Jay-Z és Robert F. Kennedy is a legfontosabb amerikai hangfelvételek között

Jay-Z
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 19: Rapper Jay-Z attends the game between the Kansas City Chiefs and the Los Angeles Rams at Los Angeles Memorial Coliseum on November 19, 2018 in Los Angeles, California. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jay-Z és Cindy Lauper dalai és Robert F. Kennedy beszéde is bekerült a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé.
Vágólapra másolva!

Ahogy jó ideje már évente, úgy idén is 25, kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvétellel bővül a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartása (National Recording Registry). A gyűjteménybe

csak tízévesnél régebbi felvételek kerülhetnek.

Idén többek között Jay-Z amerikai rapper 2001-es Blueprint című lemeze és Cyndi Lauper 1983-as She's So Unusual című albuma is bekerült.

Mellettük Robert F. Kennedy 1968-as beszédét is felvették a nyilvántartásba. Ez az a beszéd, amelyet az egykori elnök halála előtt két hónappal, Martin Luther King meggyilkolása után tartott.

A Kongresszusi Könyvtár szerdai bejelentése szerint Ritchie Valens La Bamba című slágere és a Hair musical teljes zenéje is bekerült. Felvették továbbá Neil Diamondtól a Sweet Caroline, az Earth, Wind & Fire-től a September, Sam & Dave-től a Soul Man és Cab Callowaytől a Minnie the Moocher című slágereket is.

A 25 befutót minden évben a nagyközönség és a nyilvántartás szakemberei által javasolt jelöltekből választják ki.