Rost30 - Gildától Toscáig

2019.05.13. 09:56

Vasárnap este, a Festetics-palotában, zártkörű hangversenyen kettős jubileumot ünnepelt a huszadik-huszonegyedik század egyik legnagyobb operaénekesnője, Rost Andrea. 30 éve, még a Zeneakadémia hallgatójaként énekelt először operaszínpadon, főszerepet. Gounod Rómeó és Júliájában volt Júlia, a pesti Erkel Színházban. És 25 éve, 1994. május 15-én indult hihetetlen világkarrierje: aznap énekelt először a milánói Scalában. Riccardo Muti, a Scala főzeneigazgatója hívta meg, hogy ő énekelje az operairodalom egyik legnagyobb szoprán szerepét, Verdi Rigolettójában Gilda szerepét.

És valóban: a milánói Gilda után páratlan világkarrier kezdődött. Nincs olyan nagy operaház a világon, ahol ne énekelt volna Rost Andrea - mindenhol főszerepet, és mindenhova visszahívták. A párizsi, a madridi, a Los Angeles-i, a chicagói és a bécsi opera, a londoni Covent Garden vagy éppen a New York-i Metropolitan - mindenhol ünnepelték és ünneplik.

Rost Andrea Desdemona szerepében Giuseppe Verdi Otello című operájában a Margitszigeti Szabadtéri SzínpadonForrás: MTI/Balogh Zoltán

A legnagyobb karmesterekkel, rendezőkkel és partnerekkel dolgozott. Párizsban például Giorgio Strehler, Andrei Serban, Jerome Savary és Robert Carsen rendezéseiben énekelt, a Metropolitanben más rendezések mellett Zeffirellinél is, a Traviata címszerepét. A rendezők felsorolása azért is érdekes, mert Rost Andrea nemcsak nagy operaénekesnő, de kivételesen jó színésznő is, aki páratlanul természetesen létezik a színpadon. Persze, a legnagyobb karmesterek: Riccardo Muti, Claudio Abbado, James Conlon és partnerek: Plácido Domingo, José Carreras, Ferruccio Furlanetto, Ramon Vargas, Paolo Gavanelli, Samuel Ramey kísérik a pályáját, de a sor persze hosszan-hosszan folytatható.

A zártkörű Rost30 Gildától Toscáig hangversenyen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is. Rost Andrea legnagyobb szerepeiből énekelt el egy-egy híres áriát. Gilda, Margit, Mimi, Cso-Cso-Szán vagy Tosca áriái mellett énekelt a Bánk bánból is. Melindát egyébként Rost Andrea a gyönyörű magyar operafilmben énekelte, Káel Csaba rendezte a 2001-ben forgatott Bánk bánt, Pál Tamás vezényelt (a zártkörű esten egyébként ő is kísérte zongorán, Harazdy Miklós és Kovács János mellett), és az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezte, a címszereplő Kiss-B. Atilla volt, Gertrudis pedig Marton Éva. 

Rost AndreaForrás: Magyar Művészeti Akadémia

Nem véletlen, hogy magyar operafilmben énekelt Rost Andrea. Az egész világot meghódította, 25 éve mindenhol az egyik legnagyobb operaénekesnőnek tartják, bárhol énekel, de a legfontosabb számára mindig Magyarország volt. Akkor is, amikor a milánói Scalában - Maria Callas mintájára - így hívták: La Rost. 

Rost Andrea Kossuth-díjas, és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Néhány nap múlva a budapesti Operaházban (egészen pontosan az Erkel Színházban) a Pillangókisasszony Cso-Cso-Szánját, majd Miskolcon Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditját fogja énekelni a magyar világsztár, a világ egyik legnagyobb operaénekesnője. Rost Andrea.

KAPCSOLÓDÓ CIKK