Meghalt Bács Ferenc

BÁCS Ferenc
Budapest, 2019. április 16. Életének 83. évében elhunyt Bács Ferenc Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész. A felvétel 2015. április 17-én a budapesti Normafánál készült. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó, súlyos betegség után kedden meghalt Bács Ferenc. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 82 éves volt.
Vágólapra másolva!

82 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden meghalt Bács Ferenc. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára is volt, halálának hírét felesége tudatta az MTI-vel.

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben született, Kolozsvárott nőtt fel. Még gyerekként nagyon sokat járt színházba, operába, és rendszeres résztvevője volt a gimnáziumi magyartanára által szervezett önképző körnek. A középiskola után, mivel eredetileg agysebésznek készült, előbb két évig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre iratkozott be, de végül a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet végezte el, és ezek után került 1960-ban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz. Ebben az időben már tanársegédje volt a Színművészeti Intézetnek.

Első feleségével, Tanai Bella színésznővel ebben az időben ismerkedik meg, majd házasodik össze. 1963-ban született lányuk, Bács Kati színésznő.

A család 1977-ben áttelepült Magyarországra,

és Bács Ferenc 41 évesen lényegében újrakezdte a pályát.

Bács Ferenc átveszi a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől 2015. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az áttelepülés évében, 1977-ben a miskolci színháznál kezdte pályafutását. Egy év múlva pedig már az újonnan épült győri színházhoz szerződött, majd Várkonyi Zoltán hívására egy évvel később Budapestre, a Vígszínházhoz került. Emellett egyre több filmszerepre, majd tévé- és rádiószereplésre kapott meghívást. „Nagyon sokat dolgoztam, ami nagy örömet jelentett számomra, ahogyan a közönség szeretete is” – mondta egy korábbi interjúban erről az időszakról.

1987-től a József Attila Színház tagja volt, aztán 1990-től szabadfoglalkozású színészként dolgozott, miközben beszédmesterséget tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

A szabadúszás nem tartott sokáig,

mert 1991-től újra a József Attila Színházhoz szerződött, majd egy évvel később már a Nemzeti Színház színésze volt. 1998-tól újabb két évig szabadfoglalkozásúként dolgozott, aztán 2000-től a Soproni Petőfi Színház színésze volt, majd 2003-tól, 67 éves korától ismét szabadfoglalkozású volt.

Bács Ferenc 2015-ben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Minden feladat örömmel töltötte el, akár pármondatos volt, akár főszerep. „Nagyon sok kitűnő rendezővel és kollégával dolgozhattam együtt” – mondta a Kossuth-díj átvétele utáni napokban adott interjújában. Pályafutásában a fordulópontot mindig az újabb és újabb szerepek jelentették számára. „Ennél nagyobb öröme egy színésznek nem lehet” – mondta.

Ismertebb főszerepei között van Newton A fizikusok-ban, Ádám Az ember tragédiájá-ban, Higgins professzor a My Fair Lady-ben, Tót Örkény István Tóték című darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Több nagy sikerű magyar játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. Kellemes orgánuma miatt a szinkronban is rengeteget dolgozott, az ISzDB szerint

több mint 300 szinkronszerepe volt.

Egyik leghíresebb szinkronszerepe a Klausjürgen Wussow által alakított Klaus Brinkmann professzor volt A klinika című, Magyarországon a '80-as évek végén vetített német (NSZK) tévésorozatból. De Bács Ferenc kölcsönözte A Gyűrűk Ura és A hobbit című filmekben Gandalf (Ian McKellen) magyar hangját is. Ő szólaltatta meg többek között a Micimackó rajzfilmekben Tigrist.

Hosszabb kihagyás után, 2006-ban Márai Sándort keltette életre az EmigránsMinden másképp van című magyar-olasz koprodukciós filmben, Márai műveiből is gyakran olvasott fel, az író aforizmáiból, gondolataiból hangoskönyve is megjelent. A közreműködésével készült hangfelvétel Lukács evangéliumá-ból

1989-ben az év lemeze lett.

Pályafutása végén Színek és évek című önálló estjével évekig járta az országot. A legutolsó években újabb, Színek az életemből című estjével hívták több helyre.

Bács Ferenc 2013-ban Forrás: MTI/Zih Zsolt

Bács Ferenc rendezőként is dolgozott, többek között a tatabányai Jászai Mari Színházban Richard Nash Esőcsináló című darabját állította színpadra. Már pályafutása elején tanított Marosvásárhelyen, később a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Budapesten. A tanításban örömmel töltötte el, hogy továbbadja tapasztalatait, és együtt gondolkodhat a tanítványokkal. „Ez a szó legnemesebb értelmében vett társasjáték, akárcsak a színjátszás” – mondta.

Művészi munkásságáért 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1988-ban Erzsébet-díjjal, 2001-ben Súgó Csiga díjjal, 2009-ben Gundel Művészeti díjjal, 2015-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 2001-ben kapott érdemes művész címet, 2017-ben pedig Budapest díszpolgárává avatták. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.