forrás: AFP/Leemage/Marcello Mencarini

Több mint kéttucat filmet rendezett, és olyan színészcsillagokkal dolgozott együtt, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway, Jon Voight. Gyakran a közönség nagyobbra értékelte alkotásait, mint a kritikusok.

Zeffirelli "Shakespeare-specialista" filmesként ismert. Első játékfilmje 1967-ben A makrancos hölgy alapján készült.

Az egy évvel későbbi Rómeó és Júlia több tabut is megtört:

ő volt az első, aki valóban tinédzserekkel játszatta a darab szerint tizenéves veronai szerelmeseket, és egy meztelen jelenetet is beillesztett a filmbe. A rendezésért Oscar-díjra jelölték.

Az 1973-ban Assisi Szent Ferenc életéről készült Napfivér, Holdnővér sokak szerint minden idők egyik legszebb vallásos tárgyú filmje.

A Názáreti Jézus, melynek televíziós és filmváltozata is készült, témaválasztásával is vitákat gerjesztett, a végeredmény azonban a bibliai téma egyik legpontosabb filmes feldolgozása lett.

2017 őszén szülővárosában, Firenzében megnyílt a nevét viselő kulturális központ, amelyben állandó kiállítás mutatja be munkásságát.

Franco Zeffirelli – Rómeó és Júlia Forrás: AFP/Photo12

A sokoldalú művész a politikától sem tartotta magát távol. 1994 és 2001 között az olasz szenátus tagja volt Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia képviseletében.

A mélyen vallásos rendező 2007-ben XVI. Benedek pápa filmes konzultánsa lett.