Nagyszabású koncerttel ünneplik a rendszerváltoztatás 30. évfordulóját

Szabadságkoncert - beharangozó sajtótájékoztató Műcsarnok
Vágólapra másolva!
Szabadságkoncert címmel nagyszabású estet rendeznek június 16-án a fővárosi Hősök terén a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából. A program fellépői között lesz Varga Miklós, Vikidál Gyula, a Beatrice, a Republic, a KFT, az Emelet, a Piramis-évek és Keresztes Ildikó, a szimfonikus kíséretet pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar szolgáltatja.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású és ingyenes koncerttel ünneplik június 16-án a rendszerváltoztatás 30. évfordulóját Budapesten, a Hősök terén. A rendezvény beszédes nevet kapott: Szabadságkoncert. A rendezvénynek az évfordulón túl az is lendületet adott, hogy a kormány az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, ami a 30 éve szabadon címet kapta, és aminek nyitánya éppen ez a Szabadságkoncert lesz. A koncertről szerdán tartottak sajtótájékoztatót, ahol Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója elmondta, hogy az emlékév programjai 2021 júniusáig tartanak majd. Azt is elmondta, hogy

szeretnék a mai fiatalokat is megszólítani,

hogy megértsék, miként jutottunk el a sikeres rendszerváltoztatásig. „1989-90-ben olyan hatalmas változás, antikommunista forradalom zajlott le Magyarországon és a térségben, amelyet az emberek alapvető szabadságvágya hívott életre.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ezt a szabadságvágyat, a nemzeti és a közép-európai összetartozás érzését kívánjuk kiemelni a koncerttel is” – mondta Lánczi Tamás. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a koncerttel kezdődő emlékév keretében kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat szerveznek, tudományos kutatásokat indítanak, irodalmi pályázatot hirdetnek, és különböző látványos installációkat állítanak fel.

Szabó László, a koncert szervezője Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az ingyenes Szabadságkoncert június 16-án, 20 órakor kezdődik, és fellép

  • Nagy Feró és a Beatrice,
  • az Emelet,
  • Homonyik Sándor és Vikidál Gyula,
  • a KFT,
  • Keresztes Ildikó,
  • a Piramis-évek,
  • a Republic,
  • az R-Go,
  • Varga Miklós,
  • Vastag Csaba és
  • Vincze Lilla.

Szabó László, a koncert rendezője elmondta, hogy

az előadókat 40 fős szimfonikus zenekar és 30 fős kórus kíséri majd, a színpad pedig 34 méter széles lesz,

és minden zenekar három-három dalt fog előadni. A koncert elején pedig a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húznak át a Hősök tere felett. A Szabadságkoncert a Liszt Ferenc Kamarazenekar rövid bevezetőjével indul, amelyben a Roxette Listen to Your Heart című dalának ismert motívuma mellett a fellépők egy-egy slágerének részletei is felcsendülnek.

Vincze Lilla, Vikidál Gyula, Homonyik Sándor, Keresztes Ildikó, Márton András, Nagy Feró és Patkó Béla Forrás: Csudai Sándor - Origo

A Beatrice frontembereként, és egyébként a koncert házigazdájaként Nagy Feró arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 1989. június 16-án

nyakában a gyerekével ő is ott volt a tömegben a Hősök terén,

Nagy Imre és társai újratemetésén. És ott volt 30 évvel ezelőtt a Hősök terén Kiki (Patkó Béla) is, aki megjegyezte, hogy az Első Emelet nevet éppen Nagy Feró adta a nyolcvanas évek elején a zenekarnak. Vincze Lilla pedig úgy fogalmazott, hogy dalaikkal talán az akkori könnyűzenei színtér előadói is hozzájárultak a változásokhoz. Keresztes Ildikó pedig elmondta, hogy erdélyiként számára a rendszerváltoztatás a romániai forradalmat is jelenti, és különös érzés, hogy egyik mostani fellépőtársa, Varga Miklós fedezte fel Magyarországon, az 1956-ról éneklő East együttessel pedig éveken át felléphetett. Márton András, a KFT dobosa azt idézte fel, hogy Temesvár címmel annak idején számos zenésztársával jótékonysági kiadványt készítettek az erdélyi forradalom nyomán.

Varga Miklós, Vikidál Gyula és Homonyik Sándor Forrás: Csudai Sándor - Origo

Vikidál Gyula és Homonyik Sándor az MHV elnevezésű projektről beszéltek, aminek Menyhárt János gitáros volt a harmadik tagja, és amelynek 1989-es, Ébresztő című lemeze – rajta az Álmodj, királylány! című slágerrel – eladási rekordot döntött. Varga Miklós azt mondta, 1984-ben, Európa című dala megszületésekor nem gondolta, hogy az európai értékek Magyarországon is megvalósulnak. A fiatalabb generáció képviselőjeként Vastag Csaba elmondta, hogy a Szabadságkoncerten előadja a Scorpions együttes Wind of Change című számát is, amely a rendszerváltoztatás ikonikus dalának számít. A június 16-i koncert felevezető műsora már 18 óra 30 perckor elkezdőik a Hősök terén.