A világ legjobbjai közé kerülhet a tokaji borvidék

tokaj,bor
Vágólapra másolva!
Minden megvan Tokaj-Hegyaljában, ami arra predesztinálná, hogy a világ legjobb borvidékei közé sorolhassuk - mondta a V4NA nemzetközi hírügynökségnek Ripka Gergely, a Tokaj Kalauz szerzője. A kötet a világhírű borok szülőhelyét mutatja be magyarul és angolul.
Vágólapra másolva!

A Tokaj Kalauzt a Tokaj-Hegyaljai borvidék amolyan Michelin Kalauzaként értelmezhetjük - írja a V4NA cikke. A borok értékelését maga a szerző, Ripka Gergely végzi.

Tokaj Kalauz Forrás: V4NA

Minden borászat, amelynél már megvan a minőség vagy az arra irányuló egyértelmű törekvés, helyet kaphat a kötetben. A 2019-es, harmadik kiadásban

120 ilyen borászatot mutat be a szerző.

De nemcsak a környék borait, borkészítőit ismerhetjük meg a kalauzból, hanem gasztronómiai műhelyeket, éttermeket, szálláshelyeket is találunk benne. Sőt, rendezvénytippekkel is szolgál a kézikönyv.

El kell mesélni ezeket a történeteket

"Szeretném úgy bemutatni ezt a borvidéket, hogy a lehető legkedvesebb, legvonzóbb, legizgalmasabb arcát mutassa meg az olvasónak. Simán el lehet tölteni itt egy hosszú hétvégét, tele izgalmas programokkal: van víz, hegy, vár, bor, gasztronómia, rendezvények. Szeretném, ha az emberek szívében megszületne a vágy, hogy újra és újra ellátogassanak Tokaj-Hegyaljára" – mondta a kalauz írója.

Habár Ripka Gergely nem tokaji származású, a minőség iránt tíz éve elkötelezett borszakíróként és bloggerként szoros kapcsolatban áll a vidékkel, és szüntelen járja a régiót értékek után kutatva. Az első Tokaj Kalauz 2014-ben jelent meg, akkor még csak 50 borászat szerepelt benne – ez is mutatja, hogy van fejlődés a borminőségekben Tokaj-Hegyalján.

"Ez a kötet kicsit krónika is egyben, ami két-három évente bemutatja a kívülállóknak és a helyieknek is, hogy hol tartanak borvidéki kontextusban mérve, a mai elvárások alapján.

ami önálló kis történet – egy sajtműhely, egy szörpmanufaktúra vagy akár egy borászat. Ezeket a történeteket pedig el kell mesélni valakinek" – fogalmazott Ripka Gergely.

Tokaji borok Michelin-csillagos éttermek borlapjain

A szerző szerint rengeteg értékes, alkotni vágyó ember jött össze a borászati színtéren Tokaj-Hegyalján, de a másik oldalon munkaerőszempontból most válságos időszakát éli a vidék.

"Nem teszek úgy, mintha Tokaj-Hegyalja tökéletes borvidék lenne, mert nem az, de

a hibáival együtt is könnyű beleszeretni.

Ezeken a hibákon még dolgozni kell keményen, akkor sikertörténet születhet belőle – remélhetőleg még a mi életünkben – tette hozzá az író.

Az utóbbi években

komoly nemzetközi versenyeken is egyre jobb eredményeket érnek el a magyar borok.

Egyáltalán nem ritka, hogy tokaji borok külföldi Michelin-csillagos éttermek borlapjain is fellelhetők.

ezt nyugodtan kijelenthetjük. Ma az édes borok piaca eléggé mélyponton van, de a mi felelősségünk is, hogy ez ellen tegyünk, kommunikáljunk, piacot építsünk, akár száraz borral, akár a lazább édes stílusokkal: késői szüret, szamorodni" – mondta Ripka Gergely.

Sokszínű borvidék

A Tokaj Kalauzban csillaggal értékeli a szerző az ajánlásra érdemes minőségű borokat és azok készítőit.

  • Az ígéretes tételek egy csillagot kapnak,
  • két csillag jár az igazán nagy formátumú boroknak,
  • a háromcsillagos borok közé pedig azok tartoznak, amelyek egyedi, megismételhetetlen karakterrel bírnak.

A 2019-es kiadványban

két kétcsillagos és három egycsillagos borászat kapott helyet.

"A csillaggal kiemelt birtokok nagyon szépen kiadják a borvidék mintázatát: akad köztük kisebb és nagyobb szereplő is, van, aki a régió szülötte, és van, aki teljesen más országrészből csöppent Tokaj-Hegyaljára, vagy éppen külföldi befektető, akit annyira megfogott Tokaj, hogy képes volt azonnal hinni a táj adottságaiban: ilyesmi csak nagyon kevés borvidéken jellemző" – utalt a vidék sokszínűségére a szerző.

Turnén népszerűsítik

A Tokaj Kalauzt több magyarországi városban is népszerűsítik egy turné keretében. De Erdélyben és Lengyelországban is bemutat a szerző öt bort a csillagos pincéktől – és velük egy aktuális pillanatképet Tokajról.

Ripka Gergely Forrás: V4NA

"Több külföldi helyszínen is megismerkedhetnek az emberek a kiadvánnyal. A turné elviszi Tokaj hírét Aradra, Temesvárra, Bukarestbe, Brassóba, Sepsiszentgyörgyre, Székelyudvarhelyre, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Nagyváradra, Varsóba, Krakkóba és Lódzba is" – tájékoztatott a helyszínekről Ripka Gergely.