Cserhalmi György: Lassan már a gázpedált is elkezdem nyomni

Cserhalmi György interjú Budapesten 2014. november 20-án
Cserhalmi György
Vágólapra másolva!
Négy komoly műtétje volt Cserhalmi Györgynek az elmúlt években, ráadásul feleségét is elveszítette, aki súlyos betegség után, 2016-ban halt meg. A nagypapaszerepet egyébként nagyon élvező színész, ahogy mondta, a sok fékezés után lassan már a gázpedálra is rálépne. Nyáron már talán a színpadon való gondolkodás is szóba jöhet. 
Vágólapra másolva!

Cserhalmi György elmúlt éveiben a poklot járta meg. Négy komoly műtétje volt ebben az időszakban, amit még egy súlyos tragédia is beárnyékol. 2016-ban, hosszú betegség után meghalt felesége. A Kossuth-díjas színész a Borsnak adott hosszabb interjút, amiben egészségi állapota mellett mély gyászáról is részletesen beszélt. Arra a kérdésre, hogy hol hagyta a sántikálást, azt mondta: „Jó színész vagyok. Eljátszom, hogy már minden stimmel, de ha egymagam vagyok, bizony még nagyon vigyázva lépegetek. Megjártam a hadak útját, az a négy műtét alaposan kikészített. Sorolom. Elsőre a bal térdembe kaptam protézist, majd a gerinccsatornámat kellett szűkíteni. Ne kérdezze, hogy ez mit jelent,

Amikor már arra gondoltam, vége a kórházlátogatásoknak, három csigolyámat cserélték ki, és hogy teljes legyen a paletta, nemrég kaptam egy új térdkalácsot is.”

Cserhalmi György Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az elmúlt évek fizikai csapásai mellett szóba került felesége, Erzsébet elvesztése is. „Három éve, márciusban ment el Erzsébet, akinek hiányát

A lelkemben olyan űrt hagyott maga után, olyan gödröt ásott bennem, amit életemben nem tudok, és nem is akarok betemetni.”

Lánya, a filmrendező Cserhalmi Sára már két unokával ajándékozta meg, és a nagypapaságot élvezi is Cserhalmi: „Szerintem kiváló vagyok a nagypapaszerepben is. Kapok is eleget Sárától, hogy én mindent megengedek a srácoknak. Igen, kényeztetem őket, hiszen mi más dolga lehet egy nagypapának?” A betegséggel járó, sokszor fájdalmas lábadozásokról azt mondta: „Csak ezt a rengeteg elvesztegetett időt tudnám feledni, amit a betegségeim okoztak. Korábban soha nem volt semmi bajom, de valamit mégis rosszul csinálhattam. Mindenesetre még időben jelzett a szervezetem, aminek köszönhetően

behúztam egy kicsit a féket. De lassan már a gázpedált is elkezdem nyomni.

Persze addig nem vállalok el semmit, ameddig testileg és szellemileg nem kerülök a topra. Ha a két összetevő nincs meg, a színészi játékból majomkodás lesz. Ezt pedig nem akarom.”

Cserhalmi György a lapnak azt is elmondta, hogy ha minden jól megy, talán tavasz végén, nyár elején már azon is elgondolkodik, hogy újra színpadra álljon. A minden estés játék nem hiányzik neki, és csak akkor tér vissza, ha – ahogy fogalmazott – tündökölni tud. Szerinte a színész addig színész, amíg van önkritikája, és van ereje nemet mondani olyan felkérésekre, amiket nem tud százszázalékosan teljesíteni. Tehát nem sietteti a dolgot, és amíg nincs színház, addig sem unatkozik: „Negyedévesek a tanítványaim a kaposvári egyetemen. Készülünk a közeli vizsgára, aztán hazamegyek a kis falumba, Kékkútra, ahol szinte mindenkit ismerek. Jó ott lenni, vigyáznak rám a szomszédok, és már ők is nagyon várják, hogy Gyuri szomszéd újra a színpadra álljon.”

Gáspár Sándor Gloster és Cserhalmi György Lear szerepében a fehérvári Vörösmarty Színház Lear király előadásán 2013-ban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Cserhalmi Györgynek 2014-ben először a fehérvári színház Lear király-előadásait kellett lemondania gerincproblémái miatt, és ugyan egy év után visszatért, 2017 áprilisában volt első komoly térdműtétje, majd a gerincét műtötték kétszer. Még abban az évben a Bánk bán-ban kapott szerepet kellett visszaadnia a Nemzeti Színházban, majd 2018 januárjában az Úri muri Csörgheő Csulijára kellett nemet mondania Vidnyánszky Attilának. Az idei évad elején is tervbe vettek egy Cserhalmi-rendezést a Nemzetiben, de egyelőre azt is elhalasztották.