Már lehet jelentkezni a Bartók Világverseny és Fesztivál idei fordulójára

2019.02.05. 15:31

Zongoristák megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-ben a Zeneakadémián. A versenyre 32 év alatti zongoristák a világ bármely pontjáról jelentkezhetnek.

Fiatal zongoristák megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-ben a Zeneakadémián. A versenyre 32 év alatti zongoristák jelentkezhetnek a világ bármely tájáról Bartók Béla zongorára íródott Szvitjének 1. vagy 2. tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. A 60.000 eurós összdíjazású verseny a szeptember 7. és 15. között megrendezett négy élő forduló után gálakoncerttel és díjátadó ceremóniával zárul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Világverseny hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére. A hangszeres versenyek közötti években a zeneszerzésre összpontosít, és az ilyen fordulók nyertes művei kerülnek majd a következő év kötelező darabjai közé. A ciklus a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, 2018-ban zeneszerzők megmérettetésével folytatódott, a 2019-es zongora fordulóra pedig március 25-ig lehet jelentkezni Bartók Béla zongorára írt Szvitjének Scherzo, vagy Allegretto tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. Az elődöntőbe kerülő tizenkét zongoristának többek között a tavalyi zeneszerzőverseny első helyezettje, Dobos Dániel Drumul Dracului című művét és megosztott harmadik helyezettje, Stark János Mátyás Toccata című művét is repertoárra kell tűznie.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora azt mondta, „a Zeneakadémia falai között tanult és tanított Bartók, bármelyik sarokba húzódunk az épületben, ott van az ő szellemisége, ott van a bartóki zene lelke. Különleges jelképértéke van annak, hogy idén a jelentkezési határidő épp Bartók születésnapjára, március 25-ére esik.”

Cosima Soulez-Lariviére hegedűművészForrás: Youtube

A versenyciklus első hangszeres fordulója, a 2017-es hegedűs verseny francia-holland győztese, Cosima Soulez-Lariviére azt mondta, „lehetetlen felsorolni, mennyit nyertem a Bartók versenynek köszönhetően. Egy klasszikus művel, Beethoven D-dúr hegedűversenyével érkeztem, de a felkészülés alatt jobban megismerhettem Bartók művészetét és személyét. A zsűri szigorú repertoárt határozott meg a jelentkezőknek, ám előadóként a zeneművek értelmezésekor kicsit önmagunkat is felfedeztük.” A zongoristák 60 ezer euró összdíjazású versenyének zsűrije idén is a fordulónként meghatározott repertoárt előadó versenyzők közül választja ki a nagydöntő három befutóját, akik Bartók Béla három zongoraversenyének egyikét adják majd elő. A Díjkiosztó Gála-koncertet szeptember 15-én rendezik a Zeneakadémia Nagytermében. A zsűriben ezúttal is a világ élvonalába tartozó művészek kaptak helyet. A kilenc tagú döntőbizottság munkájában részt vesz

  • Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester;
  • Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője;
  • Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész, Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója;
  • Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész;
  • Klara Min, a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész;
  • Alexandre Moutouzkine, a Manhattan School of Music tanára, a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálója;
  • Einar Steen-Nøkleberg, a kiemelkedő norvég zongorista;
  • Mūza Rubackytė litván zongoraművész, zenepedagógus
  • Kendzsi Watanage, az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista.

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap és további információk is elérhetők a verseny honlapján.

további tartalmak a rovatból