Legendás karmesterek, sztárzenekarok és klasszis szólisták jönnek a Müpába

Eötvös Péter
Eötvös Péter
Vágólapra másolva!
A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és sikeres sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.
Vágólapra másolva!

Ősszel a Müpa tizenötödik évada kezdődik, aminek részleteit egy kedden tartott sajtótájékoztatón jelentették be. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azt mondta, az intézmény célkitűzése változatlan: a hazai kultúra legfényesebb csillagait és nemzetközi sztárokat elhozni minden műfajban.

A következő évad művészének az idén 75 éves Eötvös Péter zeneszerzőt, karmestert választották,

az évad együttese pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar lesz. „Minden évadban kiemelt figyelmet szentelünk egy-egy alkotónak és együttesnek. 2019/20-ban egy olyan kivételes zenekart és egy olyan világszerte csodált zeneszerzőt és karmestert ünnepelhetünk, akikre büszkén mondhatjuk, hogy otthon érzik magukat nálunk a Müpában” – mondta Káel Csaba.

Eötvös Péter Forrás: Csibi Szilvia

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét ikonikus együttesek és világhírű karmesterek követik egymást: a Berlini Filharmonikusokat Kirill Petrenko, az Izraeli Filharmonikus Zenekart Zubin Mehta vezényli. A Szólisták és zenekarok sorozat keretében Drezda legendás együttesét korunk egyik legjelentősebb dirigense, a Magyarországon első ízben fellépő Christian Thielemann vezényli, a koncert szólistája Rudolf Buchbinder lesz, a Tonhalle Orchester Zürich pedig Martin Fröst klarinétművésszel lép színpadra. A Hang-szálak bérletben mások mellett a sokoldalú, mexikói származású francia tenor, Rolando Villazón, Bryn Terfel és Waltraud Meier nevével találkozhatnak a nézők.

A Berlini Filharmonikusok Forrás: Sebastian Hänel

Kirill Petrenko a Berlini Filharmonikusok élén érkezik, Zubin Mehta az utolsó turnéján vesz részt az Izraeli Filharmonikusokkal, a Tonhalle Orchester Zürichet Paavo Järvi vezényli, az újévi hangversenyt pedig 2020-ban a Concentus Musicus Wien adja. Káel Csaba elmondta, hogy nemcsak nagy zenekarok, de kiváló énekes szólisták is fellépnek a Müpa 2019/20-as évadában. Dalestet ad Rolando Villazón, hat év után tér vissza Bryn Terfel, Waltraud Meier pedig a Budapesti Wagner-napokra érkezik német dalokkal. A 2020-as Wagner-napok A Nibelung gyűrűjé-ről szól majd: a Fischer Ádám vezényelte Ring-ben olyan sztárénekesek lépnek a színpadra, mint Johan Reuter, Iréne Theorin és Stefan Vinke, de szerepel a programban A nürnbergi mesterdalnokok is.

Christian Thielemann Forrás: Copyright by Matthias Creutziger (Publication only with fee and credit line!)[email protected]: PBNKDEFF, IBAN: DE96 5001 0060 0602 7226 00Steuer-ID: DE 149764649/Matthias Creutziger

A Müpa továbbra is a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest főszervezőjeként működik, ezek mellett azonban számos kisebb fesztivál is színesíti az intézmény programját. Ismét erős programmal jelentkezik majd a Régizene Fesztivál, és folytatódnak a fiatal tehetségeket bemutató Rising Stars, valamint Felfedezések sorozatok is. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában legközelebb Olaszország kultúrája áll, míg az egész napos zenei maraton

a 2020-ban épp 250 éve született Beethoven életművéből merít.

Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzene legizgalmasabb formációi a Hey, June! fesztiválon állnak színpadra, és természetesen továbbra is Fesztivál Színház ad otthont a világszerte sikert sikerre halmozó, legutóbb a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) közönségét lenyűgöző Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióinak.

Káel Csaba azt is mondta, hogy „kiemelten fontos számunkra a jövő közönsége: családi programjaink mellett az ifjúsági előadásaink és a partneriskoláink számára meghirdetett programok is minden eddiginél nagyobb sikerrel és nézőszámmal futnak”. A Müpa programkínálatában a gyerekeknek szóló hangversenyek és programsorozatok mellett interaktív foglalkozások, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékok várják a kisebbeket és nagyobbakat: több műfajban, többféle korosztályra hangolva, a hét minden napján.

Káel Csaba a keddi sajtótájékoztatón Forrás: Müpa

2019/20-ban is folytatódnak az igen népszerű Metropolitan-közvetítések, és a Müpa nagy sikerű irodalmi estjei – a Literárium és a Literárium extra – az új évadban olyan kiváló szerzőket vonultatnak fel, mint Dragomán György, Szabó T. Anna, Ugron Zsolna, Ágh István, Závada Péter és Simon Márton. A Vers-estek sorozat a Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Színház és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben olyan költőóriások előtt tiszteleg, mint Tóth Árpád, Füst Milán és Dsida Jenő.

A Müpa a 2018/19-es évadban hosszú távú stratégiai partnerségre lépett a világ egyik legkörnyezetbarátabb prémium-autógyártójának tekintett Lexus márkával. Az együttműködés a következő szezonban is folytatódik. A Müpa 2019 elején stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, és az intézmény egyetemi együttműködő partnereinek köre a tervek szerint tovább bővül majd. „Az innováció az új formák és eszközök keresése, a folyamatos megújulás az intézmény mindennapjainak része megtalálható a Müpa programjaiban, a kommunikációs stratégiájában és

Ez a szemlélet jelen van, amikor urbanisztikai szakemberekkel együtt gondolkodunk arról, hogy milyen kivételes lehetőségek rejlenek a Müpa környékének fejlesztésében, és akkor is, amikor stratégiai együttműködést kötünk az egyetemekkel, hogy megértsük, mi foglalkoztatja leginkább a felnövő generációkat” – mondta Káel Csaba. Azt is elmondta, hogy az intézmény nagyon büszke arra, hogy a Müpa elkötelezett és hűséges közönsége és ezzel együtt a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma évről évre nő; utóbbi idén már 17 000 tagja van. Az intézmény március 20-tól a Müpa+ hűségprogram Platina szintű, március 21-től az Arany és Ezüst szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire. A nagyközönség számára március 22-től lesznek elérhetők a bérletek a Müpa jegypénztáraiban és online.