Negyvenéves a Kaláka Fesztivál

Kaláka 50. évad - sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Negyvenedik alkalommal rendezik meg idén a Kaláka Fesztivált, az egri Érsekkertben június 27. és 30. között a koncertek mellett kiállításokkal és irodalmi eseményekkel is várják a közönséget.
Vágólapra másolva!

Idén rendezik a 40. Kaláka Fesztivált, az egri Érsekkertben június 27. és 30. között a koncertek mellett kiállításokkal és irodalmi eseményekkel is várják a közönséget. Az első fesztviált még a diósgyőri rendezték, amit akkor a nemzetközi folkfesztiválok mintájára szervezett meg a Kaláka együttes – mondta Gryllus Dániel zeneszerző, a zenekar vezetője az M1 aktuális csatorna pénteki adásában. Összesen 32 rendezvény volt Diósgyőrben, és az idei lesz a nyolcadik, aminek Eger ad otthont.

Gryllus Dániel: Ezekért nagyon jó muzsikálni

Soha nem akart verseket írni, mégis már 50 éve hivatásszerűen foglalkozik velük. A szokásos forgatókönyv szerint csak hobbiként, az egyetem mellett indult a zenélés, de a diploma megszerzéséig már hivatássá változott. Hiába kedvelte meg őket nagyon hamar az ország, a lemezkiadás nekik sem ment valami könnyen.

Gryllus Dániel azt is mondta, hogy a programsorozatot a diósgyőri vár felújítása miatt költöztették az egri várba. Azonban mivel jelenleg itt is renoválási munkák zajlanak, idén az Érsekkert ad otthont a háromnapos rendezvénynek, amelyet a koncertek mellett kiállítások, irodalmi események és számos gyerekkoncert, bábszínházi előadás és játékprogram is fűszerez. A meghívott vendégek között lesz a Muzsikás, a KFT, Szabó Balázs Bandája, Szalóki Ági Karády-műsorával érkezik, de fellép a Ripoff Raskolnikov Band, Tompos Kátya és Takáts Eszter is.

Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Kaláka együttes Huzella Péterrel és Mikó Istvánnal kiegészülve ad nagyszabású koncertet.

A fesztiválhoz kapcsolódik egy budapesti Jankovics Marcell-kiállítás is, ahol a művész magyar népmesék ihlette rajzait láthatja a közönség, de egy iskolai rajzpályázat kiállítása is megtekinthető lesz, aminek kiírására a gyerekek a Kaláka által is megénekelt versek illusztrációival nevezhettek.