Meghalt Térey János költő, író

Térey János, költő
Térey János, költő
Vágólapra másolva!
48 éves korában váratlanul meghalt Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító.
Vágólapra másolva!

48 éves korában, június 3-án váratlanul meghalt Térey János költő, író. Halálának hírét már a család is megerősítette - írja a Litera.hu. Térey János 1970-ben született Debrecenben. A budapesti Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakát, majd 1996-ban az ELTE magyar szakát végezte el. 1997-től egy éven át volt a Cosmopolitan olvasószerkesztője, és 1998 óta szabadfoglalkozású író. Első verseit még 1990-ben közölte az Élet és Irodalom. A versírás mellett már pályafutása elejétől fordított is. Főleg kortárs német, cseh, francia és bolgár költőket. Térey nevéhez fűződik Paul Verlaine Szaturnuszi költeményeinek első teljes, magyar nyelvű fordítása is.

Térey János Forrás: MTI/Mohai Balázs

2001-ben jelent meg Paulus című verses regénye, amelyért többek között Palládium-, Tiszatáj- és Füst Milán-díjat is kapott. Margócsy István irodalomtörténész

a nemzedék várakozását és ígéretét beteljesítő nagy műnek nevezte a verses regényt.

Első komolyabb, színpadhoz kapcsolódó munkája Puskin Borisz Godunov című drámájának új fordítása volt, amit Radnai Annamária nyersfordítása alapján végzett el. Voltak filmes vállalkozásai is. Harcos Bálinttal közösen írt verses operalibrettót, amelyhez Tallér Zsófia írt zenét, és ami végül Mundruczó Kornél Johanna című, 2005-ös filmje alapjául szolgált. Saját drámatrilógiájából (A Nibelung-lakópark, amely a Litera.hu-n Az év könyve lett 2004-ben) ismét Mundruczó Kornél rendezett 2009-ben felolvasószínházat a Millenáris Teátrumban, illetve a POSZT-on. Az első rész, a Rajnapark – a Dramaturgok Céhének jóvoltából – megkapta az évad legjobb magyar drámájának díját. A harmadik részt, a Hagen avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör mutatta be 2004-ben.

Térey jelentős fordítása volt még Arnold Schönberg Pierrot Lunaire című dalciklusának magyar szövege Ambrus Asma számára, aki 2005-ben adta elő a művet az Őszi Fesztiválon. Mundruczó Kornél megbízta Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című operájának szöveggondozásával is. Ennek bemutatója 2003 októberében volt az Átrium moziban.

Térey János talán a kortárs magyar irodalom legaktívabb és leglendületesebb alkotója volt. Sokszor elfeledett, rég használt műfajokat keltett életre. Asztalizene című drámájával a polgári színmű, a társalgási szalondráma és a budai Királyhágó tér vidékére kirándult. A darabot Bagossy László rendezte, az ősbemutató 2007 októberében volt a Radnóti Színházban. A mű az AEGON Művészeti Díj mellett számos rangos elismerést kapott megjelenése óta. A 2009-ben, könyv formában is megjelent Jeramiás avagy Isten hidege elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhe díját. Az akkori évad legjobb drámája lett.

Térey Jánost 2001-ben József Attila-díjjal, 2002-ben Füst Milán-díjjal jutalmazták.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést,

2008-ban az év legjobb magyar drámája díjat az Asztalizené-ért. 2010-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díjával tüntették ki.

Térey János felolvasásokon vett részt Németországban és Ausztriában több alkalommal is (Bécs, Salzburg, Graz, Berlin, Frankfurt, Köln, Darmstadt stb.), 1996-ban pedig Chicagóban, Torontóban és New Yorkban. Írásait angol, német, cseh, bolgár, horvát, olasz, mongol, héber és cigány nyelvre fordították.

Térey János utoljára vasárnap közölt bejegyzést hivatalos Facebook-oldalán. Ebben egy kép mellé azt írta, hogy szombaton tartották a 30 éves érettségi találkozójukat Debrecenben.