Másolatot loptak el a valódi Brueghel-festmény helyett egy olasz templomból

Vágólapra másolva!
Ellopták egy olaszországi templomból ifjabb Pieter Brueghel (1564-1637/38) flamand festő páratlan festményét. Később kiderült, hogy a tolvajok egy másolatot vittek el, az eredeti festmény biztonságban van.
Vágólapra másolva!

A Krisztus keresztre feszítését ábrázoló műalkotást szerda reggel vitték el a tolvajok Castelnovo Magra liguriai település Szent Mária Magdolna templomából.

„Ez egy felbecsülhetetlen értékű műalkotás, ellopása hatalmas csapás közösségünkre” – hangoztatta Daniele Montebello polgármester. A tolvajok egyenesen a festményhez mentek, fittyet hánytak az összes többi műalkotásra a templomban – tette hozzá. Szemtanúk elmondták a rendőröknek, hogy két embert láttak bemenni, majd kijönni a templomból. Az egyházközség honlapja szerint 1979-ben egy másik értékes festményt is elloptak a templomból, az Anthony van Dycknak vagy műhelyének tulajdonított képet később megtalálták.

Frissítés:

Időközben kiderült, hogy az ellopott festmény valójában másolat volt. A csendőrség azért találta ki a trükköt, mert néhány hónapja elterjedt a hír, hogy valaki

el akarja lopni a templom értékes festményét,

ezért azt kicserélték egy másolattal. Az eredetit pedig a templom kápolnájában rejtették el, ráadásul állandó őrizetet rendeltek el mellé.

A másolatot pedig jó pár kamerával figyelték, hogy mikor lépnek a tolvajok. A polgármester később bocsánatot is kért, hogy ködösített, de elmondta, hogy a nyomozás miatt nem tehetett mást – írja a Guardian.