Elárverezik a világhírű énekes két műtárgyát

2019.05.14. 09:29

Elárvereznek két műkincset Charles Aznavour gyűjteményéből: az egyik Germaine Richier egyik híres szobra, amelynek a becsült értéke 2,5 millió euró (810 millió forint) - közölte hétfőn a Christie's aukciósház.

A tavaly októberben meghalt legismertebb francia énekes, egyébként pedig lelkes műgyűjtő Charles Aznavour egykori gyűjteményéből két műkincset is elárverez a Christie's aukciósház. Június 4-én Párizsban árverésre viszik Germaine Richier (1902-1959) francia szobrászművész A bikaviadal művészete című alkotásának egyik példányát, amelyet Charles Aznavour barátjától, Fred Mella énekestől vásárolt meg.

Germaine Richier (1902-1959) francia szobrászművész A bikaviadal művészete című alkotásának egyik példányaForrás: Christie's Aukciósház

A szoborból 11 másolat készült, amelyek világszerte több nagy múzeumban láthatók, köztük a New York-i Guggenheimben és a brüsszeli modern művészetek királyi múzeumában. 2017 decemberében a szobor Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért kelt el egy árverésen, ami rekordár a világhírű francia szobrásznő alkotásáért. A szobrot a párizsi árverés előtt New Yorkban, Hongkongban és Párizsban is bemutatják.

César (César Baldacchini, 1921-1998) francia szobrász Tesconi Plakett című, 1958-ban készült alkotásaForrás: Christie's Aukciósház

Az Aznavour-gyűjtemény egy másik darabját, César (César Baldacchini, 1921-1998) francia szobrász Tesconi Plakett című, 1958-ban készült alkotását 60 és 80 ezer euró (19-26 millió forint) közötti összegre becsülik.

Charles Aznavour pályája számokban és dalokban

A francia sanzon utolsó óriása, Charles Aznavour vasárnapról hétfőre virradóra halt meg. Ő volt a legismertebb francia énekes külföldön, munkásságának jelentőségét pedig óriási számok jelzik. Mutatjuk őket. Hétfőn meghalt Charles Aznavour, aki a legismertebb francia énekes volt külföldön, és aki zenés pályafutása mellett rengeteg filmben is szerepelt.

további tartalmak a rovatból