13 ország 23 előadása a MITEM-en

2019.02.05. 17:45

13 országból 23 előadást láthat a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége április 11. és május 5. között a budapesti Nemzeti Színházban.

Április 11. és május 5. között rendezik a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, azaz a MITEM-et. Idén 13 országból 23 előadást láthat a közönség. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a MITEM Magyarország kulturális életének egyik legfontosabb csúcsteljesítménye az elmúlt fél évtizedben.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára beszél a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Fekete Péter kiemelte: a MITEM 2014-es alapítása óta eltelt öt évben 32 országból mintegy 90 társulat több mint 100 előadása volt látható. A MITEM ma már tényező az európai és a világ színházi rendezvényeinek palettáján, és vele együtt a magyar színjátszás is azzá vált.A MITEM ideje alatt Magyarországra figyel a színházi világ – tette hozzá.

Fekete Péter szerint a MITEM bizonyítja, hogy a művészi gondolat és kifejezés egy mindenki számára érthető, átélhető közös nyelv. Mint mondta, a legfontosabb, hogy megtanuljuk tisztelni egymás kultúráját, azon keresztül a másik embert is.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte, hogy vannak visszatérő vendégeik, miközben két új ország, Kazahsztán és Portugália is bemutatkozik a találkozón. Azt mondta, a Nemzeti Színház több előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják a MITEM-en, amelynek mottója is egy Madách-idézet: Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az idézet azt a szorongást fogalmazza meg, hogy mostani döntéseinkkel hova juttatjuk a világot, hova mozdítjuk közösségünket.Hiszem azt, hogy a színház egy olyan hely ahol a legnagyobb kérdésekről, legkomolyabb kérdésekről kell beszélni - mondta.

A találkozón Magyarország mellett 12 ország

 • Szerbia,
 • Oroszország,
 • Dánia,
 • Ukrajna,
 • Litvánia,
 • Csehország,
 • Németország,
 • Portugália,
 • Kazahsztán,
 • Szlovákia,
 • Franciaország és
 • Svédország

színházai vesznek részt.

Erik Stubo színházi producer, rendező, a stockholmi Dramaten igazgatója elmondta: másodszor érkeznek a fesztiválra, amely jó alkalom a színházcsinálók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással. Mint mondta, rendezésében az Egy nyári éj Svédországban című darab mutatkozik be a fesztiválon, amely humoros hangnemben idézi fel Tarkovszkij utolsó filmjének forgatását, az orosz rendező és a svéd színészek találkozását.

Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble igazgatója arról beszélt, szintén másodszor vesznek részt a MITEM-en, idén Michael Thalheimer rendezésében Tennessee Williams A vágy villamosa című művével érkeznek a fesztiválra.

A MITEM április 11-én, csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban, a Slava's Snowshow-val kezdődik.

Rimas Tuminas litván rendező az idén Ványa bácsi rendezésével érkezik a fesztiválra. A nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadásában a litván nép belső lényegét, ősi eredetét mutatja be. Eugenio Barba Trilógiáját Európában az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben.

Belgrádból Csehov Ivanovja szerepel a programban a Szerb Nemzeti Színház előadásában. Először lép fel a fesztiválon az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadással: Shakespeare Coriolanusát és Vaszilij Sztefanik novelláiból készült misztériumjátékot (Morituri te salutant) adják elő.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója (b), a norvég Eirik Stubo színházi producer, rendező, a Dramaten - Stockholmi Királyi Színház igazgatója (k) és német Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble színház igazgatója a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatójánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Prágából a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel legújabb előadását hozza el, a Bernarda Alba házát. Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadása érkezik a MITEM-re.

Az idén határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című produkcióját mutatja be a MITEM-en Martin Huba rendezésében.

A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon.

A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított.