Még soha nem fizettek ennyit élő művész alkotásáért

2019.05.16. 11:52

Jeff Koons amerikai képzőművész Rabbit (Nyúl) nevű szobra 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie's New York-i árverésén, élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen.

A szakértők legkevesebb 50 millió dollárra becsülték Jeff Koons Rabbit (Nyúl) nevű szobrát, de végül aukciós rekorddal, 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christi's New York-i árverésén. A pop art művész 1986-ban készítette a 104 centiméter magas szobrot, amelyet a 20. századi képzőművészet egyik legnevesebb alkotásának tartanak. A szakértők legkevesebb 50 millió dollárra becsülték az árát az aukció előtt. Koons három ilyen szobrot készített 1986-ban.

Élő képzőművész eddigi aukciós rekordját a brit David Hockney tartotta, akinek a Portrait of an Artist (Medence két alakkal) című festménye 90,3 millió dollárért kelt el a Christie's novemberi árverésén. Koons szobra a 2017-ben meghalt amerikai könyv- és lapkiadó, Samuel Irwing Newhouse gyűjteményében volt. A The New York Times című amerikai napilap úgy tudja, hogy Robert U. Mnuchin műkereskedő, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter apja volt a nyertes licitáló a szerdai árverésen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK