Erdély fiatal tehetségeiért is dolgozik Molnár Levente

2019.05.23. 12:06

A magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület negyedik alkalommal szervez hangversenyt és klasszikus zenei mesterkurzust Erdély fiatal tehetségeinek. 

Komolyzenei koncerteket és mesterkurzust is rendeznek Erdélyben. A magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület negyedik alkalommal szervezi az eseménysorozatot, amivel elsősorban Erdély fiatal zenei tehetségeit célozzák. A Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert június 30-án lesz a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, míg az ARTSTART4U Mesterkurzus ezt követően, július 1-től indul, ahol idén már 10 napon át tanulhat a jövő generációja elismert nemzetközi és hazai tanároktól. A programok főtámogatója a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya. A június 30-ai gálakoncert fellépői között ebben az évben is Erdély és Székelyföld komolyzenei tehetségei kapják a főszerepet, a csíkszeredai résztvevőkön kívül érkeznek majd fiatal zenészek például Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről is. Mellettük színpadra lépnek magyarországi művészek is, mint a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Bojtos Luca, vagy a Maestro Massimo Morellinél, jelenleg pedig az amerikai származású Berle Sanford Rosenbergnél tanuló tenor, Kovács Gábor. A hangverseny közreműködőit a Csíki Kamarazenekar kíséri, az együttest szintén hagyományosan Bolyky Zoltán vezényli, mellette pedig idén, a csíkszeredai közönségnek Szüts Apor, a Virtuózok felfedezettje, karmesterként is bemutatkozik. Az est házigazdája Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, az egyesületek elnöke.

Áradoznak a világhírű magyar énekesről

A világ legfontosabb operaházaiban éneklő bariton, Molnár Levente nagylemeze magyarul a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet kapta. Az énekes azt mondta az anyagról, hogy portrélemez, ami lényegében a jövőben biztonsággal megformálható szerepek hírnöke. Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címmel megjelent a 35 éves bariton, Molnár Levente első szólólemeze.

Molnár Levente a május 23-ai, csíkszeredai sajtótájékoztatón azt mondta, „küldetésként tekintünk arra, hogy a fiatal klasszikus zenei tehetségeket, ezen belül is kiemelten szülőföldem, Erdély és Székelyföld reménységeit, támogassuk. Nagy boldogság számomra, hogy negyedik éve tudjuk megrendezni ezeket az eseményeket. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogat minket, különösen a Bethlen Gábor Alapnak, de mellettük a csíkszeredai önkormányzatnak, az RMDSZ-nek és a helyi vállalkozóknak is, nélkülük nem lenne elegendő forrásunk céljaink megvalósításához.” A kétrészes koncert műsora a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence zeneszerzőinek állít emléket, de Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett felcsendülnek részletek néhány klasszikus zenei slágerből is, mint a Parigi, o Cara Verdi Traviatá-jából vagy Saint-Saëns Az állatok farsangja művének egyes tételei. A hangverseny befogadói mindezek mellett egy ősbemutató tanúi is lehetnek, a zeneszerzőként is egyre ismertebb Szüts Apor Quelque chose á la grotesque zongorára és kamarazenekarra írt műve először lesz hallható a nagyközönség számára.

Bocskor-Salló Lóránt, a Művészeti Alap Értetek Egyesület titkára, és egyben a koncert színpadi rendezője a sajtótájékoztatón azt mondta, „a gálakoncerten való fellépés hiánypótló a fiatalok számára, sokuk évek óta folytatja a tanulmányait, és sosem volt lehetőségük zenekarral, professzionális körülmények között közönség elé lépni. A hangversenyt követő mesterkurzus is pont ilyen nem mindennapi lehetőség, főleg Erdélyben, amit 2016-os indulás óta, az érdeklődésnek és a támogatásoknak köszönhetően, háromnaposról immár tíznaposra sikerült bővíteni. Külön köszönettel tartozunk Molnár Csaba úrnak, Levente édesapjának az áldozatos munkájáért, amelyet a szervezés során nyújt.” Az ARTSTART4U mesterkurzust 2019-ben Csíkszeredában tartják, ezúttal is elismert nemzetközi és magyarországi mestertanárok közreműködésével, többek között Berle Sanford Rosenberg, Molnár Levente, Megyimóreczné Schmidt Ildikó és Lakatos György is tart majd órákat. A kurzuson az eddigieknél hosszabb időtartamban, 10 napon át vehetnek részt térítésmentesen a diákok.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja azt mondta, hogy „a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar oktatás támogatására, a 2010 óta eltelt időszakban az erre a területre jutó források megsokszorozódtak, számos program és nagyberuházás valósult meg, köztük több tehetséggondozó, a művészeti nevelést célzó program és támogatás. Kiemelkedik közülük a Művészeti Alap Értetek Egyesület által szervezett mesterkurzus és gálakoncert, amely egyedülálló lehetőség a Székelyföldön komolyzenei tanulmányokat végző diákok számára. A Csíkszeredai Főkonzulátus fontosnak tartja ezeket a programokat, és partnerként örömmel vesz részt lebonyolításukban.”

A szintén tradicionális, a közönség számára nyitott kurzuszáró, július 10-ei hangversenyen kizárólag erre az alkalomra összeállított kamaraformációkat láthat majd a közönség, és a mesterkurzus tanárai is színpadra lépnek tanítványaikkal együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK