Bécs és Bukarest is csatlakozik idén a Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz

2019.02.07. 14:40

Idén először Bécs és Bukarest is csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz, amelyet több száz helyszínen rendeznek meg február 15. és 17. között.

Bécs és Bukarest is csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal idei programsorozatához. Több száz helyszínen lesznek programok február 15. és 17. között. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, „az idei év Mindennap értéket adunk jelmondatával arra az értékmegőrző és újszerű értékteremtő munkára kívánjuk felhívni a figyelmet, amely az ország számos művelődési házában zajlik”. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a rendezvény egyik elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a közművelődési intézmények és a bennük dolgozó civil szervezetek nyitottságára, valamint a helyi közösségekben betöltött közösségépítő és fejlesztő szerepükre. Ahogy mondta, a helyi közösségi élet fejlesztésének és a helyi, közösségi értékek támogatásának legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak, amelyek dolgozói „fejlesztő munkájukkal és kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy növeljék a települések megtartóerejét, és teret biztosítsanak a közösségek kialakításához, formálásához és működéséhez”. Beszámolójából az is kiderült, hogy a tavalyi évhez képest idén még több település vesz részt a rendezvényen. Tavaly 322 település 452 helyszínén mintegy 1300 programot rendeztek, amelyeken több mint 160 ezer látogató vett részt, idén pedig körülbelül 350 résztvevő szervezet készül ezernél is több programmal. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét lesznek. Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a sorozat főszervezője szintén méltatta a közművelődésben dolgozó szakemberek munkáját, majd a programokról beszélve elmondta, hogy a hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett minden évben különleges programokkal is készülnek a kétnapos rendezvényre a kultúrházak.

Idén Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél az Angyalföldi Művelődési Házban, Szabó György bükki füvészmester ismeretterjesztő előadást tart Kisvárdán. Csányi Vilmos etológus Íme, az ember című előadását pedig Kispesten láthatják az érdeklődők. A vérfarkasok éjszakája címmel Abonyban rendeznek a szabadulószobák és a szerepjáték világát ötvöző eseményt, Esztergomban pedig kocsonya-szépségversennyel készülnek. A fiatalabbak egy e-biztonságról szóló előadáson vehetnek részt Bicskén, a zene iránt fogékonyakat pedig a zeneszerkesztés és remixkészítés rejtelmeibe vezetik be Egerben. Az idei rendezvénysorozaton fellép többek között Bródy János, Malek Andrea, Fehér Adrienn, Oláh Ibolya és Vastag Tamás is. Bordás István elmondta, hogy az idén is több szakmai és civil pályázatot is hirdettek. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várnak, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhet az intézmények mellett a civil közönség is. A reklámspot pályázatra az idei év szlogenjéhez szorosan kapcsolódó, maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő kisfilmeket várnak.

Mindezeken túl a programsorozat Facebook-oldalán lesz egy szelfiverseny is, ide a látogatók, kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek. A legtöbb szavazatot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű kulturális utalványt nyer. A részletes pályázati kiírások a rendezvény honlapján olvashatók. 

további tartalmak a rovatból