Magyarországi és erdélyi művészek mutatják be Marosvásárhelyen a Székely fonót

Vágólapra másolva!
Magyarországi és erdélyi művészek mutatják be Marosvásárhelyen Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékát a magyar kultúra napja alkalmából.
Vágólapra másolva!

A magyar kultúra napja alkalmából idén magyarországi és erdélyi művészek mutatják be Marosvásárhelyen Kodály Zoltán daljátékát, a Székely fonó-t. Az előadás január 19-én lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak. Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja azt mondta, tavaly szerveztek először az erdélyi városban hasonló koncertet a magyar kultúra napja alkalmából,

és ebből hagyományt akarnak teremteni.

Akkor Rost Andrea és a Csíki Kamarazenekar lépett fel. Tóth László azt is elmondta, hogy azért is szeretnék folytatni a kezdeményezést, mert a magyar kultúra ápolása különösen felértékelődik a kisebbségi létben, ugyanis

a kultúrának egyrészt nemzetmegtartó szerepe van,

másrészt jó alkalom a román közönségnek is megmutatni a magyar kultúra értékeit. Elmondta, hogy az előadás jelképes belépődíjából tavaly a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumot támogatták, az idén egy fiatal erdélyi zenei tehetségnek juttatják el a befolyó összeget.

Bocskor Lóránt, az Artstart4u Egyesület operatív igazgatója azt mondta csütörtökön, hogy a szcenírozott koncertelőadásban a címszerepet Molnár Levente és Mester Viktória operaénekesek alakítják, mellettük színpadra lépnek Pataki Adorján és Mészáros Levente erdélyi énekesek is. Őket a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara és kórusa kíséri Szüts Apor karmester vezényletével.
Az igazgató elmondta, hogy koncert egyik célja, hogy fiatal énekeseknek is fellépési lehetőséget kínáljanak. Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke azt mondta, az általa vezetett intézmény szívesen vállalta a partnerséget és megköszönte a szervezőknek, hogy Marosvásárhelyt választották helyszínként.