Rost30 - Gildától Toscáig

Rost Andrea énekel FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET operaénekes operaénekesnő próba SZEMÉLY színpadi jelenet
Budapest, 2016. július 28. Rost Andrea Desdemona szerepében Giuseppe Verdi Otello című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2016. július 27-én este. A darabot július 29-én mutatják be Vámos László rendezésében. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Vasárnap este, a Festetics-palotában, zártkörű hangversenyen kettős jubileumot ünnepelt a huszadik-huszonegyedik század egyik legnagyobb operaénekesnője, Rost Andrea. 30 éve, még a Zeneakadémia hallgatójaként énekelt először operaszínpadon, főszerepet. Gounod Rómeó és Júliájában volt Júlia, a pesti Erkel Színházban. És 25 éve, 1994. május 15-én indult hihetetlen világkarrierje: aznap énekelt először a milánói Scalában. Riccardo Muti, a Scala főzeneigazgatója hívta meg, hogy ő énekelje az operairodalom egyik legnagyobb szoprán szerepét, Verdi Rigolettójában Gilda szerepét.
Vágólapra másolva!

És valóban: a milánói Gilda után páratlan világkarrier kezdődött. Nincs olyan nagy operaház a világon, ahol ne énekelt volna Rost Andrea - mindenhol főszerepet, és mindenhova visszahívták. A párizsi, a madridi, a Los Angeles-i, a chicagói és a bécsi opera, a londoni Covent Garden vagy éppen a New York-i Metropolitan - mindenhol ünnepelték és ünneplik.

Rost Andrea Desdemona szerepében Giuseppe Verdi Otello című operájában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A legnagyobb karmesterekkel, rendezőkkel és partnerekkel dolgozott. Párizsban például Giorgio Strehler, Andrei Serban, Jerome Savary és Robert Carsen rendezéseiben énekelt, a Metropolitanben más rendezések mellett Zeffirellinél is, a Traviata címszerepét. A rendezők felsorolása azért is érdekes, mert Rost Andrea nemcsak nagy operaénekesnő, de kivételesen jó színésznő is, aki páratlanul természetesen létezik a színpadon. Persze, a legnagyobb karmesterek: Riccardo Muti, Claudio Abbado, James Conlon és partnerek: Plácido Domingo, José Carreras, Ferruccio Furlanetto, Ramon Vargas, Paolo Gavanelli, Samuel Ramey kísérik a pályáját, de a sor persze hosszan-hosszan folytatható.

A zártkörű Rost30 Gildától Toscáig hangversenyen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is. Rost Andrea legnagyobb szerepeiből énekelt el egy-egy híres áriát. Gilda, Margit, Mimi, Cso-Cso-Szán vagy Tosca áriái mellett énekelt a Bánk bánból is. Melindát egyébként Rost Andrea a gyönyörű magyar operafilmben énekelte, Káel Csaba rendezte a 2001-ben forgatott Bánk bánt, Pál Tamás vezényelt (a zártkörű esten egyébként ő is kísérte zongorán, Harazdy Miklós és Kovács János mellett), és az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezte, a címszereplő Kiss-B. Atilla volt, Gertrudis pedig Marton Éva.

Rost Andrea Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Nem véletlen, hogy magyar operafilmben énekelt Rost Andrea. Az egész világot meghódította, 25 éve mindenhol az egyik legnagyobb operaénekesnőnek tartják, bárhol énekel, de a legfontosabb számára mindig Magyarország volt. Akkor is, amikor a milánói Scalában - Maria Callas mintájára - így hívták: La Rost.

Rost Andrea Kossuth-díjas, és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Néhány nap múlva a budapesti Operaházban (egészen pontosan az Erkel Színházban) a Pillangókisasszony Cso-Cso-Szánját, majd Miskolcon Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditját fogja énekelni a magyar világsztár, a világ egyik legnagyobb operaénekesnője. Rost Andrea.